GOOGLE: ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΚΡΥΦΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ!



Για πρώτη φορά η Google έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πόσο συχνά διάφορες κυβερνήσεις, δικαστικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες από όλο τον κόσμο της ζητούν να τους δώσει στοιχεία για χρήστες ή λογοκρίνουν τις πληροφορίες της. Η Βραζιλία φιγουράρει πρώτη στη σχετική λίστα με 3.663 αιτήματα και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 3.580 και η Βρετανία με 1.166.
Στατιστικά στοιχεία για την Κίνα –από όπου η αμερικανική εταιρία αποσύρθηκε λόγω κόντρας με την κυβέρνηση- δεν δόθηκαν, επειδή θεωρούνται σοβαρά κρατικά μυστικά, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία.

Η Βραζιλία, με 291 αιτήματα, είναι πρώτη και στη λίστα που αφορά τη λογοκρισία περιεχομένου, ενώ ακολουθούν η Γερμανία (188), η Ινδία (142) και οι ΗΠΑ (123). Σήμερα 40 κυβερνήσεις λογοκρίνουν το διαδίκτυο έναντι μόλις τεσσάρων το 2002.

Η Google εγκαινίασε το σχετικό νέο online εργαλείο (“Government Requests” – Αιτήματα Κυβερνήσεων) που δίνει τα παραπάνω στοιχεία, επειδή, όπως είπε, το θεωρεί «το πρώτο βήμα προς μια αυξημένη διαφάνεια». Η επόμενη δημοσίευση στοιχείων θα γίνει σε ένα εξάμηνο. Σύμφωνα πάντως με την εταιρία, τα περισσότερα κρατικά αιτήματα προς αυτήν αφορούν νόμιμες έρευνες για εγκληματικές δραστηριότητες ή για την απόσυρση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

«Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια θα οδηγήσει σε λιγότερη λογοκρισία. Αν οι εταιρίες, οι κυβερνήσεις και τα άτομα δεν κάνουν κάτι, το Ίντερνετ που ξέρουμε, είναι πιθανό να υποστεί όλο και περισσότερους περιορισμούς, απομακρύνοντας την επιλογή και τον έλεγχο από τους χρήστες και αυξάνοντας τη δύναμη όσων περιορίζουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση», δήλωσε ο Ντέηβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Google.

Από την άλλη, δέκα χώρες (Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Ν.Ζηλανδία, Ισπανία) έστειλαν ανοικτή επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Έρικ Σμιτ, ζητώντας από τη Google να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην προστασία της ιδιωτικότητας των ατόμων. Αλήθεια, η Ελλάδα, η οποία ήταν από τις πρώτες χώρες που «στρίμωξε»τη Google για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, γιατί δεν συνυπέγραψε; Από την άλλη, είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ενώ πολλές γειτονικές χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα στη Google για παροχή στοιχείων ή απόσυρση υλικού (Ιταλία, ΠΓΔΜ, Τουρκία κ.α.), η Ελλάδα δεν το έχει κάνει.


Πηγή:Ελευθεροτυπία.