GOOGLE: ΟΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2009!


Η φετινή top ten λίστα του Google με τα δημοφιλέστερα λήμματα της χρονιάς, απέδωσε τα πιο περίεργα αποτελέσματα, αφού στις πρώτες θέσεις άγνωστα sites φιγουράρουν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Google ανακοίνωσε το ετήσιο “Zeitgeist” (google.com/zeitgeist2009), δηλαδή τη λίστα των πιο δημοφιλών λημμάτων αναζητήσεων στην αναμφισβήτητα Νο1 μηχανή αναζήτησης του Internet. Το θέμα είναι ότι οι μισές από τις 10 δημοφιλέστερες αναζητήσεις είναι εντελώς ακατάληπτες, τουλάχιστον στο ελληνικό κοινό. Ας πάρουμε κατ’ αρχάς την Τop10 λίστα διεθνών αναζητήσεων:

1. Michael Jackson
2. Facebook
3. Tuenti
4. Twitter
5. Sanalika
6. new moon
7. gaga lady
8. Windows 7
9. dantri.com.vn
και
10. torpedo gratis.

Χρειάζεται αρκετό ψάξιμο για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς σημαίνουν ορισμένα λήμματα. Το “new moon” αναφέρεται στην ταινία “Twilight II: New Moon”, τη συνέχεια μιας επιτυχημένης νεανικής ρομαντικής ταινίας φαντασίας, η οποία έχει κάνει θραύση στις ΗΠΑ, κυρίως μεταξύ των νεαρών Αμερικανίδων.

Το “Tuenti” είναι ένα ισπανόφωνο web site κοινωνικής δικτύωσης, αντίστοιχο του Facebook, ενώ το “Sanalika” είναι ένα παιχνίδι εικονικού κόσμου με καρτουνίστικα γραφικά, τουρκικής προέλευσης. Το αινιγματικό “dantri.com.vn” αντιστοιχεί στο web site μιας βιετναμέζικης εφημερίδας, ενώ το “torpedo gratis” σημαίνει “δωρεάν SMS” και αφορά τη Βραζιλία, όπου το SMS λέγεται “torpedo” στην καθομιλουμένη και υπάρχουν πολλές υπηρεσίες αποστολής SMS και MMS μέσω υπολογιστή.

Η αντίστοιχη Top10 λίστα ελληνικών αναζητήσεων έχει ως εξής:
1. Facebook
2. Youtube
3. In
4. Games
5. Lyrics
6. Google
7. Yahoo
8. Video
9. Tube
και
10. msn.

Αποφεύγοντας τον πειρασμό να σχολιάσουμε τον τύπο του χρήστη που εισάγει στο πεδίο αναζήτησης του Google τη λέξη… Google (χμ, δεν το αποφύγαμε τελικά!), βλέπουμε ότι ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το Internet για ψυχαγωγία και ενημέρωση. Όπως πολύ σωστά επισημαίνει και η ίδια η Google: “Οι γρηγορότερα αυξανόμενες αναζητήσεις στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν τη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook.

Παράλληλα, ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου βρίσκονται και οι ιστοσελίδες και τα blogs με παραπολιτικά σχόλια και ειδήσεις για τα media και τη ζωή των επωνύμων στην Ελλάδα, όπως το troktiko.blogspot.com και το zoogla.gr. Επιπλέον, από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις των Ελλήνων δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι ελληνικές ταινίες, τα σπορ και τα διαδικτυακά παιχνίδια”.

Στις γρηγορότερα αυξανόμενες αναζητήσεις στην Ελλάδα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις το Facebook, το “troktiko” (troktiko.blogspot.com, δημοφιλές blog πολιτικής ειδησεογραφίας), η “zougla” (www.zougla.gr, το ειδησεογραφικό portal του Μ. Τριανταφυλλόπουλου), το “gamato” (www.gamato.info, εγχώρια λίστα torrents), το “greek movies” (www.greek-movies.com, λίστα με links σε ένα πλήθος παλιών και νεότερων ελληνικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών), καθώς και τα λήμματα “παιχνίδια”, “maps”, “yahoo.gr” και “sport”.

Πηγή pcw.gr.