ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 10!


Από χθες ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς είναι η κατάργση της βάσης του 10 στις πανελλήνιες εξετάσεις. Δείτε ένα σχετικό άρθρο εδώ.
Το μέτρο που ίσχυε τα τελευταία χρόνια το θεωρώ άδικο μέχρι ενός σημείου. Στις εξετάσεις αυτές καλούνται οι υποψήφιοι να γράψουν συγκεκριμένα μαθήματα και να πιάσουν την βάση, χωρίς να εξαιρούνται σε αυτό σχολές που αφορούν πρακτικά επαγγέλματα. Υπάρχουν σχολές οινολογίας, γεωργικών μηχανημάτων, ιχθυοκαλλιεργειών κλπ στις οποίες αν όχι συνολικά, κατά τουλάχιστον 90% είναι άσχετα με τα όσα διδάσκονται στις κατευθύνσεις της 3ης λυκείου.
Αυτούς τους μαθητές τους έπληττε κατάφορα το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Από την άλλη σε σχολές που σχετίζονται περισσότερο με τα μαθήματα που διδάσκονται στην 3η λυκείου (βλ. μαθηματικό, φυσικό, παιδαγωγικά, φιλολογία κλπ), ο τρόπος και το ύψος των βάσεών τους καθιστούσαν το μέτρο άχρηστο.
Επίσης είδα σε διάφορες σελίδες να αναφέρονται κάποιοι ότι πλέον θα μπαίνουν στις σχολές οι στούρνοι, οι άσχετοι κλπ. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πανελλήνιες "φωτογραφίζουν" την συγκεκριμένη στιγμή (όπου μια κακοτυχία μπορεί να σε καταστρέψει) και δεν λαμβάνουν υπ' όψην την συνολική πορεία και προσπάθεια των μαθητών μέσα στο σχολείο. Πέραν αυτού δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει παιδιά τα οποία δεν τα καταφέρνουν σε συγκεκριμένα μαθήματα και στην συγκεκριμένη ύλη που περιλαμβάνουν να θεωρούνται χαζοί, άσχετοι και κατώτεροι κάποιων άλλων που απλά μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία τα πήγαν καλύτερα.
Εν τέλει, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και τον τρόπο που λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα και κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε σε μία συνολική αναδιάρθρωσή του από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να το κρατήσουμε τον κορμό του αναλλοίωτο, άσχετα με το κόμμα που βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία. Βαρέθηκα να βλέπω ανίκανους υπουργούς παιδείας να λένε ότι "παράγουν έργο" εδώ και πολλά χρόνια και το μόνο που κάνουν είναι να μπερδεύουν όσους μετέχουν του εκπαιδευτικού συστήματος...

Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από εδώ.