ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ!


Η δίκη άλλαξε τη ζωή στην Αμφισσα
Διεκόπη χθες λόγω απουσίας της μητέρας του Γρηγορόπουλου
και του συνήγορου του Κορκονέα

Της Ευας Kαραμανωλη

Προκειμένου να μπορέσει να παραστεί και να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου -όπως επιθυμεί κατά δήλωση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής- αλλά και να είναι παρών στη διαδικασία ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας διέκοψε μέχρι αύριο τη διαδικασία.

Παρά τους φόβους που εκφράζονταν από τους κατοίκους της Αμφισσας αλλά και τους διαδίκους, η δίκη ξεκίνησε υπό συνθήκες απόλυτης ηρεμίας και τάξης, κυρίως λόγω της έντονης αστυνομικής παρουσίας εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, αλλά και των ειδικών μέτρων που είχαν ληφθεί με την τοποθέτηση πύλης ανίχνευσης μετάλλων στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου.

Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί έφτασε στο Πρωτοδικείο της Αμφισσας ο πατέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος όπως έγινε γνωστό δεν παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη. Οπως δήλωσαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης και Χρήστος Μυλωνόπουλος ως πολιτικώς ενάγοντες παρίστανται η μητέρα, η γιαγιά και η ανήλικη αδελφή του Αλέξη. Λίγο πριν από τις 9 π.μ. και ενώ ακόμη δεν είχε ανεβεί στην έδρα η τακτική σύνθεση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η οποία θα συνεδριάσει υπό την πρόεδρο κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου, στην αίθουσα εισήλθαν συνοδεία ανδρών των ειδικών δυνάμεων, οι κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης. Οι δύο κατηγορούμενοι κάθισαν σε απόσταση μεταξύ τους στα δύο άκρα του εδωλίου και καθ' όλη την διάρκεια της σύντομης χθεσινής διαδικασίας δεν αντάλλαξαν ούτε ένα βλέμμα.

«Επιβεβλημένη παρουσία»

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κ. Κατσαντώνης και Μυλωνόπουλος ζήτησαν την ολιγοήμερη διακοπή της δίκης, προκειμένου να προσέλθει η μητέρα του Αλέξη κ. Τζίνα Τσαλικιάν, που αντιμετωπίζει προσωρινό κώλυμα λόγω της επιδείνωσης της υγείας της 84χρονης μητέρας της Χαϊτί Τσαλικιάν (εισήλθε στο Λαϊκό Νοσοκομείο στις 10 Ιανουαρίου, τέσσερις μέρες μετά έκανε εγχείρηση σε κάταγμα που υπέστη στο αριστερό μηριαίο οστό, ωστόσο χθες εμφάνισε διάχυτη αιμορραγία από το χειρουργικό τραύμα). Απών από τη διαδικασία ήταν και ο συνήγορος του Ε. Κορκονέα κ. Αλέξης Κούγιας που παρίσταται σε άλλη δίκη και ζήτησε ολιγοήμερη διακοπή. «Η παρουσία της κ. Τσαλικιάν κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς είναι ουσιώδης μάρτυρας», είπε η εισαγγελέας κ. Βασιλική Βλάχου. Λίγα λεπτά μετά, το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα των συνηγόρων.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί αύριο με τις καταθέσεις μαρτύρων. Πρώτη στον κατάλογο είναι η κ. Τζίνα Τσαλικιάν, εφόσον όμως δεν παραστεί, θα καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες και φίλοι του 15χρονου. Θα προηγηθεί η κλήρωση των ενόρκων, των τεσσάρων λαϊκών δικαστών που θα συμπληρώσουν το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Κατά πληροφορίες, μεταξύ των πολιτών που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις συγγενείς αστυνομικών. Εξαιτίας αυτού αναμένεται να ζητηθεί από τους συνηγόρους ή την εισαγγελέα της έδρας η εξαίρεσή τους.

Ο ιατροδικαστής

Aίσθηση προκάλεσε ότι στον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης δεν περιλαμβάνεται ο ιατροδικαστής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ, Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, ο οποίος στο στάδιο της ανάκρισης είχε διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη ως τεχνικός σύμβουλος του κατηγορούμενου Επ. Κορκονέα. Σύμφωνα με το πόρισμά του, υπήρξε εξοστρακισμός της σφαίρας ωστόσο «ο πυροβολισμός έγινε προς την πλευρά του θύματος με τον δράστη να βρίσκεται απέναντι από το θύμα σε απόσταση τουλάχιστον 25 μ.». Την κλήτευσή του ζήτησαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Ας ελπίσουμε οτι η ολοκλήρωση της δίκης θα δικαιώσει την οικογένεια του Αλέξη. Αν και για αλλη μια φορά φαίνεται οτι τα συμφέροντα θα "καταπνίξουν" το δίκαιο και το νόμιμο! Δεν τον σεβάστηκαν όσο ήταν στην ζωή, μάλλον δεν θα τον σεβαστούν ούτε και τώρα!

Πηγή www.kathimerini.gr