Ο RICHARD M. STALLMAN ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ!



Ο Richard Matthew Stallman είναι προγραμματιστής λογισμικού και ακτιβιστής υπέρ της ελεύθερης διακίνησης του. Το 1983 ανακοίνωσε το σχέδιο για την ανάπτυξη του ελεύθερου λειτουργικού συστήματος GNU, και έκτοτε είναι ο επικεφαλής του όλου εγχειρήματος. Απο τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχει αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο του στην πολιτική υπεράσπιση για το ελεύθερο λογισμικό, διαδίδοντας τις ιδέες του κινήματος καθώς και κάνοντας εκστρατεία κατά των δύο πατεντών λογισμικού και την επικίνδυνη επέκταση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Stallman πρωτοστάτησε στην ιδέα της «άδειας αντιγραφής» –μιας μεθόδου κατασκευής προγράμματος ή άλλης εργασίας δωρεάν- απαιτώντας παράλληλα όλες οι τροποποιημένες ή επόμενες εκδόσεις του να είναι και αυτές ελεύθερα διαθέσιμες, ενώ είναι ο κύριος δημιουργός του GNU General Public License, της πιο ευρέως χρησιμοποιούμενης άδειας χρήσης ελεύθερου λογισμικού.
Έχει γράψει εργασίες, έχει δώσει ομιλίες σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι ένας από τους ομιλητές στο φετινό B-Fest που ανοίγει τις πύλες του σήμερα 26 Μαΐου στη σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256. (Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ).

Στο βίντεο αυτό παρακολουθούμε την ομιλία του «Πνευματικά Δικαιώματα εναντίον Κοινότητας» (Copyright vs Community) που δόθηκε στην Σουηδία τον Μάιο του 2007.

Ο υποτιτλισμός στα ελληνικά έγινε από το Zeitgeist Greece.


Πηγή tvxs.gr.