Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ!


Χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί με αγωγή από τη σουηδική γαλακτοβιομηχανία Lindahl ένας Έλληνας. Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του χωρίς την άδεια του στο νέο προϊόν της, το «γιαούρτι με τουρκική συνταγή», σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.
Η σουηδική εταιρεία Lindahl, με βάση την πόλη Jönköping, ξεκίνησε τη διαφημιστική της εκστρατεία προωθώντας το νέο της προϊόν, το "γιαούρτι με τουρκική συνταγή". Βρήκε αυτή τη φωτογραφία του Έλληνα, με τα μακριά μουστάκια και το κόκκινο καπέλο, η οποία πλέον βρίσκεται πάνω σε όλα τα κεσεδάκια του νέου αυτού γιαουρτιού, και τη χρησιμοποίησε, χωρίς ο εικονιζόμενος να έχει την παραμικρή ιδέα.

Ένας φίλος του, ο Αθανάσιος Βαρζανάκος, που ζει στη Στοκχόλμη, πηγαίνοντας να κάνει τα ψώνια του στην αγορά της πόλης, βρέθηκε μπροστά στη φωτογραφία του, στο ψυγείο με τα γιαούρτια της εταιρείας και τον ειδοποίησε κατόπιν στην Ελλάδα.

"Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Ήταν ένα σοκ για εμένα να δω μπροστά μου κάποιον που γνωρίζω. Όταν τον ειδοποίησα, εκνευρίστηκε και αναρωτήθηκε έξαλλος πώς ήταν δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο", δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ο Αθανάσιος Βαρζανάκος.

Ο Έλληνας πολίτης κατέθεσε μήνυση σαράντα σελίδων κατά της σουηδικής εταιρείας επειδή χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του και κυρίως επειδή εκείνος είναι Έλληνας και ζει στην Ελλάδα και δεν έχει ουδεμία σχέση με τη Τουρκία, ανέφερε το σουηδικό ραδιόφωνο.

Η εταιρεία Lindahl από τη μεριά της κάνει λόγο για παρεξήγηση, εξηγώντας ότι τη φωτογραφία την προμηθεύτηκε νόμιμα από το διαδίκτυο.

" Όταν λάβαμε τη μηνυτήριο αναφορά και για εμάς ήταν ένα σοκ", εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνντερς ΛΙννταλ.

Η σουηδική δικαιοσύνη θα δώσει τελικώς τη λύση.


Από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".