ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ...


Από το Καστελόριζο επέλεξε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ότι η χώρα μας προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης, μέσω σχετικής επιστολής προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, με την οποία ζητούμε την ενεργοποίησή του.

«Σηκώσαμε τα μανίκια για να αντιστρέψουμε το κλίμα» είπε ο πρωθυπουργός, «πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν» και μετά από ένα πραγματικό μαραθώνιο, όπως είπε, διεκδικήσαμε και καταφέραμε μία ισχυρή απόφαση της ΕΕ για ένα πρωτόγνωρο μηχανισμό.

«Και εμείς και η ΕΕ ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα συνετίσει τις αγορές» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα «να υπάρξει η απαραίτητη νηνεμία για να αφοσιωθούμε στο έργο μας».

«Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ είτε γιατί συνέχισαν την κερδοσκοπία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σήμερα η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του λαού και την και ομαλή πορεία της οικονομίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», υπογράμμισε. «Το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές θα μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε», πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Είναι ανάγκη, εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ την ενεργοποίηση του μηχανισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών για τις απαραίτητες ενέργειες.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι εταίροι μας θα μας δώσουν το απάνεμο λιμάνι» και θα στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα στις αγορές».

Μίλησε δε για «μία νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό», πρόσθεσε όμως ότι «ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη» και έχουμε «χαρτογραφήσει τη διαδρομή».

Στο πλαίσιο του ελληνικού αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, σημαντικές συναντήσεις με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα έχει το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οι εξελίξεις περί προσφυγής είχαν διαφανεί και από τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αγκελα Μέρκελ, ενώ το πρωί μίλησε τηλεφωνικά και με τον Ισπανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Τέλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε πως το πρώτο τμήμα της χρηματοδότησης θα είναι διαθέσιμο πριν τις 19 Μαΐου.

«Περιμένουμε ότι θα έχουμε κεφάλαια από το μηχανισμό πριν τις 19 Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών.


Από την εφημερίδα "Το Ποντίκι".

Σχόλιο: Μέσα από αυτό το blog έχω αναφέρει την προσωπική μου γνώμη για το ΔΝΤ. Το μόνο που πραγματικά θα ήθελα να ξέρω είναι το τι λένε σήμερα όσοι ψηφίσανε το ΠΑΣΟΚ. Έστω και καλυμμένα, αν είχαν λίγη τσίπα πάνω τους οι κυβερνώντες, πρέπει να ζητήσουν έστω και μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό! Δεν νομίζω ότι όσοι τους ψηφίσανε, το έκαναν για να μας φέρουν σε αυτή την κατάσταση...