ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ!


Στα 8.973 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μάιου 2010 έναντι 14.655 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 38,8% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), περιλαμβανομένων και των μέτρων που ελήφθησαν το Μάρτιο του 2010.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, που βασίζεται σε προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου του έτους οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και επετεύχθη πριν την πλήρη απόδοση των πρόσθετων μέτρων μέτρα που θεσπίστηκαν το Μάρτιο και το Μάιο του 2010.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο ΠΣΑ για αύξηση κατά 11,7%.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,6%, έναντι στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μείωση κατά 4,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,3%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 7,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είναι περιορισμένες κατά 29,6%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 43,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.


Πηγή: εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Η φωτογραφία είναι από το freecity.gr.

Σχόλιο: Ωραία είναι τα νούμερα και οι εκφράσεις "μείωση του ελλείμματος", "πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης" κλπ, αλλά όλα αυτά τα νούμερα αφορούν τις ζωές όλων μας. Όταν μιλάμε για μείωση των δαπανών του κράτους, ας σκεφτούμε τι πληρώνει το κράτος. Ανάμεσα στα άλλα πληρώνει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (βλέπε ταμεία, νοσοκομεία), πληρώνει για την εκπαίδευση των πολιτών (βλέπε σχολεία, πανεπιστήμια) και για να έχουμε δυνατότητα μεταφορών, όπως δημόσιες συγκοινωνίες, δρόμοι κλπ. Όμως τα λεφτά που τα βρίσκει; Τα βρίσκει από την φορολογία των πολιτών και από τα έσοδα των δημόσιων επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια εμείς πληρώνουμε για να έχουμε.
Δεν λαμβάνουν οι υπεύθυνοι όμως υπ' όψην, ότι το βιωτικό επίπεδο την πλειοψηφίας του λαού έχει πέσει κατακόρυφα, ότι το κόστος διαβίωσης έχει ανέβει κατακόρυφα και ότι όλο και περισσότεροι πλέον οδηγούνται προς την φτώχεια.
Επίσης στα αποτελέσματα αναφέρεται ότι τα έσοδα είναι λιγότερα, απ' όσα ήθελαν να έχουν. Όταν όμως ξεπουλάς μία μία τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να σου φέρουν έσοδα, πως θα μπορέσεις να είσαι μέσα στους στόχους σου; Όταν ξεπουλάς την πιο κερδοφόρα σου επιχείρηση που είναι ο ΟΤΕ, έναντι εξευτελιστικού ανταλλάγματος, όταν πουλάς την Ολυμπιακή που τα δύο μεγάλα κόμματα έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όταν έχεις καταφέρει και τον ΟΣΕ τον έχεις κάνει μία παθογενή επιχείρηση, όταν δεν τιμωρείς αυτούς που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα γιατί είναι οι δικοί σου άνθρωποι, όταν θέλεις να ξεπουλήσεις λιμάνια και αεροδρόμια και το έχεις ήδη κάνει με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας (Ελ. Βενιζέλος), πως περιμένεις μετά να έχεις έσοδα και αυτά να σου αρκούν, όταν σχεδόν μοναδικός σου πόρος είναι η φορολόγηση των πολιτών;
Τελειώνοντας, θα το πω και για άλλη μια φορά. Όταν η πλειοψηφία του λαού έχει την λογική των ρουσφετιών και του "μέσου" για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το συμφέρον του και όταν για πάνω από 3 δεκαετίες στηρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση, δεν θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε διαφορετική θέση. Αν αλλάξουμε έστω και την ύστατη στιγμή λογική θα μπορέσουμε να κάνουμε και την κοινωνία μας καλύτερη...