ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ Ή ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ;


ΠΑΤΡΑ: Δύο χρόνια, μία μεγάλη προσπάθεια και μία κινηματογραφική ταινία χρειάστηκαν για να καταφέρουν τέσσερα παιδιά από την Πάτρα να αποκτήσουν δικαίωμα στο παιχνίδι. Τελικά, ο Χρήστος, η Αλεξάνδρα, ο Βλαντ, η Χρύσα θα μπορέσουν να παίξουν, καθώς ακόμη και αν χρειάστηκε η ζωή τους να γίνει σενάριο αυθεντικής κινηματογραφικής ταινίας που από την Πέμπτη βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες όλης της χώρας, θα αποκτήσουν το γήπεδο που ονειρεύτηκαν στο πάρκο του Αγίου Αλεξίου.
Το όνειρο των μικρών πρωταγωνιστών της ταινίας «Τα Παιδία Δεν Παίζει» παίρνει «σάρκα και οστά» μετά την πρωτοβουλία του Δημάρχου Πατρέων, Ανδρέα Φούρα να παραχωρήσει στα παιδιά ένα χώρο κατάλληλο για τη δημιουργία μικρού γηπέδου. «Η βιωματική εμπειρία για ένα Δήμαρχο να έχει μπροστά του τέσσερα παιδιά που ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι συγκλονιστική», δήλωσε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας πως δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στην αφοπλιστική αθωότητα και στο γνήσιο παιδικό αυθορμητισμό. «Το μόνο που μπορεί να κάνει ένας Δήμαρχος είναι να ψάξει να βρει τρόπο για να ικανοποιήσει το αίτημα τους. Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε στην περιοχή του Αγίου Αλεξίου, ώστε η παρέα των μικρών μας δημοτών να παίζει. Εκεί θα μπορούν να παίζουν παιδιά κάτω των 15 ετών με ασφάλεια, χωρία να ενοχλούν τη γειτονιά τους», ανέφερε ο κ. Φούρας.

Στον αγώνα που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2008 οι τέσσερις μαθητές είχαν μαζί τους και μία κάμερα που κατέγραφε όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι και το φθινόπωρο του 2009, όπου όλα έδειχναν πως δεν θα υπάρξει κάποια λύση. Παρόλα αυτά οι παραγωγοί της ταινίας στην Anemon Productions συνέχισαν να προσπαθούν να βρουν λύση. Ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF, η οποία προωθεί τη βελτίωση της θέσης των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο και το δικαίωμα τους στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία, όπως αυτά καθορίζονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. «Είναι μια ταινία που μας θυμίζει πως πρέπει να ακούμε περισσότερο τα παιδιά μας. Αυτό μάλιστα είναι και η δύναμη της ταινίας ή καλύτερα του ντοκιμαντέρ, γιατί η ιστορία των παιδιών είναι αληθινή», τόνισε ο εκπρόσωπος της Anemon Productions, Γιούρι Αβέρωφ.

Τα «Παιδιά Δεν Παίζει» έχουν στο πλάι τους και το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο «Καλλιπάτειρα» που, όπως ανέφερε η συντονίστρια του τοπικού παραρτήματος, Ασπασία Ρηγοπούλου, στα 35 χρόνια ιστορίας του, συνεργάζεται με την πολιτεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, υλοποιώντας σειρά αθλητικών έργων με σκοπό την προώθηση του αθλητισμού κυρίως στην περιφέρεια.

Η χορηγός της ταινίας WIND, που ευαισθητοποιήθηκε με την ιστορία των μικρών πρωταγωνιστών, αποφάσισε να συμβάλει στην κατασκευή του γηπέδου τους. «Με τη συνεργασία του Δήμου Πατρέων, που θα παραχωρήσει το χώρο, η WIND θα συμβάλει στην κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5x5 για να παίζουν και να αθλούνται τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε στην πράξη τον αντικειμενικό στόχο της ταινίας, ενώ παράλληλα δίνουμε αυτό που πάντα αναμένουμε από το τέλος μιας ταινίας, ένα happy end», δηλώνει ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων WIND Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης.

Ο ΣΚΑΪ, ως συμπαραγωγός της ταινίας, που θα προβάλει την ταινία το φθινόπωρο σε σειρά έξι επεισοδίων, δεν κρύβει την ικανοποίησή του που η προσπάθεια των παιδιών-πρωταγωνιστών από την Πάτρα ανταμείφθηκε. Τέλος, για τους σκηνοθέτες της ταινίας, Άγγελη Ανδρικοπούλου και Αργύρη Τσεπελίκα, αυτό το happy end είναι μόνο η αρχή. «Μακάρι ‘Τα Παιδία Δεν Παίζει’ να αποτελέσουν την αφορμή ώστε και άλλα παιδιά να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και να αγωνιστούν για την πραγματοποίηση των στόχων τους παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα», ανέφεραν.


Από το gowest. Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από μια κριτική του ντοκυμαντέρ.

Σχόλιο: Μπορεί να μην είμαστε όλοι μας παιδιά, παρόλα αυτά καταλαβαίνουμε την έλλειψη χώρου που υπάρχει για παιχνίδι, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά σε όλες τις ελληνικές μεγάλες πόλεις. Η άναρχη δόμηση έχει πνίξει κάθε ελεύθερο χώρο και οι αλάνες αποτελούν κάτι άγνωστο για τα σημερινά παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να μένουν μέσα στο σπίτι και στρέφονται όλο και πιο πολύ σε μορφές "παιχνιδιού" που οδηγούν στην απομόνωση.
Προσωπικά θεωρώ υποκριτικά τα καλά λόγια του δημάρχου της Πάτρας, αλλά και του κάθε δημάρχου, καθώς κανείς δεν έχει φροντίσει να αναπτυχθεί το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι που είναι τόσο απαραίτητη για την διαβίωση σ' αυτά τα σύγχρονα κελιά, που θέλουν να αποκαλούνται σύγχρονες πόλεις. Όμως φταίμε και μεις, όπως και σε καθετί, καθώς δεν απαιτούμε από τις αρχές που εμείς οι ίδιοι ψηφίζουμε να προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον κι έχουμε αποδεχθεί την κατάσταση!