«Αγκάθια» στην πορεία του «Καλλικράτη» προς τη Βουλή βλέπουν αυτοδιοικητικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τα οποία συνομίλησε η αυτοδιοίκηση gr. Τονίζουν δε ότι παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης δια στόματος πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (βλ. σχετικό ρεπορτάζ) και υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ( βλ σχετικό ρεπορτάζ) ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν, αν δεν αφαιρεθούν, η πορεία θα είναι πολύ δύσκολη.
- Το πρώτο «αγκάθι» αφορά τους πόρους, καθώς το ύψος των οποίων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα δίνονται δεν έχουν διευκρινιστεί. Ειδικά, η προϋπόθεση που φαίνεται πως τίθεται για την απόδοση του ΦΠΑ στους δήμους, να εισπράττεται, δηλαδή, από τον μηχανισμό τους, βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους δημάρχους. Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρισθεί τα ακριβή ποσά που θα δοθούν μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) που θα αποτελέσει συνέχεια του ΘΗΣΕΑ.
- Το δεύτερο αφορά τις αρμοδιότητες, καθώς όπως επισημαίνουν νομάρχες και δήμαρχοι στην αυτοδιοίκηση gr, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην είναι σαφώς οριοθετημένες ή και να αλληλοσυγκρούονται. Φέρνουν δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι τις αρμοδιότητες σε θέματα περιβάλλοντος που θα ασκούνται τόσο από τις Γενικές Διοικήσεις όσο και από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Επιπλέον, αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τελικώς στις αιρετές περιφέρειες δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες από την κρατική διοίκηση, περιορίζοντας τες σε αυτές των υπό κατάργηση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr o πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να καταγράψουν ποιες αρμοδιότητες τους μπορούν να μεταφερθούν στις αιρετές περιφέρειες, προκειμένου αυτές να διευρυνθούν.
- Η χωροταξική κατανομή των δήμων, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών από τους 1034 θα παραμείνουν κάτω από 370, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις. Βεβαίως, όλα τα στελέχη της αυτοδιοίκησης είναι προϊδεασμένα για τις επικείμενες συνενώσεις από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο κάθονται σε αναμένα κάρβουνα μέχρι να πάρουν την επίσημη πρόταση του υπουργείου στα χέρια τους. Μάλιστα, από πολλές πλευρές κυρίως της αντιπολίτευσης, τονίζεται ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόταση διοικητικής μεταρρύθμισης από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει το βασικό: δηλαδή την χωροταξική κατανομή».
- Ένα ακόμη αγκάθι αφορά τους υπαλλήλους των περιφερειών καθώς και τους δημοτικούς και νομαρχιακούς υπαλλήλους, οι θέσεις των οποίων στην ουσία θα καταργηθούν. Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να θιγούν, κανείς από τους υπαλλήλους των υπό κατάργηση δήμων και νομαρχιών δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο θα γίνει η μετάταξή του στις νέες δομές και, βεβαίως, πόσα χιλιόμετρα μακριά από το σημερινό τόπο εργασίας του θα εργάζεται.
- Αγκάθι επίσης αποτελεί, όπως έχει γράψει η αυτοδιοίκηση gr, η γκρίνια βουλευτών που θεωρούν ότι θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τους περιφερειάρχες όσο και από τους δημάρχους. Για το λόγο αυτό πολλοί έχουν θέσει θέμα ασυμβίβαστου (δηλαδή, να μην μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής περιφερειάρχης και δήμαρχος), πρόταση που φαίνεται ότι συζητάει ο υπουργός Εσωτερικών.
Για την παρουσίαση του σχεδίου και τις αντιδράσεις κάντε κλικ εδώ.
Όλο το παραπάνω είναι από το aftodioikisi.gr.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου