ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΑΝ ΕΦΕΔΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ!!


Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, από τις 8 έως τις 10 Ιανουαρίου έλαβε χώρα το πρώτο σχολείο SWAP (Special Weapon and Tactics) με έμπειρους εν ενεργεία Αμερικάνους εκπαιδευτές, όπως με 'χαρά και τιμή' ανακοινώνει η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής (απόστρατοι καταδρομείς), η οποία σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών διοργάνωσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης σε όπλα και τακτικές για μάχες σε κατοικημένες περιοχές.

Το σχολείο -όπως το ονομάζουν οι διοργανωτές- απευθυνόταν σε εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς, λιμενικούς και στρατιωτικούς, όπως επίσης και σε εφέδρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιώτα Νικόλαου στο tvxs , μέλους της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Χαλκίδας, οι εφεδροπολεμικές οργανώσεις είναι νομικά πρόσωπα που υπάγονται στο Υπουργείο Άμυνας και κύριοι στόχοι τους είναι: o αθλητισμός, η κοινωνική προσφορά (πυρόσβεση, πλημμύρες) και τέλος ο ιδεολογικού και πολύ γενικού περιεχομένου στόχος της φιλοπατρίας. Όμως τι σχέση έχουν αυτές οι δραστηριότητες με το «σχολείο» SWAT και σε τι χρησιμεύει σε κάποιον απόστρατο μία τέτοια εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση στην οποία συμμετείχαν 30 εθελοντές αφορούσε σε αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύονται ειδικές δυνάμεις αστυνομικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν αυτές στις ΗΠΑ. Οι ομάδες SWAΤ (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), είναι οι παραστρατιωτικές ομάδες που λειτουργούν στις ΗΠΑ και είναι πλήρως ενσωματωμένες στους εκεί κατασταλτικούς μηχανισμούς, με επίσημη αποστολή τη «διάσωση ομήρων», την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τη «συμμετοχή σε υψηλού ρίσκου συλλήψεις» κα.

Αντιστοίχως, το «σχολείο» περιλάμβανε την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στους εξής τομείς: στην κίνηση εντός κτιρίου και στην εκκαθάριση με τυφέκια, πιστόλια και εκρηκτικά airsoft, σε επιχειρήσεις σε αυτοκίνητα ή λεωφορεία με τυφέκια, πιστόλια και εκρηκτικά airsoft. Επίσης, παρασχέθηκε εκπαίδευση για ομαδικές επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον, κτίρια – (CQB), τακτική σκόπευση – χρήση οπλισμού και γρήγορες ενέργειες προσωπικού, εφόδους σε κτίρια και οχήματα. Ενδεικτικό είναι ότι η εκπαίδευση αυτή κόστισε 400 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να περιλαμβάνεται η φιλοξενία και τα πυρομαχικά, καθώς βέβαια και ο εξοπλισμός που θα έπρεπε να έχουν οι εκπαιδευόμενοι.

Όσον αφορά τους επίσημους προσκεκλημένους-εκπαιδευτές, χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής ότι «ο κύριος εκπαιδευτής του σχολείου έχει εφαρμόσει την εκπαίδευση αυτή σε δεκάδες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, Ιράκ, Αφγανιστάν και Βοσνία» και επίσης «έχει 20 χρόνων καριέρα και είναι απόφοιτος της FBI National Academy (Class 217)».

Σε δημοσίευμα του ΙΟΥ της Κυριακής στην Ελευθεροτυπία (30.03.08) με τον τίτλο «Καταδρομείς Μεγάλων Αποστάσεων», αποκαλύπτεται η εμπλοκή των Λεσχών Εφέδρων Καταδρομέων και σε πολεμικές επιχειρήσεις το 1994-1995-1996, στην Κύπρο, εν καιρώ ειρήνης. Επίσης, λέσχες εφέδρων καταδρομέων έχουν συμμετάσχει στο πλευρό των Σέρβων παραστρατιωτικών διαπράττοντας αποκρουστικά εγκλήματα.

Ο κ. Γιώτας Νικόλας μας λέει ότι ελλείψει παροχής εκπαίδευσης από το ΓΕΣ προς τις εφεδροπολεμικές οργανώσεις, αποφάσισαν να οργανώσουν μόνοι τους την εκπαίδευση SWAT. Τα δεδομένα όμως, δείχνουν ότι παρέχεται ήδη αρκετή στήριξη σε αυτές τις οργανώσεις σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, υπό το κάλυμμα της κοινωνικής αξίας της εθελοντικής τους δράσης.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου(13/2/2008) «Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, προσωπικού του ΥΠΕΘΑ και άλλες διατάξεις», οι τοπικοί «σύνδεσμοι εφέδρων» αποκτούν πλέον θεσμικό ρόλο και μάλιστα διασυνδέονται επισήμως με τα αντίστοιχα «Γραφεία Εφέδρων» του υπουργείου Αμυνας. Άλλωστε, το σχολείο της Χαλκιδικής, παρακολούθησαν ως επίσημοι παρατηρητές, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και δύο εν ενεργεία στελέχη του Στρατού, ένας εκ των οποίων απένειμε και τα αναμνηστικά μετάλλια.


Από το tvxs.