Στο στόχαστρο δριμείας κριτικής έχει βρεθεί πολλές φορές το ΔΝΤ για τις επώδυνες αλλαγές που προκαλούν οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας, τις οποίες επιβάλλει.Οπως επισημαίνουν ειδικοί, η παρέμβαση του ΔΝΤ αφήνει «διαφορετική γεύση» σε κάθε χώρα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα προβλήματά της. Η οικονομική κρίση έχει φέρει το ΔΝΤ και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων.Τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ακολουθούν παρακάτω:ΠΗΓΗ tanea
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η διαχείριση της κρίσης στη χώρα αυτή προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στο κύρος του ΔΝΤ, το οποίο χορήγησε δάνεια 7,2 δισ. δολ. το 1999 και 39,7 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2000. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι όροι ήταν ασφυκτικοί. Τον Δεκέμβριο του 2001 η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε νέα μέτρα όπως μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% και πάγωμα των καταθέσεων.
Τα μέτρα προκάλεσαν κοινωνική αναταραχή και ακολούθησε παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ η νέα κυβέρνηση υπό συνθήκες πανικού κήρυξε πτώχευση. Το ΔΝΤ κατηγορείται ότι ανάμεσα στα λάθη που έκανε ήταν η επιμονή του σε ένα αδιέξοδο συναλλαγματικό μοντέλο.
ΑΣΙΑ
Η συναλλαγματική κρίση του 1997 που έπληξε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στη φήμη του ΔΝΤ, καθώς οι πολιτικές που είχε ζητήσει, όπως περικοπή κρατικών δαπανών, αύξηση επιτοκίων, απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τα παιχνίδια των κερδοσκόπων προκάλεσαν μεγάλες υποτιμήσεις των νομισμάτων της περιοχής, κύμα χρεοκοπιών, δραματική απώλεια θέσεων εργασίας, πυροδοτώντας κοινωνική αναταραχή.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Υπό την απειλή χρεοκοπίας, η Ισλανδία προσέφυγε στο ΔΝΤ για δάνειο 1,7 δισ. δολ. τον Οκτώβριο του 2008, σε σύνολο βοήθειας 2,4 δισ. δολαρίων. Το Ταμείο όμως καθυστέρησε την εκταμίευση των δόσεων λόγω του κόστους που συνδέεται με την αποζημίωση επενδυτών, οι οποίοι έχασαν χρήματα από την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών. Το ΔΝΤ επιβάλλει σκληρούς όρους, όπως μείωση των δαπανών όλων των υπουργείων κατά 10% και αύξηση των επιτοκίων.
ΡΩΣΙΑ
Γύρω στα 22 δισ. δολ. ήταν η βοήθεια του ΔΝΤ στη Ρωσία, η οποία όμως δεν κατάφερε να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οπότε η οικονομία έφτασε σε άθλια κατάσταση το 1998 οπότε ο Μπορίς Γιέλτσιν ανακοίνωσε, μεταξύ των άλλων, την κατά 34% υποτίμηση του νομίσματος. Η Ρωσία θεωρείται κατ΄ εξοχήν το παράδειγμα χώρας, στην οποία το ΔΝΤ προχωρούσε στην εκταμίευση των συμφωνηθέντων παρότι δεν εφαρμόζονταν τα απαιτούμενα μέτρα.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Επώδυνες αλλαγές θεωρείται ότι έφερε το ΔΝΤ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Προκειμένου να λάβει η Λετονία δάνειο από το ΔΝΤ 1,7 δισ. ευρώ, αναγκάστηκε να μειώσει τους μισθούς στο Δημόσιο κατά 30%, τις δαπάνες κατά 4,5%, να παγώσει τις συντάξεις και να αυξήσει τον ΦΠΑ. Η Ρουμανία, όπου συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2009 να παρέμβει το ΔΝΤ με δάνειο 12,9 δισ. ευρώ, αναγκάζεται να προχωρήσει σε 137.000 απολύσεις στο Δημόσιο, να μειώσει συντάξεις και μισθούς, να αυξήσει φόρους. Το 2009 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 7,1%. Οι Ούγγροι υποχρεώθηκαν να καταργήσουν τη 13η σύνταξη, τον 13ο μισθό και να περικόψουν κατά 20%- 30% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να λάβουν δάνειο 12,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το 2009 κατά 6,3%.
Η δημοσίευση αυτού του άρθρου δεν έχει αλλο σκοπό απο το να δώσει μια εικόνα για το τι επέφερε η παρέμβαση του ΔΝΤ στις άλλες χώρες!! Ήρθε επιτέλους και η σειρά μας!! Με φόντο το γραφικό Καστελλόριζο, σαν σε καρτ ποστάλ του ΕΟΤ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την από πολλών ημερών αναμενόμενη απόφασή του να στείλει τη χώρα στο ΔΝΤ. Μίλησε για το ταξίδι του Οδύσσεα προς την Ιθάκη μην αναφέροντας τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, τους οποίους μάλλον δεν θα καταφέρουμε να προσπεράσουμε!Η τουριστική σκηνοθεσία με έμβλημα το ακριτικό Καστελλόριζο, δεν είναι αρκετή για να μεταδώσει αίσθημα ηρεμίας σ' έναν λαό που αισθάνεται ταπεινωμένος και γι' αυτό οργισμένος. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο βέβαια επιστρέφει στους ίδιους πολιτικούς κάθε εκλογική περίοδο! Είναι δύσκολη η πορεία από την αμηχανία και την οργή στην κινητοποίηση. Μέσα σε συνθήκες απονομιμοποίησης της πολιτικής στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολίτες αναζητούν κάποια ελπίδα εναλλακτικής και αποτελεσματικής πολιτικής απάντησης. Ας την δώσουμε,λοιπόν, μόνοι μας μέσα απο την δράση μας!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου