«Πέταξαν» 8 δισ. ευρώ καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες προς τράπεζες του εξωτερικού κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, υπό τον φόβο της φορολογίας και του «πόθεν έσχες».
Το χρήμα που... αναχώρησε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το τελευταίο τρίμηνο, βρήκε καταφύγιο κυρίως σε τράπεζες της Κύπρου του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας.
Ταυτόχρονα παρατηρήθηκαν ακόμη:
μαζική αγορά θυρίδων,
μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου για άμεση ρευστότητα,
αγορά ομολόγων γερμανικού Δημοσίου.
Η τελευταία αυτή επιλογή αποδεικνύει ότι το... δάκτυλο της Αφροδίτης της Μήλου δεν εμπόδισε πολλούς συμπολίτες μας να ψάξουν το ασφαλές – όπως νομίζουν – καταφύγιο του γερμανικού γίγαντα.
«Εκτιμούμε ότι περί τα 8 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό από τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία προέρχονται από τραπεζικούς λογαριασμούς, πωλήσεις μετοχών, πωλήσεις ακινήτων κ.α. Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό ποσό, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών ανέρχονται στα περίπου 30 δισ. ευρώ» τονίζει ειδικός που δραστηριοποιείται στην τραπεζική αγορά.
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που περιέχονται στο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού μέσα σε δύο μήνες (Οκτώβριο - Νοέμβριο) οι συνολικές καταθέσεις στη χώρα μειώθηκαν στα 234,25 δισ. ευρώ, από 237,58 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του διμήνου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, στα τέλη Νοεμβρίου 2009 οι καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν μειωμένες κατά 1,8 δισ. ευρώ, από όσες ήταν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ήταν μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν ύψους 193,33 δισ. ευρώ από 195,14 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2009.
Από το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών ποσό 72,72 δισ. ευρώ αποτελεί τα υπόλοιπα καταθέσεων Ταμιευτηρίου, ποσό 110 δισ. ευρώ αφορά καταθέσεις προθεσμίας, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, αφορά λογαριασμούς όψεως.
Η μεγάλη διαρροή
Το μεγαλύτερο μέρος της διαρροής ήταν από τους λογαριασμούς προθεσμίας των νοικοκυριών, καθώς «έφυγαν» 1,5 δισ. ευρώ.
Φαίνεται καθαρά ότι από τις αρχές του χρόνου έως και σήμερα έχει κυριαρχήσει για τα καλά ο πανικός, άπειρες ιστορίες ελληνικής τρέλας, όπου κάθε καταθέτης αναζητεί τρόπους είτε να διασφαλίσει τα χρήματά του (στην περίπτωση που επρόκειτο για τις ζωτικές οικογενειακές οικονομίες) αναζητώντας ασφαλή θυρίδα, είτε – στην περίπτωση μεγάλων καταθετών – να αυξήσει τις αποδόσεις των κεφαλαίων του απαιτώντας υψηλότερο επιτόκιο από την τράπεζά του. Κίνηση στην οποία οι ελληνικές τράπεζες αρνήθηκαν να προχωρήσουν, αφού ήδη τα επιτόκια καταθέσεων ήταν ασυνήθιστα υψηλά σε σχέση με τις ξένες τράπεζες, που είδαν τις προηγούμενες εβδομάδες μία πρωτόγνωρη προσέλευση Ελλήνων υποψήφιων πελατών. Οι ξένες τράπεζες απάντησαν με προσφορές κάθε είδους, που και τα κέρδη τους θα διασφάλιζαν από τις προθεσμιακές καταθέσεις ζεστού χρήματος αλλά και – σε επίπεδο μάρκετινγκ – χτύπησαν ποντάροντας στη μαγική φράση «ασφάλεια των χρημάτων σας»...
Σύσσωμοι οι οικονομολόγοι και νομικοί, πάντως, βεβαιώνουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν αντιμετωπίζουν κανέναν απολύτως κίνδυνο και σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός.
Είναι εξάλλου γνωστό γεγονός ότι οι εγχώριες τράπεζες προχώρησαν πρόσφατα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα να διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη.
Αν ο μη γένοιτο...
Όσο για το θέμα που γυρίζει σε όλων μας το κεφάλι… μετά και τις συνεχείς υποβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από ξένους οίκους, είναι το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που κάποια τράπεζα κατεβάσει ρολά.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις κάθε τύπου (εκτός από repos) για ποσό έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη.
Αν, θεωρητικά, υπάρξει περίπτωση πτώχευσης για κάποια ελληνική τράπεζα, οι πελάτες της δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους. Εξάλλου, η είσοδος του ΔΝΤ στην Ελλάδα εγγυάται, μεταξύ άλλων, και τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών!
Στην τραπεζική πρακτική, ακόμη και αν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίσει πρόβλημα, το σίγουρο είναι ότι θα απορροφηθεί από άλλο ή άλλα, προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στην ισορροπία του συστήματος. Ο καταθέτης θα έχει πρόσβαση στα χρήματά του μέσω άλλης τράπεζας.
Στο ερώτημα αν είναι σκόπιμο τούτες τις... πονηρές μέρες να μοιρασθούν οι καταθέσεις σε πολλούς λογαριασμούς, διαφορετικών τραπεζών, πολλοί που δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων απαντούν καταφατικά. Αυτή τη λύση επιλέγουν οι μεγαλοκαταθέτες, αφού το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ανά τράπεζα.
Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι, αν σε έναν λογαριασμό υπάρχουν δύο δικαιούχοι (π.χ. ένα ανδρόγυνο), αυτός καλύπτεται μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Με αυτή τη μέθοδο της κατανομής των καταθέσεων, στην περίπτωση που κάποιος καταθέσει 300.000 ευρώ σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, καλύπτεται πλήρως για το σύνολο των χρημάτων του.
Μην παραξενεύεστε. Υπάρχουν κάποιοι (αρκετοί) που έχουν και τέτοιου είδους προβλήματα...
Από την εφημερίδα "Το Ποντίκι".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου