ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΕΧΝΗΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ!


Νέα Υόρκη: Δύο ανεξάρτητες αμερικανικές επιστημονικές ομάδες ανακοίνωσαν σημαντικά βήματα προόδου για τη δημιουργία τεχνητού ιστού πνευμόνων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές μεταμοσχεύσεις ή για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας νέων φαρμάκων.

Η πρώτη ομάδα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής τη Δρ Λάουρα Νίκλασον, πέτυχε να μεταμοσχεύσει σε πειραματόζωα (αρουραίους) ιστό πνευμόνων από κύτταρα καλλιεργημένα στο εργαστήριο, ο οποίος λειτούργησε όπως ο φυσιολογικός για ένα μικρό χρονικό διάστημα (45 έως 120 λεπτών), βοηθώντας τα ζώα να αναπνεύσουν και να τροφοδοτήσουν το αίμα τους με οξυγόνο.

Η δεύτερη ομάδα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου Wyss Ντόναλντ Ίνγκμπερ, ανέπτυξε μια μικροσκοπική συσκευή-πνεύμονα, σε μέγεθος μεγάλου φασολιού, από ανθρώπινο ιστό και συνθετικά υλικά, προκειμένου να κάνει ελέγχους για την επίπτωση των τοξινών του περιβάλλοντος και νέων φαρμάκων στη λειτουργία των πνευμόνων.

Οι δύο μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Science δείχνουν την πρόοδο που επιτευχθεί πλέον στη δημιουργία ιστών στα εργαστήρια, όπου οι επιστήμονες συνδυάζουν ανθρώπινα κύτταρα με τεχνητά υλικά για να δημιουργήσουν νέα όργανα.

Σύμφωνα με τη Δρ Νίκλασον, «πρόκειται για το πρώτο βήμα με στόχο την αναγέννηση ολόκληρων πνευμόνων σε μεγαλύτερα ζώα και τελικά στους ανθρώπους».

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Γιέηλ ανέφερε ότι η μέθοδός της χρειάζεται τελειοποίηση, καθώς μετά από δύο ώρες θρόμβοι άρχισαν να σχηματίζονται στα πειραματόζωα. Πάντως η ομάδα της Δρ Νίκλασον ευελπιστεί ότι θα μπορέσει στο μέλλον να αναπτύξει μεταμοσχεύσιμους πνεύμονες χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστοκύτταρα του ασθενούς, αν και, όπως είπαν οι ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια μέχρι η μέθοδος να είναι ασφαλής για τους ανθρώπους.

Η συσκευή της δεύτερης ομάδας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που αποτελείται από τρία μέρη -πνευμονικά κύτταρα, διαπερατή μεμβράνη και μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία- βρίσκεται πάνω σε ένα μικροτσίπ και μιμείται τη λειτουργία των αεραγωγών των πνευμόνων.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να δείξουν ότι η συσκευή τους μπορεί, όπως ένας φυσικός πνεύμονας, να πετύχει ανταλλαγή αερίων (οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα).

Σήμερα ο μόνος τρόπος αντικατάστασης κατεστραμμένου ενήλικου πνευμονικού ιστού είναι μέσω μεταμόσχευσης, όμως η διαδικασία είναι άκρως ευάλωτη σε απόρριψη οργάνου και μολύνσεις, πετυχαίνοντας ποσοστό επιβίωσης μόνο 10-20% για την επόμενη δεκαετία μετά την επέμβαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Από το in.gr.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές έρευνες εμφανίζουν τεράστια πρόοδο και τέτοιου είδους προσπάθειες μας κάνουν να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον και για τα προβλήματα που θα μπορέσει να λύσουμε ώστε να μπορούμε να ζούμε περισσότερο...