ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ!


Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού των 8,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που έπληξε την πόλη Κονσεπσιόν της Χιλής.Ακολούθησαν μετασεισμοί και προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό.Τουλάχιστον 723 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες είναι οι τραυματίες και 15 οι αγνοούμενοι. Περισσότερα από 500.000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν είναι κατοικίσιμα. Φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους.
Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο κέντρο της Χιλής, δύο ημέρες μετά την κύρια δόνηση.Το Σαντιάγο βυθίστηκε στο σκοτάδι, ενώ διακόπηκε και η λειτουργία του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες η αίθουσα αναχωρήσεων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ και η γέφυρα των πεζών στο εξωτερικό του αεροδρομίου έχει καταρρεύσει. Ο σεισμός του Σαββάτου ήταν 700 με 800 φορές μεγαλύτερος από τον σεισμό στην Αϊτή, ωστόσο τα θύματα και οι ζημιές είναι λιγότερα, λόγω των καλύτερης ποιότητας των κτιρίων. Η έλλειψη νερού και οι διακοπές της ηλεκτροδότησης οδήγησαν σε επεισόδια.Ο στρατηγός των Καραμπινιέρος Εδουάρδο Γκόρντον δήλωσε ότι θα ενταθούν σε όλη τη χώρα οι περιπολίες για να προστατευθεί ο πληθυσμός.Η αστυνομία σκοπεύει να αποτρέψει λεηλασίες και κλοπές όπως εκείνες που αναφέρθηκαν μέσα σε μερικές ώρες μετά το σεισμό στην πόλη Βαλπαραΐσο.Στην πόλη Τσιλάν, 200 κρατούμενοι απέδρασαν όταν κατέρρευσε τοίχος της φυλακής.

Επέμβαση του στρατού.
Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή 10.000 στρατιωτών στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα λεηλασίας σε επιχειρήσεις και καταστήματα.Στρατιωτικές ενισχύσεις οδεύουν προς τις επαρχίες, ανεβάζοντας στους 7.000 τους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη ζώνη αυτή, ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.Περίπου 160 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην προσπάθειά τους να λεηλατήσουν καταστήματα με είδη διατροφής, ενώ κατά τη διάρκεια συμπλοκών ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του.

Καταστροφές
Σχεδόν 1,5 εκατ. σπίτια έχουν καταστραφεί εκ των οποίων αρκετά ιστορικά μνημεία. Το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης Κουρίκο καταστράφηκε. Πολλοί δρόμοι και γέφυρες σε όλη την πληγείσα περιοχή υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών εκτιμάται μεταξύ στα 15 δισ. δολάρια και 30 δισ. δολάρια ή το 10-20% του ΑΕΠ. Κοινότητες της κεντρικής περιοχής της Χιλής, εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε στους αυτοκινητόδρομους και στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Τα τσουνάμι κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα στα ψαροχώρια της χώρας που βρίσκονται στην ακτή του Ειρηνικού. Το τσουνάμι κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην παραλία, ενώ και το κέντρο της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνυπολογιστεί ακόμη στον απολογισμό των θυμάτων.

Παγκόσμια κινητοποίηση
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αρχές της Χιλής στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα.Η Παγκόσμια Τράπεζα, από την πλευρά της, προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Χιλή.Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να στείλει έκτακτη βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ στη Χιλή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού. Έτοιμη να βοηθήσει δηλώνει και η Ελλάδα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Χιλής.

Εξόρυξη χαλκού
Οι ανησυχίες για τις προμήθειες χαλκού από τη Χιλή, τη μεγαλύτερη εξαγωγό του μετάλλου στον κόσμο, εκτόξευσε την τιμή του σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο πέντε εβδομάδων. Κατά τις πρώτες συναλλαγές η τιμή του χαλκού σημείωσε αύξηση 5,6% και έφτασε τα 7.600 δολάρια ο τόνος, προτού υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 7.385 δολάρια.

ΠΗΓΗ news247