"ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ" ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ



Το πρόβλημα της διαβίωσης των μεταναστών στην Πάτρα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, με τη φωτιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του καταυλισμού, τις οδομαχίες μεταξύ μεταναστών, κατοίκων και αστυνομικών, τους συνεχείς τραυματισμούς αλλοδαπών από οδηγούς φορτηγών. Οι μετανάστες της Πάτρας, έχουν επεκταθεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης που εκτείνεται από το έλος της Αγυιάς μέχρι και την περιοχή του Προαστείου κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Σε χωράφια της περιοχής στήνουν παραπήγματα χρησιμοποιώντας χαρτόνια και πλαστικά κομμάτια. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, από την αστυνομική ομάδα Λάμδα, των αλλοδαπών που διαμένουν προσωρινά υπό αυτές τις συνθήκες στην Πάτρα, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 400. Το πρωί της Τρίτης και ύστερα από καταγγελίες κατοίκων, γκρεμίστηκαν τα λιγοστά παραπήγματα που είχαν στηθεί κάτω από τη γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης και συνελήφθησαν πέντε Σουδανοί οι οποίοι οδηγήθηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία στον αρμόδιο Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για ρευματοκλοπή. Αυξήθηκαν οι προσπάθειες λαθραίας φυγής Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη διάρκεια του 2009 αυξήθηκε ο αριθμός των αλλοδαπών που επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα μέσω και του λιμανιού της Πάτρας. Στα ίδια επίσημα στοιχεία αναφέρεται ότι οι λιμενικοί συνέλαβαν και 2.593 παράνομους μετανάστες, που επιχείρησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, καθώς επίσης και από άλλα μικρότερα επιβατικά λιμάνια της χώρας. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών», που πραγματοποιείται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σε συνεργασία με τον FRONTEX, σε 376 περιστατικά συνελήφθησαν 8.221 μετανάστες, που επιχείρησαν να μπουν παράνομα στη χώρα, καθώς και 104 διακινητές.
Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση άκουγε τις φωνές φορέων που εδώ και μήνες ζητάνε αντιμετώπιση του προβλήματος. Η παντελής αδιαφορία όμως φαίνεται και από τις συνεχείς αναβολές επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών. Η επίσκεψη της βοηθού Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες των Η. Ε. κας Φέλερ την προηγούμενη εβδομάδα, έστρεψε για μια ακόμα φορά τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στην απελπιστική κατάσταση της Πάτρας. Τόνισε πως η κατάσταση στον καταυλισμό συνιστά σοβαρότατο ανθρωπιστικό πρόβλημα και απουσιάζουν τα ελάχιστα κριτήρια σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο δε νομικό σκέλος οι μετανάστες αγνοούν τα δικαιώματά τους και την κατάσταση στην Ευρώπη.
Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ τονίσε ότι τα ετήσια προγράμματα του ΕΤΠ 2007 και 2008 για την Ελλάδα προβλέπουν τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης υπέρ των κέντρων υποδοχής και των εγκαταστάσεων στέγασης για τους αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα, βάσει των μέτρων έκτακτης ανάγκης του ΕΤΠ για το 2008, η Επιτροπή έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας πρόσθετη συνεισφορά ύψους 505.530 ευρώ, προκειμένου να αυξήσει τη συνολική ικανότητα στέγασης των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Πάτρας. Είναι φανερό ωστόσο ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν εφαρμόσθηκαν ποτε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του στρατοπέδου της Βέννας που αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ανάρτηση.
Η κα Φέλερ φέρεται να απέσπασε, ορισμένες υποσχέσεις, όπως περί κονδυλίων για σύσταση μηχανισμού νομικής βοήθειας στην Πάτρα, ότι η Ευρ. Επιτροπή περιμένει ουσιαστικά την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση, και ότι ο Ν. 3386/2005 προβλέπει δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μόνο σε αιτούντες άσυλο. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοσθούν και θα δώσουν μια ανάσα στους μετανάστες που ζούν κάτω από άθλιες συνθήκες στην πόλη της Πάτρας.