ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΒΟΥΛΗ;;;;


Κινούμενη "σαν τον κλέφτη" η κυβέρνηση "αντικατέστησε" τη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών, ακολουθώντας πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που δείχνουν καθεστωτική αντίληψη. Παράλληλα επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι τα μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο θέλουν "έκτακτες" εξουσίες και δεν αντέχουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Χθες η κυβέρνηση αφαίρεσε από τη Βουλή την αρμοδιότητα που έχει να κυρώνει τις συμφωνίες αναφορικά με τον μηχανισμό στήριξης! Πλέον η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται και θα συζητά, ενώ η κύρωση θα γίνεται απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών. Σημειώνεται ότι οι δεσμευτικές για την Ελλάδα συμφωνίες θα ισχύουν με την υπογραφή τους από τον υπουργό -δηλαδή πριν ενημερωθεί η Βουλή...
Για να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση προέβη σε "κόλπα" που υποτιμούν τη Βουλή. Η ολομέλεια είχε χθες εκτάκτως νομοθετική εργασία, καθώς η κυβέρνηση είχε καταθέσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος το τρίτο νομοσχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ, το οποίο αφορούσε τις περικοπές δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας στο Δημόσιο. Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία στον νόμο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Δηλαδή η κυβέρνηση τροποποιούσε έναν νόμο που μόλις πριν από 17 ώρες είχε ψηφίσει η Βουλή! Σημειώνεται ότι ο νόμος για τον μηχανισμό στήριξης εκκρεμεί να ψηφιστεί στο σύνολό του από τη Βουλή.Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη, όταν ψηφίστηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε να πληροφορηθεί αν χθες θα ετίθετο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να διαμορφώσει την τακτική του.Ενδεικτικό δε είναι ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την ολομέλεια έγκαιρα για την τροπολογία, αλλά προσπάθησε να την περάσει λάθρα.

Το προεδρείο της Βουλής

Όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς τη συνδρομή του προεδρείου της Βουλής και του προεδρεύοντος Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος "εκτέλεσε" την αποστολή του,παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων.

"Γελοιοποιούνται οι θεσμοί"
Βλέποντας τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του προεδρεύοντος της διαδικασίας ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο και προειδοποίησε ότι "είναι πολύ σοβαρή αυτή η εξέλιξη και εδώ γελοιοποιούνται οι θεσμοί. Την Πέμπτη το κοινοβούλιο εν ολομελεία συζήτησε και ψήφισε και είχαμε πολιτικές εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Και τώρα μας παρουσιάζετε ότι αυτή η χθεσινή διαδικασία ήταν μια συζήτηση ενημέρωσης;".
"Θέλετε να προχωρήσετε και σε ένα κλίμα συναινέσεως με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα;" ρώτησε και επεσήμανε πως τη Δευτέρα "έχουμε υποτίθεται και συνάντηση πολιτικών αρχηγών χωρίς ατζέντα; Χωρίς να ξέρουμε τι έχει ψηφίσει η Βουλή". Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να έρθουν ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Το ζήτησαν από την Ε.Ε.
Αργότερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να υποβαθμίσει την ουσία της τροπολογίας ισχυριζόμενος ότι, επειδή θα χρειαστεί να υπογράψει, ακόμα και χθες στις Βρυξέλλες, για να εκταμιευτούν τα χρήματα, χρειάστηκε τη νέα διατύπωση προκειμένου να έχει εκ των προτέρων την έγκριση, καθώς δεν θα μπορούσε να έχει προγενέστερη κύρωση των συμφωνιών από την Βουλή. Με τον τρόπο αυτόν ο υπουργός θεωρεί ότι η εκταμίευση θα μπορεί να γίνεται άμεσα με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων, οι οποίες εκ των υστέρων θα μπορεί να έρχονται στη Βουλή για κύρωση, για την οποία χρειάζονται 151.
Σημειώνεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για την τροπολογία της ύστατης ώρας στον διεθνή παράγοντα λέγοντας ότι τους εζητήθη από την Ε.Ε

ΠΗΓΗ avgi