ΓΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ MORALES ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ CHE!


Τον εν αποστρατεία στρατηγό, ο οποίος συνέλαβε τον θρυλικό Ernesto «Che» Guevara, κάλεσαν την Παρασκευή οι Βολιβιανές αρχές, στα πλαίσια της διερεύνησης συνωμοσίας κατά του προέδρου της χώρας, Evo Morales. Ο στρατηγός, όμως, αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Ο Gary Prado, σύμφωνα με τις αρχές, αντάλλαξε κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Eduardo Rozca, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε έφοδο της αστυνομίας. Ο Rozca, ουγγρικής καταγωγής και γεννημένος στη Βολιβία, είχε κατηγορηθεί ότι, μαζί με άλλους δυο άντρες, προσπαθούσαν να ιδρύσουν δεξιά αυτονομιστική πολιτοφυλακή στην επαρχία της Santa Cruz. Η ανατολική αυτή επαρχία είναι συστηματικά αντίθετη στις πολιτικές της κυβέρνησης του Evo Morales. Ο πρόεδρος είχε δηλώσει τότε, μετά το θάνατο του Rozca, ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας κατά του ίδιου, η οποία αποτράπηκε με το θάνατο του αντιφρονούντα.

Ο Prado, όμως, αρνήθηκε να ταξιδέψει από το σπίτι του στην Santa Cruz στην πρωτεύουσα La Paz για να απαντήσει στις ερωτήσεις των αρχών, αρνούμενος κάθε σχέση με τη συνωμοσία αυτή. Ο ίδιος είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι η μόνη του επαφή με τον Rozca ήταν όταν ο τελευταίος τον προσέγγισε και, λέγοντας πως ήταν ξένος δημοσιογράφος, του ζήτησε συνέντευξη.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης το γιο του Prado, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος στη Santa Cruz στις εκλογές της 4ης Απριλίου και ο οποίος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς εναντίον του και του πατέρα του «χειρότερες και από κακή σαπουνόπερα.»

Ο εισαγγελέας Marcelo Soza δεν αποκάλυψε αν οι αρχές έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν τα επίμαχα emails, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική υπόθεση.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι, καθώς ο πρόεδρος Morales προσπαθεί να επικρατήσει των αντιπάλων του στις επερχόμενες εκλογές, οι αρχές δεν διστάζουν να κατηγορήσουν σημαντικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης στη Santa Cruz για ανάμειξη στην υπόθεση Rozca. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το ίδιο είχε γίνει με τον Branko Marinkovic, ο οποίος και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Πηγή: Associated Press


Από το tvxs.gr.