ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ!


Της Σοφίας Καραγεώργου

Aσθένειες ξεχασμένες στο χρόνο επιστρέφουν με… κακές διαθέσεις, τα αφροδίσια νοσήματα αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια και στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται ο Έλληνας και η Ελληνίδα του σήμερα, ανενημέρωτοι ή ημιμαθείς και απροστάτευτοι. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες καλπάζουν στις ηλικίες από 15 μέχρι 22. Με το «καλημέρα», δηλαδή, της σεξουαλικής ζωής τους, οι Έλληνες γνωρίζουν και την κακή πλευρά της, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, τους έρπητες γεννητικών οργάνων, ακόμα τη σύφιλη και τη βλεννόρροια.

Η έλλειψη σεξουαλικής αγωγής είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να συμβαίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή. Το θέμα του σεξ παραμένει ταμπού στην ελληνική κοινωνία, γεγονός που οδηγεί τους γονείς στο να μην συζητούν με τα παιδιά τους βασικά θέματα σεξουαλικής φύσης, το σχολείο να εμφανίζεται αποστασιοποιημένο στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής, ενώ και η ενημέρωση των νέων γίνεται τις περισσότερες φορές αποσπασματικά και από λάθος πηγές. Με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, μια σειρά από έρευνες είδαν το φως της δημοσιότητας που καταδεικνύουν το πρόβλημα. Στην έρευνα με θέμα «Νέοι και AIDS» διαπιστώνεται ότι περίπου εφτά στα δέκα Ελληνόπουλα, από 15 μέχρι 18 ετών, έρχονται σε επαφή με το σεξ μέσα από περιστασιακές σχέσεις και μετά τα 19 αποφασίζουν να αναζητήσουν μονιμότερη σχέση. Ένας στους τρεις περίπου δεν συζητά με τον ερωτικό παρτενέρ του την κατάσταση της υγείας του πριν τη σεξουαλική επαφή, ενώ το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η χρήση του προφυλακτικού είναι διαδομένη στις ηλικίες από 15 μέχρι 18 (πάνω από το 53% χρησιμοποιεί προφυλακτικό).[...]

Θραύση τα κονδυλώματα στις μικρές ηλικίες
Στην πρώτη θέση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων βρίσκονται τα ιογενή, όπως τα οξυτενή κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ενώ επανακάμπτει η πρώιμη σύφιλη. Τα κρούσματα βαίνουν αυξανόμενα ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι περισσότεροι Έλληνες νεαρής ηλικίας φαίνεται να αγνοούν τους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος στους νέους που έχουν σεξουαλική ζωή, μια μεταδιδόμενη νόσος που στην κυριολεξία «σαρώνει» τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Για όσους αντιλαμβάνονται καλύτερα τα νούμερα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα κρούσματα του ιού των κονδυλωμάτων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών –το δεύτερο εξάμηνο του 2008– παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 10,5%! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 22% των γυναικών έως 35 ετών έχουν διαγνωστεί με τον ιό των κονδυλωμάτων, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30%, αν συμπεριληφθούν όλες οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές.

«Τη δεκαετία του ’50 ή του ’70 τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά σε σχέση με σήμερα. Τα συμπτώματα κάποιων αφροδίσιων νοσημάτων, όπως η βλεννόρροια ή η τριχομοναδική κολπίτιδα, ήταν “θορυβώδη”. Ο ασθενής μπορούσε γρήγορα να καταλάβει πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Σήμερα πλέον τα πιο ενοχλητικά νοσήματα και αυτά που θα μπορούσαν να προξενήσουν εντέλει κακό στον οργανισμό δεν παρουσιάζουν κάποια έντονα σημάδια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο δύσκολο για τον ασθενή να τα αντιληφθεί και να κινήσει τις διαδικασίες να τα αντιμετωπίσει», τονίζει στα «Επίκαιρα» ο Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Ανδρολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου κ. Ζήσης Παπαθανασίου.
Ο ιός των κονδυλωμάτων, ή αλλιώς HPV, είναι ένας από τους πιο ύπουλους ιούς που μπορούν να χτυπήσουν τον άνθρωπο, και ένας από τους λόγους είναι ότι είναι ασυμπτωματικός στον άντρα, ενώ αποτελεί τον κύριο παράγοντα που οδηγεί στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη γυναίκα. Αν και έχουν ακουστεί διάφορα για τα δύο εμβόλια που υπάρχουν για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας –πιθανές παρενέργειες, όριο ηλικίας μέχρι το οποίο μπορεί να κάνει κάποιος το εμβόλιο κ.ά.– ο κ. Παπαθανασίου εξηγεί ότι «κάθε γυναίκα, κάθε ηλικίας μπορεί να κάνει το εμβόλιο αν το επιθυμεί, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο απόλυτα ασφαλές το οποίο ήδη χρησιμοποιείται εδώ και οκτώ χρόνια. Η ενδιαφερόμενη πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό της, να διαπιστώσει με ένα τεστ Παπ εάν φέρει τον ιό των κονδυλωμάτων και να εμβολιαστεί σε κάθε περίπτωση, καθώς ακόμα και εάν φέρει τον ιό το εμβόλιο θα την προστατέψει από διάφορες πιθανές μολύνσεις».

Ξανά στο προσκήνιο σύφιλη και βλεννόρροια
Η επανάκαμψη ξεχασμένων ασθενειών, όπως η βλεννόρροια και η σύφιλη, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αθρόα εισροή μεταναστών και στην έντονη σεξουαλική ζωή τους, στη σεξουαλική απελευθέρωση αλλά και στην έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το σεξ. Σε ό,τι αφορά στον παράγοντα των μεταναστών, πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, από τη στιγμή που δεν είναι καταγεγραμμένος ούτε καν ο ακριβής αριθμός τους. Η λαθραία παραμονή τους στη χώρα μας και επομένως η σχεδόν αδύνατη πρόσβασή τους στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας, σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό εκδιδόμενων αλλοδαπών γυναικών, ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων, τα οποία «θερίζουν» στις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες.

Ο κ. Παπαθανασίου εξηγεί στα «Επίκαιρα» πως μόνο η αποχή μπορεί να μας προφυλάξει απόλυτα, και καθώς αυτό δεν είναι εφικτό, το μόνο όπλο που μας απομένει είναι η γνώση: «Το προφυλακτικό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ως μέσο αντισύλληψης αλλά και ως μέσο αποφυγής προσβολής από κάποιο αφροδίσιο νόσημα, κατά 90%. Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται επειδή οι νέοι δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό σωστά, με αποτέλεσμα να εκθέτουν τους ίδιους αλλά και τους ερωτικούς τους παρτενέρ σε κίνδυνο».


Το παραπάνω κείμενο είναι το μεγαλύτερο μέρος από ένα άρθρο του περιοδικού "Επίκαιρα".