ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ!!


Τουλάχιστον 10 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώνονται στο Κιργιστάν.Η αστυνομία φέρεται ότι πυροβόλησε τα θύματα μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Μπισκέκ. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πάρει θέσεις στη στέγη του κτιρίου, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.
Πάντως οι πληροφορίες για νεκρούς δεν έχει επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν, σύμφωνα με το οποίο ο απολογισμός των συγκρούσεων είναι 93 τραυματίες.Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Μπακίγεφ διέταξε σήμερα να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μπισκέκ και σε τρεις άλλες περιοχές.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα περιλαμβάνει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. ως τις 6 π.μ..
Η διαταγή του προέδρου για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης,ωστόσο, δεν έχει ακόμη εγκριθεί απο το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μπακίγεφ.

Συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης

Οι συλλήψεις δέκα κορυφαίων αντιπολιτευόμενων πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός, έχουν αυξήσει την ένταση των διαμαρτυριών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι άλλοι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες κρύβονται. Η αντιπολίτευση λέει πως δεν ελέγχει πλέον την κατάσταση, γιατί δεν είναι πλέον δυνατό να κατευθύνει τους διαδηλωτές.
Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν χθες, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Τάλας. Σήμερα, αντίστοιχα συμβάντα εκτυλίχθηκαν στην πόλη Ναρίν, στο κέντρο του Κιργιστάν.Ο Μπακίγεφ ανέλαβε την εξουσία εδώ και πέντε χρόνια έπειτα από εξέγερση, υποσχόμενος εκδημοκρατισμό της χώρας. Εκτοτε, οι περισσότεροι συνεργάτες του προσχώρησαν στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό.
Το Κιργιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, θέατρο αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, είναι σήμερα η μοναδική χώρα στον κόσμο που φιλοξενεί ταυτόχρονα αμερικανική και ρωσική στρατιωτικές βάσεις.
Ο Μπακίγεφ είχε διατάξει το Φεβρουάριο του 2009 να κλείσει η αμερικανική βάση στο Μανάς τη στιγμή που η Ρωσία χορηγούσε δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μπισκέκ.Τελικά ο Μπακίγεφ άλλαξε γνώμη τον Ιούνιο, με αντάλλαγμα τον τριπλασιασμό της ενοικίασης της αμερικανικής βάσης. Κατόπιν ο πρόεδρος του Κιργιστάν φάνηκε επιφυλακτικός ως προς την παραχώρηση στη Μόσχα μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης.

Έκκληση Μόσχας για μη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Κιργιστάν να μην προσφύγει στη χρήση βίας εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.Το πρωί ο πρωθυπουργός του Κιργιστάν δήλωσε ότι ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν που συνελήφθησαν, ο Τεμίρ Σαρίγεφ, «μόλις είχε φθάσει από τη Μόσχα, όπου φέρεται ότι συνάντησε τον Πούτιν».«Νομίζω ότι οι μυστικές μας υπηρεσίες πρέπει να πουν αν υπάρχει επιρροή εξωτερικών δυνάμεων», σε αυτή την κατάσταση, δήλωσε ο Ουσένοφ.

ΠΗΓΗ kathimerini