ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΙ ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ '68


Έχουν περάσει 42 χρόνια από τον Μάη του '68 κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που συγκρίνουν κοινωνικές αναταραχές με τα τότε γεγονότα. Μπορεί ο Γαλλικός Μάης να επηρέασε τον τρόπο σκέψης ολόκληρων γενεών και να έδειξε τον δρόμο της εναντίωσης απέναντι στους καταπιεστές των λαών (οποιαδήποτε μορφή και να έχουν αυτοί), αλλά θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν τότε.
Η ιδιαιτερότητα των όσων έγιναν είναι ότι δεν εξεγέρθηκε μία κοινωνική ομάδα, π.χ. όπως το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ήταν μια παλλαϊκή εξέγερση, χωρίς διαχωρισμούς. Το λάθος που έγινε ήταν ότι πολύ γρήγορα όλοι επέστρεψαν στις δουλειές και στην καθημερινότητά τους και σταμάτησαν να αντιδρούν και να διεκδικούν.
Μάλιστα τα επόμενα χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι που φώναζαν για κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, επέλεξαν τον δρόμο του συμβιβασμού και της υποταγής, αλλάζοντας πλήρως την ιδεολογία και τα πιστεύω τους.
Γι' αυτό στην αρχή της ανάρτησης παρουσιάζεται ένα πολύ χαρακτηριστικό σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου που δημοσιεύτηκε πριν από δύο χρόνια σαν εξώφυλλο στο περιοδικό Γαλέρα.
Ελπίζω μια μέρα και σαν κοινωνία να σταματήσουμε να ξεχνάμε το παρελθόν και όσους κάνουν την ζωή μας χειρότερη και να μην συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από μία κοινωνία ισότητας και μηδενικών διακρίσεων!