Ε, ΟΧΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ!


Γράφει ο Μαγια

Κοιτάτε ποιοι μιλάνε; Ποιοι κατηγορούν τους έλληνες ως απατεώνες; Οι γερμανοί! Που έχουν αναγάγει τη μίζα και τη διαφθορά σε στρατηγική επιλογή των κορυφαίων γερμανικών βιομηχανικών ομίλων.

Μετά το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens και των δωροδοκιών της, έρχεται εκείνο άλλης μιας γερμανικής επιχείρησης, της Daimler. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και μερικές δεκάδες θωρακισμένες Mercedes ήταν το αντίτιμο που κατέβαλε o γερμανικός κολοσσός κατασκευής αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων σε δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων σε τουλάχιστον 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το διάστημα 1998-2008 προκειμένου να κλείνει δουλειές και συμβόλαια με κυβερνήσεις

Κυρ-Αγγελική, πες αλεύρι; Η αμερικανική δικαιοσύνη σας γυρεύει!...

Τι θα γράψουν, τώρα, για το νέο σκάνδαλο, τα media της χώρας, οι …Ηρακλείς της … τάξης και ηθικής; Μάλλον θα το κάνουν …γαργάρα.

Τι θα πουν οι κυβερνώντες στο Βερολίνο, που διακηρύττουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η γερμανική οικονομία διατηρεί την ..........ανταγωνιστικότητά της στις διεθνείς αγορές χάρις στις… «καινοτομίες» και τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», που υιοθέτησαν τα τελευταία χρόνια οι γερμανικές επιχειρήσεις; Θα τρίζουν τα κόκαλα του Μπελ και του Μπραντ!...

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν την Daimler για «συνωμοσία» και «παραποίηση βιβλίων και στοιχείων» σε σχέση με τις πρακτικές δωροδοκίας που εφάρμοζε επί μακρόν προκειμένου να εξασφαλίζει και να «κλειδώνει» κρατικά συμβόλαια με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, το Ιράκ, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, κ.ά.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, οι δωροδοκίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν μέσω περίπου 200 μυστικών τραπεζικών λογαριασμών και επέφεραν στη γερμανική εταιρεία κέρδη προ φόρων, που ξεπερνούν τα 50 εκατ. δολάρια! Αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση ενός κυβερνητικού αξιωματούχου στο Τουρκμενιστάν που έλαβε ως δώρο για τα γενέθλιά του μία θωρακισμένη Μερτσέντες αξίας 300.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2000, την εποχή που η Daimler «παζάρευε» με την κυβέρνηση της χώρας αυτής την πώληση δεκάδων φορτηγών. Ένας άλλος αξιωματούχος στη Λιβερία πήρε επίσης «δώρο» μία θωρακισμένη Μερτσέντες για την υπογραφή συμβολαίου αγοράς φορτηγών που προορίζονταν για κρατική επιχείρηση υλοτομίας. Η εταιρεία πλήρωσε μίζα 10% σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ιράκ, την εποχή του Σαντάμ, για συμβόλαια πώλησης βαρέων οχημάτων, παραβιάζοντας τους όρους του προγράμματος του ΟΗΕ «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων».

Αυτή είναι η ισχυρή οικονομία της κυρ-Αγγελικής!

Αυτό που πρέπει να ανησυχεί τον γερμανικό λαό δεν είναι η καθημαγμένη ελληνική οικονομία, αλλά η κρίση αξιών και ηθικής, που ταλανίζει και τη δική τους χώρα!


Από το ελληνικό καφενείο.