ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ AIDS ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ PC ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ!


Όταν ο υπολογιστής σας κάθεται μπορεί να βοηθά στο να λυθούν προβλήματα της ανθρωπότητας. Αν τον αφήσετε.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στους τομείς της Ιατρικής αλλά και της κατανόησης των κλιματικών αλλαγών είναι το γεγονός ότι για πολλές πτυχές των ερευνών τους απαιτείται τεράστια υπολογιστική ισχύς.
Υπολογιστική ισχύς που για να ικανοποιηθεί χρησιμοποιεί Υπερυπολογιστές για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα στα πλαίσια έρευνας για την καταπολέμηση της ευλογιάς χρειάστηκε να συγκριθούν 35 εκατομμύρια φαρμακευτικά μόρια με μια σειρά από πρωτεΐνες της ευλογιάς ώστε στο τέλος να βρεθούν 44 πιθανές λύσεις. Η έρευνα αυτή δεν γίνεται σε ένα απλό PC…

Το πρόβλημα είναι ότι αφενός δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά τα τεράστια μηχανήματα:
Οι υπερυπολογιστές είναι λίγοι και πολύτιμοι -είναι πάρα πολλά τα ερευνητικά σχήματα που τους χρειάζονται - αλλά και ότι το κόστος τους είναι τεράστιο και επιβαρύνει το τελικό κόστος μιας έρευνας.[...]
Η λύση που έχει εφευρεθεί είναι το λεγόμενο πλέγμα υπολογιστών ή Grid Computing και λειτουργεί ως εξής:
Χρήστες από όλο το κόσμο οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο κατεβάζουν ένα πρόγραμμα από την ιστοσελίδα που συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα και το εγκαθιστούν.

Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα αυτό εκμεταλλεύεται το χρόνο που ο επεξεργαστής δεν κάνει κάτι τίποτε το ιδιαίτερο-αν τώρα π.χ. απλώς κοιτάτε το web, ο επεξεργαστής του υπολογιστή σας βασικά κάθεται- και του ζητά να δουλέψει επάνω σε τμήμα της έρευνας έργου. Όταν το ολοκληρώσει στέλνει τα αποτελέσματα πίσω, ζητά νέο υλικό κ.ο.κ.

Αν τώρα εσείς χρειαστείτε οποιαδήποτε στιγμή και για οποιονδήποτε λόγο αυτή την ισχύ, ας πούμε γιατί ανοίξατε θέλετε να παίξετε κάποιο παιχνίδι, τότε το πρόγραμμα αυτόματα σταματά να χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή και περιμένει να βρεθεί πάλι χρόνος.

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το SETI , το πρόγραμμα έρευνας για εξωγήινη ζωή. Το πρόγραμμα αυτό επεξεργάζεται συγκεκριμένου φάσματος ακτινοβολία που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα ψάχνοντας για σήματα εξωγήινης προέλευσης. Ο όγκος της πληροφορίας που υπάρχει απαιτεί υπερυπολογιστική δυνατότητα και εδώ και πολλά χρόνια αυτό γίνεται στο μεγαλύτερο βαθμό από απλούς χρήστες-υποστηρικτές του συστήματος. Πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα έχουν περάσει από το Seti @ Home “δωρίζοντας” εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια υπολογιστικής δύναμης.

Εμείς είμαστε “οπαδοί” του World Community Grid το οποίο ξεκίνησε από την IBM και έχει αυτή την στιγμή τους προαναφερόμενους 410 χιλιάδες χρήστες. Το πρόγραμμα αυτό, ανάμεσα σε άλλα, βοηθά στην έρευνα για το καρκίνο, για το AIDS, προσπαθεί να βελτιώσει τις σοδιές ρυζιού και να αναγνωρίσει την επόμενη γενιά υλικών που θα σώσουν το περιβάλλον. Λεπτομέρειες για το ερευνητικό του έργο εδώ.


Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο news24gr.

Folding @ Home
Επίσης υπάρχει και μία άλλη παρόμοια προσπάθεια από το Πανεπιστήμιο του Stanford (folding@home) , που στόχος της είναι να κατανοήσει την λανθασμένη αναδίπλωση των πρωτεϊνών και να βρεθεί μια λύση σε σχετιζόμενες με αυτήν ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάϊμερ, η νόσος των τρελλών αγελάδων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών ), η νόσος Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ, η πλαγία μυοατροφική σκλήρυνση, η νόσος του Χάντιγκτον, η νόσος του Πάρκινσον, και πολλοί Καρκίνοι και σχετιζόμενα με τον καρκίνο σύνδρομα. Περισσότερες πληροφορίες στα ελληνικά, αλλά και το πως θα βοηθήσετε θα βρείτε εδώ.

Αφού μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε, γιατί να μην το κάνουμε; Και ποιός ξέρει; Ίσως στο μέλλον να έχουμε βοηθήσει να σωθεί και η δική μας ζωή...