ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΟΧΟ ADSL!


To χωριό Lyddington στην περιοχή East Midlands της Αγγλίας αποφάσισε και υλοποίησε με δικά του κεφάλαια την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης, ιδρύοντας έναν δικό του πάροχο. Είχε προηγηθεί η άρνηση της BT να συμπεριλάβει το μικρό χωριό των 397 κατοίκων στο φιλόδοξο σχέδιο της για ανάπτυξη δικτύου νέας γενιάς πρόσβασης (NGN) με FTTC και FTTH. Παρόμοιες αρνήσεις είχε εισπράξει το Lyddington και από άλλες εταιρείες όπως η Virgin. Οι αρνήσεις είχαν την εύλογη αιτιολόγηση της μη-αποδοτικής επένδυσης.

Έτσι κάποιοι κάτοικοι του χωριού συγκέντρωσαν το αρχικό ποσό των 37.000 λιρών και δημιούργησαν ένα στοιχειώδες Gigabit δίκτυο παροχής υπηρεσιών ADSL2+, VDSL, SDSL, ασύρματης πρόσβασης και FTTH το οποίο διαχειρίζεται η συσταθείσα για τον σκοπό Rutland Telecom. To σχέδιο υποστηρίχθηκε και από τον γνωστό Βρετανό ηθοποιό Stephen Fry ο οποίος επαίνεσε την πρακτική "Φτιάχτο μόνος σου" του χωριού.

"Υπάρχει η παρεξήγηση πως είναι πιο δύσκολο να αποκτήσουν γρήγορη και αξιόπιστη ευρυζωνική πρόσβαση αυτή που το χρειάζονται πιο πολύ", σχολίασε.

Η εταιρεία δηλώνει ιδιαίτερα υπερήφανη για την ποιότητα των υπηρεσιών της και κυρίως για τις καλές ταχύτητες που αποδίδει το δίκτυο της (τις καλύτερες στην Βρετανία όπως η ίδια ισχυρίζεται) εξαιτίας του χαμηλού contention ratio.

Ο David Lewis, διευθυντής της Rutland Telecom, δήλωσε πως οι τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου θα μπορούσαν να δοκιμάσουν κάτι παρόμοιο και να συστήσουν τις δικές τους εταιρείες μέσω των οποίων θα παρέχουν υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης.

"Αυτό που χρειάζεσαι είναι κάποια βοήθεια από κάποιον που έχει την εμπειρία. Κατα τα άλλα το θεσμικό πλαίσιο σου δίνει την ευκαιρία να γίνεις πάροχος, μισθώνοντας το δίκτυο χαλκού από την Openreach -την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο χαλκού της ΒΤ. Μετά πρέπει να επιμείνεις στην δημιουργία του δικού σου δικτύου που θα σου δίνει υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος" εξηγεί και προσθέτει:

"Πρέπει να είσαι ντόπιος, μικρός σε μέγεθος και να έχεις εξειδίκευση προκειμένου να πετύχεις. Πρέπει να μπορείς να επικοινωνήσεις με την τοπική κοινότητα."[...]

H Rutland Telecom εγκαινιάστηκε στις 14 Απριλίου του 2010 και μέχρι τώρα καλύπτει το 50% του Lyddington και των γύρω χωριών, ενώ θα φτάσει το 100% σε έναν χρόνο. Οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω τεσσάρων κέντρων: Northgate, Oakham, Stockerston Road, Uppingham.

Παρέχει double play υπηρεσίες έναντι 30 λιρών το μήνα (adsl2+ πρόσβαση), ενώ δίνει την δυνατότητα είτε για VDSL πρόσβαση στα 40Mbps είτε για διπλό adsl (bonded adsl) στα 48Mbps. Τέλος η εταιρεία διαθέτει ένα πλήθος επιπρόσθετων υπηρεσιών και κυρίως τοπική τεχνική υποστήριξη.


Πηγές: Rutland Telecom και Βroadband-finder.co.uk.


Από το adsl.gr.


Σχόλιο: Αυτό που έκανε το συγκεκριμένο χωριό στην Βρετανία, θα μπορούσε με διαφορετικό ίσως τρόπο να γίνει και στην Ελλάδα. Πολλά χωριά επειδή δεν θα προσφέρουν στις εταιρίες το ανάλογο κέρδος, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ίντερνετ, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε αυτές τις μικρές κοινωνίες. Όλοι μας ξέρουμε τις δυνατότητες που σου δίνει το διαδίκτυο, ανάμεσα στις οποίες είναι το να έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες, υπηρεσίες και προϊόντα, αλλά και να προβάλλεις τον τόπο σου...