ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ;




Αναρωτιέστε πως θα έχει εξελιχθεί η οικιακή διασκέδαση σε λίγα χρόνια; Οι εταιρείες δηλώνουν πως το μέλλον των τηλεοράσεων βρίσκεται στο 3D. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, καλύτερα αυτή τη νέα οικιακή τεχνολογία.

Η τηλεόραση έχει αλλάξει δραματικά με το πέρασμα των χρόνων –από τα ασπρόμαυρα τεράστια κουτιά στις υπέρλεπτες LCD υψηλής ανάλυσης οθόνες.

Αλλά το μέσο συνεχίζει ολοένα και εξελίσσεται. Οι εταιρείες κατασκευάζουν μεγαλύτερες –αλλά ταυτόχρονα λεπτότερες- οθόνες με θέαση απόλυτα διαμορφώσιμη, συνδεσιμότητα στο Internet, εφαρμογές και widgets. Δεδομένων όλων αυτών, τα κανάλια προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν ακόμα και το high-definition.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν τα οικιακά ψυχαγωγικά συστήματα να μοιάζουν σαν κάτι που βγήκε από το Minority Report. Παρόλα αυτά, ορισμένες από τις νέες τεχνολογίες είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές. Οι 3D TVs αναμένεται να φέρουν στο σπίτι σας την εμπειρία του σινεμά, οι πολλαπλές οθόνες που είναι σχεδιασμένες να παρουσιάζουν μια εικόνα στο μέγεθος ενός τοίχου αλλά και η ultra-definition ανάλυση είναι μόνο μερικές από τις καινοτομίες που όλοι προσδοκούμε.

Όταν οι κατασκευάστριες εταιρείες προσπάθησαν προωθήσουν το πιασάρικο «3D TV» στη φετινή CES, πολλοί ήταν αυτοί που το αμφισβήτησαν. Ποια θα είναι η ζήτηση των τρισδιάστατων τηλεοράσεων; Πόσοι θα είναι οι άνθρωποι που θα θέλουν να αγοράσουν ένα ακριβό –αλλά άσχημο- ζευγάρι γυαλιών απλά για να δουν τηλεόραση; Υπάρχει αρκετό 3D υλικό ώστε η τιμή αυτών των τηλεοράσεων να μην είναι εντελώς απρόσιτη;

Ο Scott Birnbaum, αντιπρόεδρος της Samsung στο τμήμα των τηλεοράσεων, έχει δηλώσει ότι η ζήτηση για τις 3D TV θα φτάσει στα ύψη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ιδιαίτερα χάρη στην τηλεοπτική μετάδοση αθλητικών αγώνων. Μάλιστα, το κανάλι ESPN σχεδιάζει να κάνει μετάδοση του φετινού World Cup σε 3D.

Η Sony και η Panasonic αναμένεται να παρουσιάσουν τις τρισδιάστατες τηλεοράσεις τους μέσα στο καλοκαίρι, ενώ φήμες θέλουν και την LG να ακολουθεί τα ίδια βήματα στο κοντινό μέλλον.

Παρόλο που αρκετές εταιρείες αναμένεται να διαθέσουν φέτος στην αγορά τις 3D τηλεοράσεις τους, η βιομηχανία έχει έρθει αντιμέτωπη με ορισμένα σοβαρά ζητήματα. Ένα θέμα αποτελούν τα ειδικά γυαλιά που απαιτούνται για τη θέαση 3D υλικού, το κόστος των οποίων είναι αρκετά τσουχτερό (περίπου 75 ευρώ για το βασικό ζευγάρι γυαλιών).

Επιπρόσθετα, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις από τη θέαση μιας 3D τηλεόρασης. Η προειδοποιητική λίστα της Samsung περιλαμβάνει παιδιά, έφηβους, ηλικιωμένου, εγκύους, άνθρωποι με σοβαρά ιατρικά προβλήματα και όσοι έχουν πρόβλημα ύπνου.

Η Samsung, βέβαια, εργάζεται πάνω σε μια τεχνολογία, η οποία θα επιτρέπει στον θεατή να βλέπει το τρισδιάστατο υλικό χωρίς τη χρήση των ειδικών γυαλιών, αν και δεν έχει φτάσει ακόμα στο στάδιο που θα είναι κατάλληλη για να ενσωματωθεί στις οικιακές τηλεοράσεις.

Το θέμα είναι ότι αν οι εταιρείες καταφέρουν να δημιουργήσουν την τεχνολογία με την οποία δεν θα είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών, τότε η ζήτηση των 3D τηλεοράσεων πραγματικά θα απογειωθεί.

Φανή Καμπάση


Το άρθρο είναι από το pcw.gr.