"ΒΕΤΟ" ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ!


του Άγγελου Ανδρέου

Μισό αιώνα μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να στείλουν (ξανά;) άνθρωπο στο φεγγάρι, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θεωρεί απαγορευτικό το πόσο που πρέπει να καταβληθεί για να οργανωθεί μια πιθανή «απόβαση» στη Σελήνη.
Το πρόγραμμα που ετοίμαζε η NASA προέβλεπε νέους πυραύλους και με καινούριο προσωπικό, που θα έστελνε δύο αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης, για να τοποθετήσουν μια καινούρια σημαία των ΗΠΑ.

Αλλά το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα που θα έπαιρνε σάρκα και οστά το 2020, το σταμάτησε η «τετράγωνη» λογική και ο ρεαλισμός του αμερικανού προέδρου.

Για την ακρίβεια, ο Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε όλους να λογικευτούν, αφού όπως είπε: «Το σχέδιο είναι υπερβολικά δαπανηρό για την αμερικανική οικονομία, ενώ βρίσκεται πάρα πολύ πίσω στον προγραμματισμό του, και δεν έχει κάτι καινούριο να επιδείξει».

Με άλλα λόγια, «μην ξανακάνουμε τα ίδια που κάναμε 50 χρόνια πριν».

Το εν λόγω πρόγραμμα είχε ξεκινήσει με απόφαση του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους το 2003, ακριβώς δηλαδή μετά τον τραγικό θάνατο εφτά αστροναυτών, που έχασαν τη ζωή τους όταν το διαστημόπλοιο τους καταστράφηκε κατά την είσοδο του σκάφους στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο Μπους είχε αποφασίσει να αντικαταστήσει το χαλασμένο σκάφος με ένα καινούριο που θα μπορούσε να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι και θα τους επιτρέψει να ζήσουν για ένα διάστημα πάνω στην επιφάνεια του.

Το μόνο αρνητικό στην παρέμβαση Ομπάμα είναι ο χρόνος κατά τον οποίο παρενέβη, καθώς η NASA έχει ήδη ξοδέψει 9 δις. δολάρια μέχρι στιγμής για την κατασκευή του σκάφους.


Πηγή cosmo.gr.