ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΝΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ


Στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Βέννα, φυλακισμένοι εξεγέρθηκαν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και του παρατεταμένου εγκλεισμού τους. Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου οι δεσμοφύλακες για να εκτονώσουν την ένταση ζήτησαν από την αστυνομία την μεταγωγή 30 κρατουμένων. Παρόλα αυτά οι μετανάστες συνέχιζαν να εξεγείρονται βάζοντας φωτιές. Η αστυνομία επενέβηκε και συνέλαβε 43 άτομα ως πρωταίτιους.
Η Βέννα είναι ένας από τους 8 εν λειτουργία χώρους κράτησης μεταναστών σε Ροδόπη και Έβρο. Τα κέντρα αυτά έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια της αντιμεταναστευτικής πολίτικης του κράτους αφορώντας κανονικά καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Όλα τα κέντρα λειτουργούν εκτός νομικού πλαισίου και ειδικά γι' αυτό της Βεννας, δεν υπάρχει καν ιδρυτική πράξη που να ορίζει την λειτουργιά της. Η Ροδόπη δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα νόμων για την δημιουργία ΕΧΠΑ(χώροι παραμονής μεταναστών). Ακόμη και στο άρθρο 81 του ν3536/2005, που προβλέπει την δημιουργία ΕΧΠΑ, δεν καθορίζονται οι οροί και οι προϋποθέσεις της λειτουργιάς τους. Συμφώνα με εκθέσεις δικηγορών, που έχουν επισκεφτεί το κέντρο, οι συνθήκες είναι άθλιες. Δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό και οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε υπερπολλαπλασιο αριθμό από αυτόν που το κέντρο έχει σχεδιαστεί να φιλοξένει. Οι κρατούμενοι δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο και έχουν ελλιπή πληροφόρηση για τα δικαιώματα τους. Αναφέρεται, επίσης, στις εκθέσεις, ότι η συμπεριφορά των αρμόδιων είναι το λιγότερο απαξιωτική, συμβάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο στην προσβολή της αξιοπρέπειας των κρατουμένων.
Στην περίπτωση των 43 κρατουμένων γίνεται φανερή η απάντηση του κράτους απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Οι μετανάστες παρουσιαστήκαν στον εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου, κατηγορούμενοι για απόπειρα απόδρασης, στάση και φθορά δημόσιας περιουσίας. Με διαδικασίες express, την παρασκευή 5 Φλύαρη χωρίς δικηγόρους και διερμηνέα, καταδικαστήκαν σε 4 και 8 μήνες φυλάκιση και επιπλέον δικαστική απέλαση.
Οι μετανάστες ξεκινούν από χώρες της Αφρικής και της Ανατολής, σε εμπόλεμη κατάσταση. Μέχρι να φτάσουν στα κέντρα αυτά έχουν πέσει θύματα έμπορων που εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους με αντάλλαγμα χιλιάδων ευρώ. Πρόσφατα μια αποτυχημένη απόπειρα «ξέβρασε» σε Αλεξανδρούπολη και Φανάρι 22 πτώματα, εμπλουτίζοντας τον αριθμό των 30000 νεκρών μεταναστών που βρίσκουν τον θάνατο στην προσπάθεια να μπουν στην χώρα. Η Ελλάδα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό μετάβασης τους για τις χώρες της Ευρώπης αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Η πολιτική του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρεπείας, του βασανισμού και της καταστολής υλοποιείται από το ελληνικό κράτος σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές της θωράκισης της Ευρώπης-φρούριο. Το κράτος αποβάλλει για μια ακόμη φορά το προσωπείο του, παραβαίνοντας τους ίδιους τους νόμους που θεσπίζει για την «ομαλή λειτουργία» της κοινωνίας. Φυσικά δεν περιμέναμε από κανένα νομικό πλαίσιο να ορίσει τι σημαίνει αξιοπρέπεια και υπό ποιους όρους αυτή παραβιάζεται. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, στην αξιοπρέπεια και στην ελευθερία επιλογής για το που θα ζήσει κάποιος είναι αδιαπραγμάτευτο. Το «πρόβλημα» των κέντρων κράτησης δεν επιδέχεται βελτίωσης και δεν μπορούμε άλλο οι ντόπιες κοινωνίες να παραμένουν απαθείς.