ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ!


Να κόψουν την πρόσβαση των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στις «τράπεζες» πληροφοριών τους, αποφάσισαν οι διεθνείς μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι επιστημονικών περιοδικών, καθώς η πολιτεία δεν έχει εξοφλήσει τις συνδρομές για τα έτη 2009-2010, ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Με την απόφαση αυτή, χιλιάδες φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές της χώρας χάνουν την πρόσβαση σε 12.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη παραίτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων των ΑΕΙ Α. Τρούμπη. Η παραίτηση του κ. Τρούμπη υποβλήθηκε «ως ύστατη έκκληση προς την ελληνική πολιτεία, προς αντιμετώπιση του μείζονος θέματος απαγόρευσης πρόσβασης των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων στις διεθνείς βιβλιοθήκες, λόγω αδυναμίας ή αδιαφορίας του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στην πληρωμή των συνδρομών σε αυτές».

Σύμφωνα με το Βήμα, το κονδύλι για την κάλυψη των οφειλών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει η έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.

Η 1η Μαρτίου, λοιπόν, ήταν η τελευταία ημέρα διανομής επιστημονικών τίτλων στην Ελλάδα από τον Εlsevier, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των πληροφοριών επιστήμης και υγείας παγκοσμίως, ο οποίος και δημοσιεύει περίπου 250.000 άρθρα τον χρόνο σε 2.000 περιοδικά.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι επιστημονικές συνδρομές σε διεθνούς εκδοτικούς οίκους χρηματοδοτούνταν από κοινοτικά κονδύλια, καθώς θεωρούνταν για τη χώρα μας στόχος αναπτυξιακός. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενέκρινε την ένταξη του κονδυλίου για τις ηλεκτρονικές επιστημονικές βιβλιοθήκες στο τέταρτο κοινοτικό «πακέτο» κονδυλίων (ΕΣΠΑ), καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί πλέον λειτουργικό έξοδο και θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεών του.


Πηγή in.gr