Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!



Την τιμωρία του Ισραήλ για την «αιματηρή σφαγή» εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ζήτησε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν. Προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «δεν πρέπει να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας».
"Όσο πολύτιμη είναι η φιλία της Τουρκίας, άλλο τόσο ισχυρή είναι και η εχθρότητά της", υπογράμμισε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). "Όλοι μπορεί να παραβλέψουν τα εγκλήματα, ή ακόμη και να τα στηρίξουν με τρόπο ύπουλο. Αλλά το Ισραήλ να μην κάνει το λάθος να νομίσει ότι η Τουρκία είναι σαν τους άλλους. Το κόστος του λάθους αυτού θα είναι πολύ βαρύ", τόνισε.
Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να άρει το συντομότερο δυνατόν το "απάνθρωπο εμπάργκο" που επιβάλλει στη Γάζα, ενώ χαρακτήρισε πλήγμα για την παγκόσμια ειρήνη την επίθεση στο στολίσκο. "Η σφαγή αυτή είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου, της παγκόσμιας ειρήνης και της ανθρώπινης συνείδησης", πρόσθεσε.
"Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πει "όχι" στις επιθέσεις του Ισράηλ", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν αρκεί η καταδίκη της ενέργειας από το Συμβούλιο Ασφαλείας. "Η διεθνής κοινότητα, αντί να περιμένει την έρευνα από μία διοίκηση που έχει κάνει το ψέμα κρατική πολιτική, πρέπει να εξετάσει μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια το θέμα και να δώσει τη δέουσα νομική απάντηση", είπε.
Το συμβάν δοκιμάζει και τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει ότι "η επιθετικότητα του Ισραήλ πηγάζει από τη δύναμη, που αντλεί από κάπου". Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές του, θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Συμπλήρωσε δε ότι καταδικάζει "με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αιματηρή σφαγή" ενώ ζήτησε την τιμωρία της "αλαζονικής και ανεύθυνης επίθεσης". Απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό, τον κάλεσε "να τερματίσει αυτή την πορεία".


ΠΗΓΗ enet