ΣΤΡΙΜΩΞΙΔΙ ΣΤΑ ΑΕΙ, ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10!


Τις αλλαγές σε ό,τι αφορά το καθεστώς της «βάσης του 10» αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας τέλος στη σεναριολογία για το αν θα καταργηθεί πλήρως ή θα τροποποιηθεί μερικώς. Η ανακοίνωση των αριθμού εισακτέων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, προχθές, αλλά και ο προβληματισμός που ανοίγει σχετικά με την επίδραση των αλλαγών στον αριθμό των κενών θέσεων στα Ιδρύματα, φαίνεται ότι επέσπευσαν τη δρομολόγηση του κρίσιμου αυτού ζητήματος για τους φετινούς υποψηφίους.
Αλλωστε, είναι μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι τις πανελλαδικές που ξεκινούν στις 14 Μαΐου, πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά.
Το πράσινο φως, πάντως, δόθηκε χθες, με τη δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού, Ιωάννη Πανάρετου σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα σχετικά μέτρα, τα οποία βεβαίως θα αλλάξουν άρδην το καθεστώς σε ό,τι αφορά τη βάση του 10, την οποία πολλάκις και με κατηγορηματικό τρόπο έχει αμφισβητήσει ο κ. Πανάρετος.
Κατά τ' άλλα, οι υποψήφιοι είδαν ότι οι θέσεις στα ΑΕΙ μειώθηκαν οριακά, στα ΤΕΙ αυξήθηκαν όχι σημαντικά, ενώ σε ό,τι αφορά την κατανομή των θέσεων δεν επήλθε καμία ουσιώδης αλλαγή. Το ίδιο αναμενόμενη η εικόνα που παρουσίασαν τα υπόλοιπα, συμπληρωματικά στοιχεία που εξέδωσε, χθες, το υπουργείο Παιδείας, ειδικά σε ό,τι αφορά την... προσφορά και τη ζήτηση των θέσεων και κυρίως στα ΑΕΙ που θα δεχθούν 13.000 περισσότερους εισακτέους από όσους ζήτησαν.
Ο κανόνας δεν αλλάζει. Στα πανεπιστήμια πάντα εισάγονται περισσότεροι από όσους μπορούν να δεχτούν τα ίδια, όπως τουλάχιστον επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο οι διοικήσεις τους. Το ίδιο έγινε και φέτος, παρά τη μείωση, έστω οριακή, του αριθμού των εισακτέων σε αντίθεση με την αύξηση του αριθμού εισακτέων στα ΤΕΙ. Σε αριθμούς, η κατάσταση έχει ως εξής: οι θέσεις που θα διατεθούν από τα ΑΕΙ ανέρχονται φέτος στις 40.125, ελαφρώς μειωμένες από τις περσινές που έφθασαν τις 40.180. Πόσες είχαν ζητήσει οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων; Μόλις 27.124. Πολύ λιγότερες, όπως πάντα. Και πήραν πολύ περισσότερες, όπως πάντα.
Τα ΑΕΙ που «επιβαρύνονται» περισσότερο από άλλα είναι: Πανεπιστήμιο Πάτρας (1.915), Παν. Ιωαννίνων (1.550), Δημοκρίτειο (1.455), Αριστοτέλειο (1.425), Παν. Κρήτης (1.170) και Αθηνών (925).*

ΠΗΓΗ enet