ΚΡΙΣΙΜΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 24ΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έβδομη συνεχή μέρα βρίσκεται ο νομός Έβρου, καθώς περισσότερα από 150.000 στρέμματα γης έχουν πλημμυρίσει και περίπου 70 σπίτια έχουν εκκενωθεί.Ακατοίκητες είναι από την Καθαρά Δευτέρα οι περιοχές του Λάβαρα και του Πόρου, ενώ αποφασίστηκε τεχνητή θραύση του αναχώματος στην τοποθεσία Πέτρα. Στην περιοχή του Πετάλου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων.Από τις πλημμύρες κινδυνεύουν οι οικισμοί της Βύσσας, των Καστανεών και του Πραγγίου, ενώ οι αρμόδιες αρχές τόνισαν ότι ενδέχεται να εκκενωθούν και άλλα χωριά.Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα απορροής από τον Έβρο είναι έως 1.500 κυβικά, αλλά αυτή τη στιγμή εισρέουν έως και 3.000 κυβικά.Οι αρχές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς αναμένονται από αύριο νερά από τα φράγματα της Βουλγαρίας, τα οποία έχουν υπερχειλίσει και δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλες ποσότητες νερού.Εν τω μεταξύ, οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες στον Έβρο δήμους αποφάσισε να δώσει η ΚΕΔΚΕ. Συγκεκριμένα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα δοθούν μέσω της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Έβρου, 50.000 ευρώ στους δήμους της περιοχής για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών τους.


Πηγή news247.gr

Οι τρείς μεγάλοι ποταμοί που διατρέχουν ολόκληρο τον Νομό Έβρου, ο Έβρος, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τον όγκο των νερών που τους κατακλύζουν. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας, το λιώσιμο των χιονιών στα ορεινά, η ελεγχόμενη απελευθέρωση υδάτων από τα αναχώματα για να εκτονωθεί η ένταση του φαινομένου καθώς και το άνοιγμα των βουλγαρικών φραγμάτων προκειμένου να αποφύγουν καταστροφές στη δική τους περιοχή μετέτρεψαν τον πλούσιο και εύφορο κάμπο του νομού σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα. Η ζημιά στην αγροτική οικονομία της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ.
Οι υπέυθυνοι υποστήριζαν οτι ο νομός θα γλιτώνε με το ανάχωμα της Εγνατίας και οι πολίτες του νομού τους πιστέψαν με την ελπίδα ότι θα γλιτώσουν τις καταστροφές του 2005 και του 2006. Όμως φέτος, το νερό πέρασε πάνω από το ανάχωμα και τώρα το φιλοξενούν μέσα στο σαλόνι τους.Κάθε χρόνο ζούν τον εφιάλτη της πλημμύρας. Κάθε χρόνο οι αρμόδιοι λένε πως θα είναι η τελευταία καταστροφή και όμως ο εφιάλτης επαναλαμβάνεται. Αυτούς, που αποκαλούν φρουρούς των συνόρων και σωτηρες της πατρίδας, τους θυμούνται μονάχα στις γιορτές και τις εκλογές και τους αφήνουν εγκαταλελειμμένους στην μοίρα τους, στο έλεος των καιρικών φαινομένων κάθε φορά που φουσκώνει το ποτάμι, ξεκληρίζοντας τις περιουσίες που φτιάχτηκαν με κόπους δεκαετιών.
Αυτό δεν είναι κράτος κοινωνικής πρόνοιας αλλα κράτος αδιαφορίας. Όσα χρόνια το ποτάμι θα φουσκώνει, περιουσίες θα καταστρέφονται, πολίτες θα αγανακτούν, αρμόδιοι θα αδιαφορούν και η ιστορία του ελληνικού έθνους θα συνεχίζει να εξελίσσεται... Γιατί αυτοί είμαστε συμπατριώτες!!