Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ (...ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ)

Tου Παντελη Μπουκαλα (σσ. από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Πολλά ειπώθηκαν κι ακόμα περισσότερα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, με αφορμή όσα συνέβησαν στη Νομική. Μακάρι να είναι και περισσότερο μετρημένα· μακάρι να μη σφραγίζονται από την καθοδηγητική τηλεοπτική μονοφωνία που μάλλον εύκολα, και σαν έτοιμη από καιρό, επικράτησε, επιχειρώντας μάλιστα να αλλάξει και την περιθρύλητη ατζέντα: από το μεταναστευτικό στο άσυλο, δηλαδή στην (τόσο επιθυμητή από μεγάλη μερίδα του κομματικού συστήματος και του Τύπου) κατάργησή του.

«Γιατί δεν τους περιμαζεύουν στο σπίτι τους όσοι λένε ότι νοιάζονται γι’ αυτούς;» – αυτό ήταν το πιο αγαπημένο βέλος που εκτόξευσαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι αλληλοτροφοδοτούμενοι. Με την ίδια ρηχή λογική, θα ’πρεπε να εγκαλούνται τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως σοσιαλιστικά ή κομμουνιστικά γιατί δεν «περιμαζεύουν» τους φτωχούς, καθώς και όσα βάζουν τον σταυρό στο λάβαρό τους ή οι ηγέτες τους κάνουν τον σταυρό τους μετ’ ευλαβείας, γιατί δεν πράττουν κάτι ανάλογο, εφαρμόζοντας τις ευαγγελικές εντολές που υποτίθεται ότι σέβονται. Αλλά τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται με την «ιδιωτικοποίησή» τους, με φιλανθρωπίες κ. τ. λ. Αναδεικνύονται ακριβώς ως κοινωνικά και πολιτικά και διεκδικείται η αντίστοιχη θεραπεία τους, όχι η ψευτοανακούφισή τους.

Κι ύστερα (ας το θυμόμαστε στις επόμενες συζητήσεις, αφού δεν το συνεκτιμήσαμε ιδιαίτερα ώς τώρα), οι ίδιοι οι απεργοί πείνας της Νομικής αυτοπροσδιορίστηκαν σε ανακοίνωσή τους με τρόπο που δεν συμφωνεί με το σχήμα στο οποίο τους στρίμωξαν οι βιαστικοί «ερμηνείς». Αντιγράφω: «Δεν είμαστε αυτό που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, οι καημένοι, οι πάμφτωχοι, χωρίς σπίτι, δουλειά και ρούχα μετανάστες κ. λπ. Και σπίτια έχουμε και συγγενείς και δουλειές στις πόλεις που αφήσαμε πίσω μας. Δεν ψάχναμε κατάλυμα στην Αθήνα, αλλά ήρθαμε για να παλέψουμε (όσο αντέξει ο οργανισμός μας) για τη νομιμοποίησή μας, τα δικαιώματά μας και για αξιοπρεπείς όρους ζωής». Τόσο παράλογο μας φαίνεται που υπάρχουν και πολιτικοποιημένοι μετανάστες και μάλιστα «μαυριδεροί», εναντίον των οποίων στράφηκε ενοχλημένη η υπερέχουσα λευκή αισθητική μας;

ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ!

Οργίασαν και πάλι αυτή την εβδομάδα οι φήμες και οι πληροφορίες με προέλευση το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι γύρω από το ενδεχόμενο «συντεταγμένης χρεοκοπίας», όπως την αποκαλούν οι Γερμανοί, της Ελλάδας. Δεν αναφερόμαστε στην ιδιαίτερα ευνοϊκή για την κυβέρνηση Παπανδρέου εκδοχή που έθεσε σε κυκλοφορία η σοσιαλδημοκρατική γερμανική εφημερίδα Ντι Τσάιτ και διέψευσε η δεξιά κυβέρνηση Μέρκελ, βάσει της οποίας ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ θα δώσει δάνεια στον Γ. Παπανδρέου να αγοράσει στη δευτερογενή αγορά υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα και έτσι να μεταφερθεί το επισφαλές ελληνικό χρέος από τις ιδιωτικές τράπεζες στα κράτη της ΕΕ!

Εμείς αναφερόμαστε σε κανονική χρεοκοπία, την οποία θα αποφασίσουν οι Γερμανοί και τυπικά στη συνέχεια και η ΕΕ. Αυτή θα συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους –δηλαδή μείωση του συνολικού ποσού που χρωστάει η Ελλάδα, μείωση των επιτοκίων και αύξηση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής– συνοδευόμενη βεβαίως από πλήρη ανάληψη από την ΕΕ του οικονομικού ελέγχου της χώρας. Αυτή τη διαδικασία της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» οι Γερμανοί δεν τη θέλουν μόνο για την Ελλάδα. Τη θέλουν ενσωματωμένη πλέον στους νέους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης. Ευνόητο είναι πως η Ελλάδα του Παπανδρέου είναι το υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιο θύμα για να αρχίσει η εφαρμογή στην πράξη αυτής της νέας αρχής λειτουργίας της ευρωζώνης και της ΕΕ. Στη σύνοδο κορυφής των «27» στα τέλη Μαρτίου θα γίνουν τα πρώτα βήματα επίσημης υιοθέτησης αυτής της διαδικασίας, η οποία πάντως θα έχει οπωσδήποτε ολοκληρωθεί πλήρως μέσα στον επόμενο χρόνο. Την άνοιξη του 2013 εκπνέει η ισχύς του τριετούς διάρκειας υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα αντικατασταθεί από το μόνιμο που κύριο στοιχείο του θα έχει και τη «συντεταγμένη χρεοκοπία».

Στο οικονομικό επίπεδο και δη στις πτυχές που ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο, η «συντεταγμένη χρεοκοπία» εμπεριέχει παραμέτρους που στους μη ενημερωμένους πολίτες θα προκαλέσουν ...ανακούφιση! Δεν θα πεταχτεί δηλαδή η Ελλάδα έξω από το ευρώ και δεν πρόκειται να πειραχτούν οι καταθέσεις του κόσμου στις τράπεζες. Με δεδομένο ότι αυτά τα δύο είναι τα πρώτα πράγματα που ρωτούν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια Έλληνες, η όποια ελληνική κυβέρνηση συναινέσει στην υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» θα έχει πιθανότατα να αντιμετωπίσει μικρότερα προβλήματα από όσα θα φανταζόταν κανείς, τουλάχιστον στην αρχή. Η κατάσταση βεβαίως για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και όλων των Ελλήνων που κάνουν χρήση της δημόσιας εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα της υγείας, των δημόσιων συγκοινωνιών κ.λπ. θα επιδεινωθεί δραματικά. Ο λόγος είναι απλούστατος: Στην κατάσταση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας που περιγράφουμε, οι Γερμανοί θα ορίσουν ένα ποσοστό των δημοσίων εσόδων (π.χ. μιλώντας εντελώς υποθετικά το 40%) το οποίο θα πηγαίνει υποχρεωτικά στην αποπληρωμή του χρέους και με τα υπόλοιπα θα πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν δεν φτάνουν τα λεφτά που μένουν, η ελληνική κυβέρνηση θα κόβει κάθε χρόνο περισσότερο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών, των εκπαιδευτικών, των στρατιωτικών κ.λπ. Θα κλείνει σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολιτιστικές δραστηριότητες, κοινωνικές παροχές, επιδόματα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ. Θα αυξάνει διαρκώς τη φορολογία που πλήττει τις ευρείες μάζες του λαού – ΦΠΑ, φόρος καπνού, αύξηση των χαμηλών φορολογικών συντελεστών, φορολόγηση των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ και μύρια όσα παρόμοια. Αυτή η πολιτική δεν έχει όριο, δεν έχει «πάτο». Θα συνεχίζεται αεναώς! Όσο βαθαίνει η κρίση και φτωχαίνουν οι Έλληνες αυτά τα μέτρα θα αποδίδουν μικρότερα ποσά σε απόλυτα μεγέθη. Επειδή όμως τα τοκοχρεωλύσια αφορούν απόλυτα ποσά, θα καταβροχθίζουν διαρκώς και μεγαλύτερο ποσοστό των συρρικνούμενων δημοσίων εσόδων, οπότε θα απαιτούνται ασταμάτητα νέα μέτρα κάθε χρόνο προκειμένου να συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα ποσά. Η «συντεταγμένη χρεοκοπία» που μας ετοιμάζουν οι Γερμανοί θα αποβεί «δημοσιονομικό Νταχάου» για τους Έλληνες και πολλούς άλλους λαούς της Ευρώπης. Εννοείται ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που θα έχουν περιέλθει σε αυτό το καθεστώς θα είναι υπόδουλες πολιτικά του Βερολίνου και ανίκανες να υπερασπιστούν ακόμη και θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα των χωρών τους όπως τα ορίζει μέχρι και η αστική αντίληψη. Άλλωστε η Γερμανία δεν εισάγει την αρχή της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» από δημοσιονομική ...ψύχωση, αλλά για να υπηρετήσει πρωτίστως τον πολιτικό στόχο της επιβολής απόλυτης γερμανικής επικυριαρχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Πολύ απλά, το Βερολίνο χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο την οικονομική του υπεροπλία για να καθυποτάσσει αρχικά οικονομικά και στη συνέχεια πολιτικά τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ. Γι’ αυτό και στην παρούσα φάση αποκλείεται οι Γερμανοί να διαλύσουν οικειοθελώς την ευρωζώνη, η οποία έχει εμπράκτως αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό όπλο του γερμανικού καπιταλισμού στην επιβολή της πανευρωπαϊκής ηγεμονίας του.

Το παραπάνω πολύ ενδιαφέρον άρθρο είναι του Γιώργου Δελαστίκ από την εφημερίδα "Πριν".

ZEITGEIST 3: MOVING FORWARD (ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ)!

Τις τελευταίες μέρες έχει ανέβει στο youtube από την ίδια την εταιρία παραγωγής, η 3η συνέχεια των ντοκυμαντέρ zeitgeist και μάλιστα έχει κι ελληνικούς υπότιτλους... Προσωπικά όλη η σειρά των ντοκυμαντέρ μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά μια συμβουλή γενικότερη είναι το να ψάχνετε κάτι που σας ενδιαφέρει διεξοδικά και να μην πιστεύετε με την πρώτη ό,τι σας λέει κάποιος, όσο αληθοφανές και να σας φαίνετε.


ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ!


του Β. Στ. Παπαδόπουλου
από την Αυγή
Η απεργία πείνας που ξεκινά σήμερα από 300 απελπισμένους μετανάστες, με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, δοκιμάζει τα όρια της κοινωνίας και τις αντοχές όλων μας.
Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την κατάρρευση των εσωτερικών ευρωπαϊκών τειχών, την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και τη μαζική μετανάστευση που αυτή προκάλεσε, τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα από τις χώρες του Τρίτου Kόσμου αναδεικνύουν τα προβλήματα της Ευρώπης και γενικότερα της δημοκρατικής και «πολιτισμένης» Δύσης. Η ευημερία των κοινωνιών μας στηρίζεται απλά στη διαχείριση της εξουσίας μας απέναντι στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αλλά αυτή την ευημερία την αρνούμαστε σε όποιον την αναζητήσει διαφεύγοντας από τη φτώχεια, την αδικία και την εκμετάλλευση της χώρας του.
Οι κοινωνίες μας, που έχουν δομηθεί στις αρχές του ουμανισμού, της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, δοκιμάζονται έντονα όταν έρχονται αντιμέτωπες με τον άλλο, τον ξένο. Τώρα αυτός ο άλλος, ο χωρίς δικαιώματα, εξεγείρεται και διεκδικεί την ίση μεταχείρισή του. Οι 300 μετανάστες Άραβες, προηγούμενα οι Ιρανοί πρόσφυγες, οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που συνεχίζουν τη δική τους απεργία πείνας στα Προπύλαια και στο Πολυτεχνείο επιλέγουν τον πλέον αυτοκαταστροφικό τρόπο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Κι εμείς, η δική μας κοινωνία τι κάνει: Ανέχεται τους Αλβανούς, ξεχνώντας τη μεταχείριση που τους επιφύλαξε 20 χρόνια πριν, ενίοτε τους στρέφει εναντίον των νέων απόκληρων, εκτρέφοντας ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές, δημιουργεί θυλάκους εθνοτικούς, αφήνοντας το κέντρο της πόλης στις απαρχές δημιουργίας γκέτο. Κλείνει δε τα μάτια της στη φτώχεια. Και αν αυτό είναι μία λογική αντίδραση από έναν χτυπημένο από την οικονομική κρίση, την ανεργία και την επαπειλούμενη πτώχευση συμπολίτη μας, δεν είναι μία λογική αντίδραση από την οργανωμένη κοινωνία, το κράτος, την κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, ελπίζει να βρει τη δημοκρατία που δεν έχει στη χώρα του. Κι εμείς, ως απάντηση, τι συζητάμε να προσφέρουμε; Κλείνουμε την πόρτα μας. Φτιάχνουμε τείχος.
Η μεταναστευτική μας πολιτική έχει έως σήμερα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Άρνηση του προβλήματος (νομοθετικά θεσπισμένη υποχρέωση άρνησης των δημοσίων υπηρεσιών να συναλλάσσονται με παράνομα διαμένοντες στη χώρα αλλοδαπούς). Κι όταν το πρόβλημα διογκώνεται, προσωρινή λύση (νομιμοποίηση με μεταβατικές διατάξεις - πρώτη, δεύτερη, τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης, πάντα για τελευταία φορά). Στη συνέχεια θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων (εξάρτηση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα, θέσπιση ελάχιστου εισοδήματος για την ανανέωση αδειών των μελών οικογενειών κ.λπ.).
Και σε όλα αυτά καμία διέξοδος, κανένα παράθυρο (για να μην λειτουργήσουν κυκλώματα επιτηδείων). Ακόμη και η άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους έχει προϋποθέσεις (πέρα από τη διοικητική ανεπάρκεια, που είναι επίσης πηγή προβλημάτων -καθυστέρηση εξέτασης επί μακρόν). Καμία ανοχή, καμία διακριτική ευχέρεια της διοίκησης.
Τώρα είμαστε στο σημείο να δρέπουμε τους καρπούς μιας αδιέξοδης πολιτικής. Οι 300 απεργοί πείνας δεν έχουν πάρει κάποια άδεια για να τους κάνουμε τη χάρη να τους επαναφέρουμε στη νομιμότητα (να εξαγοράσουν τα αναγκαία ένσημα, να τους χαρίσουμε για «τελευταία» φορά την έλλειψη του αναγκαίου εισοδήματος για τις οικογένειές τους). Μπορεί να μένουν στην Ελλάδα για 4-5 χρόνια, όμως για εμάς δεν υπάρχουν.
Οι 300 απεργοί ζητούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν και να εργάζονται ελεύθερα. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε.

- Ο Βασίλειος Στ. Παπαδόπουλος είναι μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK!

Διαβάζω σήμερα για την δολοφονία ενός μαθητή στη Βρετανία από συνομηλίκους του. Προσωπικά πιστεύω ότι οι έφηβοι έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν και να κάνουν πράγματα που μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες δεν βλέπαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω του ότι από πολύ νωρίς τα παιδιά αρχίζουν να χάνουν την αθωότητά τους, επηρεαζόμενα σε μεγάλο βαθμό από την "παιδεία" της τηλεόρασης, αλλά και από τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής που "δεν επιτρέπουν" στους γονείς να αφιερώνουν πολύ χρόνο στα παιδιά τους και να τα μεγαλώνουν σωστά. Δεν είναι τυχαίο -κατ' εμέ- ότι οι περισσότερες δολοφονίες από εφήβους γίνονται στην Αμερική, όπου η τηλεόραση και το ίντερνετ είναι πλέον ο κύριος παιδαγωγός των παιδιών... Από το cosmo.gr :

Ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι στη Βρετανία, μαθητής λυκείου, σκοτώθηκε σε ειδεχθή επίθεση με μαχαίρια, την οποία οι δράστες είχαν σχεδιάσει στο Facebook!
Ο Sofyen Belamouadden, καταδιώχθηκε από μια ομάδα 20 εφήβων, οι οποίοι ήταν βαριά οπλισμένοι και του επιτέθηκαν με κλωτσιές, γροθιές και στο τέλος τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου, στα πνευμόνια και στο στήθος.

Η επίθεση, σημειώθηκε σε σταθμό τρένου, τον οποίο διεκδικούσαν μαθητές από δύο αντιμαχόμενα σχολεία του δυτικού Λονδίνου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2010, και αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες, συνομιλούσαν μεταξύ τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και σχεδίασαν έτσι την επίθεση.

Χρησιμοποίησαν δε, για την αποτρόπαια πράξη τους, ένα σπαθί samurai με λαβή 30εκατοστών, σουγιάδες, κατσαβίδια και διάφορα άλλα μαχαίρια.

Οι έφηβοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, αλλά αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΚΥΝΟΔΟΝΤΑ

Άτυχος μες το άστρο του είναι ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου. Μπορεί να πέτυχε την καλλιτεχνική καταξίωση στα πέρατα της γης και δεν είναι καν σαράντα ετών, αλλά πίσω του ετοιμάζονται να στοιχηθούν για λίγη δανεική λάμψη, προβολή και κορόνες ψευτοεθνικής ανάτασης – τύπου φιέστας Ολυμπιακών Αγώνων ή Γιουροβίζιον- οι καθ’όλα ανάξιοι πολτικάντηδες που έχουν μπάσει στη χώρα πλείστους όσους κυνόδοντες που την ξεσκίζουν νυχθημερόν.

«Η είδηση ότι η ταινία Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ξεπερνά κατά πολύ το χώρο του κινηματογράφου, των τεχνών, του πολιτισμού. Αφορά ολόκληρη τη χώρα, τους ανθρώπους της, τη νέα γενιά δημιουργών που ενσαρκώνουν το "Ναι, γίνεται" σε μια δύσκολη εποχή». Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Πολιτισμού ο οποίος οικειοποιούμενος την επιτυχία ενός ανθρώπου που είχε ένστικτο, παιδεία, ταλέντο, μεράκι και δυνατότητες να τα αξιοποιήσει όλα αυτά (και μερικώς τη συνδρομή του ΕΚΚ), την προσωπική επιτυχία ενός καλλιτέχνη δηλαδή, την εντάσσει μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης «εθνικής προσπάθειας» αναφορικά με την «κρίση».

Ανεξαρτήτως του αν οι συντελεστές της ταινίας έχουν ή όχι πρόβλημα με αυτό, το θέμα είναι πως αυτή η επιτυχία – κατακτημένη από τη διαδρομή της ταινίας μέχρι σήμερα ανά τα φεστιβάλ του κόσμου και ανεξαρτήτως της τελικής κατάληξης των Οσκαρ - δεν συνδέεται με κάποιο εθνικό θεσμικό πλαίσιο για το οποίο αξίζει να είναι κανείς περήφανος. Αντιθέτως. Εθνική κινηματογραφική παιδεία δεν υπάρχει, αλλά το ρόλο αυτό επιτέλεσε τις τελευταίες δεκαετίες, ως επί το πλείστον, η ιδιωτική σχολή Σταυράκου (απόφοιτος της οποίας και ο σκηνοθέτης) ή, για όσους μπορούσαν, πολυάριθμες σχολές στο εξωτερικό. Πέρα απ' αυτό, πολλοί κινηματογραφιστές λειτουργούν σε πλαίσιο αντιξοοτήτων που παράγει το σύστημα πριμοδοτώντας την κινηματογραφία τύπου «safe sex» υπό το πάγιο επιχείρημα της αγοράς «αυτά θέλει το κοινό». (Βέβαια, το τι εστί κινηματογραφική παιδεία και κατά πόσο αυτή μοιραία συνδέεται με το γενικότερο επίπεδο παιδείας - όχι απλώς εκπαίδευσης ή κατάρτισης - δημιουργών, καλλιτεχνών και κοινού είναι αλλουνού παππά ευαγγέλιο και σίγουρα όχι αντικείμενο ετούτου εδώ του κειμένου).

Ο δε νέος νόμος του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την κριτική με την οποία τον υποδέχτηκαν πολλοί εκ των ενδιαφερομένων, χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων και από την πρόβλεψη το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να διορίζεται από τον υπουργό, με τον διορισμένο γενικό διευθυντή να συγκεντρώνει υπεραρμοδιότητες. Αντιλαμβάνεται κανείς το «αξιοκρατικό» του πράγματος στα κριτήρια των διορισμών καθώς και τα κριτήρια χρηματοδότησης των ταινιών στο εξής, σε πλαίσιο γενικευμένων και άγριων περικοπών σε όλες τις δημόσιες δαπάνες: εισπρακτικά και δευτερευόντως ή και τριτευόντως αισθητικά, καλλιτεχνικά, κ.ο.κ. Και γιατί όχι και πολιτικά, εδώ που φτάσαμε; Η βαρέων βαρών προπαγάνδα υπέρ του μνημονίου που φιλοτεχνείται με τη συνδρομή των κυρίαρχων ΜΜΕ δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να προσβάλει και τον κινηματογράφο με αντάλλαγμα την απαραίτητη χρηματοδότηση από την οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό η έβδομη τέχνη...

Επομένως, γιατί χαίρεται ο Παύλος και χαμογελάει, πατέρα;

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Το Ποντίκι".

ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ!

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε…ήμασταν παιδιά, πολλά παιδιά, το σχολείο μας γεμάτο οι τάξεις μεγάλες, 30 παιδιά, 35 παιδιά, ο δάσκαλος με εμάς από την μια, με το εξεταστικό βλέμμα του περίφημου επιθεωρητή από την άλλη και με μια βέργα στο χέρι. Θυμάμαι τις περίφημες διπλές βάρδιες… Είπαμε τα παιδιά πολλά τα σχολεία λίγα. Δευτέρα , Τρίτη, Τετάρτη πρωί, Πέμπτη Παρασκευή απόγευμα. Την άλλη εβδομάδα Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη απόγευμα Πέμπτη Παρασκευή πρωϊ. Θυμάμαι την Τετάρτη απόγευμα που σχόλαγα κατάκοπος και έπρεπε να διαβάσω για Πέμπτη πρωί, πέρασαν κοντά 30 χρόνια και όμως ακόμη το θυμάμαι. Θυμάμαι το σχολείο μου, δροσιά το χειμώνα, ζέστη το καλοκαίρι, το βιοκλιματικό θαύμα της δεκαετίας του 70. Είπαμε πολλά τα παιδιά, λίγα το σχολεία. Δεν ήταν όμως όλα τα σχολεία έτσι, υπήρχαν και κάποια σχολεία πολύ ωραία, ζέστη το χειμώνα, το ανάποδο από το δικό μου σχολείο. Λίγα παιδιά, ένας δάσκαλος με 15 παιδιά. Είχαν και όνομα τα σχολεία αυτά θαρρώ τα έλεγαν Πρότυπα. Ρωτούσα την μητέρα μου : μπορώ να πάω και εγώ εκεί; όχι παιδί μου η απάντηση της τα σχολεία αυτά είναι για τους καλούς μαθητές.

Τα χρόνια πέρασαν, κάποια πράγματα άλλαξαν. Τα σχολεία έγιναν όλα πρωινά, τι έγινε αυξηθήκαν τα σχολεία; Λίγο αυξηθήκαν, όμως μειώθηκαν πολύ τα παιδιά, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες δεν έκαναν πολλά παιδιά, λίγα παιδιά χωράνε σε λίγα σχολεία. Οι επιθεωρητές έφυγαν, οι ξύλινη βέργα σάπισε, ακόμα και τα πρότυπα σχολεία δεν υπάρχουν πια.

Και πέρασαν και άλλα χρόνια, τέλειωσα το σχολείο, σπούδασα σε κάποια σχολή, και για δες έγινα και εγώ δάσκαλος, και μάλιστα σε λύκειο, καθηγητές λένε τους δασκάλους εκεί. Ανέλαβα να μάθω στα παιδιά κάτι πολύ χρήσιμο την περίφημη πληροφορική, την επιστήμη της πληροφορίας. Α υπολογιστές, Facebook μου είπε μια θεία μου. Μα η επιστήμη της πληροφορίας είναι πολύ παλιά…σαν να λες αυτόν που ανακάλυψε τον τροχό σχεδιαστή της Ferrari. Τέλος πάντων….

Στην αρχή είχα κάμποσα παιδιά να τους μάθω πράγματα 25 μπορεί και 28, κουραστικό αρκετά, άρχισα να καταλαβαίνω τον ταλαίπωρο δάσκαλο μου με την βέργα…Όμως χρόνο με το χρόνο τα παιδιά λιγόστευαν. Τι έγινε; αυξήθηκαν τα σχολεία; μάλλον μειώθηκαν τα παιδιά, υπογεννητικότητα ονομάζουν το φαινόμενο αυτό οι ειδικοί. Δεν πειράζει, τώρα που χωράνε θα τα βάλω ένα σε κάθε θρανίο, 17 έφτασαν, χωράνε άνετα. Γιατί τα έβαλα μονά τους, μα τώρα μπορώ να κάθομαι δίπλα τους, ναι απίστευτο, κάθομαι στον Γιώργο στο πρώτο θρανίο, σκύβω δίπλα του, βλέπω τι γράφει, μπράβο αγόρι μου σε βλέπω συνάδελφο σε λίγο καιρό, πάω στο δεύτερο θρανίο όχι Μαρία δεν είναι αλγόριθμος αυτό που έγραψες!! και της παίρνω το στυλό να διορθώσω το αστείο λάθος της, και έτσι περνάει ο καιρός, ετοιμάζοντας αυτά τα παιδάκια για την μάχη των Πανελληνίων. Θυμάμαι μια χρονιά εκείνον τον Κυριάκο. Στο διάλειμμα μου είπε ότι δεν μπορεί λόγω οικονομικών προβλημάτων να πάει φροντιστήριο. Του είπα δεν πειράζει έλα στην ενισχυτική διδασκαλία. Έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου με αυτό το παιδί να γράψει καλά…. και το κέρδισα.

Και μου λέει η θεία μου : Α τώρα με 17 παιδιά θα κουράζεσαι λιγότερο, και όμως όχι, το ίδιο κουράζομαι, αλλά δεν παραπονιέμαι, και ούτε θέλω να κουράζομαι λιγότερο, μου αρέσει αυτό που κάνω, αυτό επέλεξα να κάνω στην υπόλοιπη ζωή μου... Και ένα παιδί να είχα το ίδιο θα κουραζόμουν, για μένα δεν θα άλλαζε τίποτα, για το παιδί όμως κάτι άλλαξε. Άλλο να είσαι ανάμεσα από 30 παιδιά και να προσπαθείς να μάθεις και άλλο ανάμεσα από 17. (Θυμήθηκα τον δάσκαλο μου, αυτόν με την βέργα όταν ήμουν ανάμεσα από τους 30 και προσπαθούσα να μάθω από αυτόν πράγματα).

Και μια μέρα με φωνάζει ο διευθυντής μου. “Mε ενημέρωσαν οτι θα κάνουν συγχώνευση το σχολείο μας με ένα κοντινό σχολείο, γιατί λένε, έχει λίγα παιδιά” μου είπε. Μέχρι τότε το μόνο που γνώριζα ήταν η συγχώνευση πινάκων, επιστημονικός όρος της πληροφορικής, να μην σας κουράζω με αυτά. Τι σημαίνει αυτό; Ρώτησα. “Στην καλύτερη περίπτωση θα κανείς μάθημα σε 30 παιδιά στην χειρότερη δεν θα κάνεις μάθημα, κανείς δεν ξέρει τι θα κάνεις”. Μάλιστα….Γύρισα σκεπτικός στο σπίτι….ανοίγω την τηλεόραση, κάποιος έλεγε για επαναφορά των πρότυπων σχολείων….Λίγα παιδιά, οι καλοί μαθητές όπως έλεγε η μάνα μου……

Πραγματικά νομίζω ότι κάποιος ανακάλυψε την μηχανή του χρόνου και εγώ έπεσα κατά λάθος μέσα και βλέπω τον χρόνο να γυρνάει πίσω. Κοιμάμαι και ονειρεύομαι επιθεωρητές, δασκάλους με βέργα, διπλές βάρδιες, ποδιές κλπ… Κάποιος να μου πει τι συμβαίνει…..

Ένα απλός Δάσκαλος Πληροφορικής (Καθηγητές τους λένε στο Λύκειο)

Το παραπάνω άρθρο είναι από το oromisthioi.gr δια μέσου prezatv.
Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από το blog "Άλλος ένας Ιονέσκο στην εκπαίδευση".

Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

Ως ένα από τα ισχυρότερα όπλα κατά του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης αναδεικνύεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που ενώνει την Πάτρα με το Ριον. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι επιβάτες που μεταφέρει κάθε μήνα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν έντονες αυξητικές τάσεις.

Μόνο σε ένα απόγευμα του περασμένου Δεκεμβρίου μετακινηθήκαν 900 επιβάτες, ενώ όλοι ζητούν την επέκταση των δρομολογίων τουλάχιστον μέχρι τα Βραχνεικα από την δυτική πλευρά της πόλης και μέχρι τον Άγιο Βασίλη και τον Ψαθοπυργο, από την ανατολική πλευρά της.

Οι άνθρωποι του ΟΣΕ, όσοι απέμειναν μετά τις μετατάξεις, ευγενικοί και πρόθυμοι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό, ενώ οι νέοι συρμοί προσφέρουν άνετη μετακίνηση με θέρμανση και κλιματισμό και είναι εύκολα προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους.

Μένει η αναπτυξιακή στροφή λοιπόν, που θα έρθει με την επέκταση των δρομολογίων, ενώ πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί και η ώρα του τελευταίου από Πάτρα, καθώς το δρομολόγιο των 10.30 φαντάζει να είναι πολύ νωρίς, για τις σύγχρονες ανάγκες των Πατρινών.

Επίσης δεν θα ήταν άσχημο σε ώρες αιχμής να πυκνώσουν τα δρομολόγια, αφού και οι φοιτητές δείχνουν την προτίμηση τους.

Όπως σε κάθε τι επιτυχημένο στην πόλη μας, έτσι και στην περίπτωση αυτή, κάποιοι βαλθηκαν να "χτυπήσουν" τον προαστιακό με κάθε τρόπο.

Στα άξια της προσοχής μας είναι και η δικαστική διαμάχη με το αστικό ΚΤΕΛ, με την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκησή του και θα συζητηθούν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί γνωστοί Πατρινοί και Ριώτες, δικηγόροι και απλοί πολίτες, θα κάνουν παρέμβαση υπέρ του ΟΣΕ, προσδοκώντας στην συνέχεια της απρόσκοπτης λειτουργίας του, προς όφελος μιας τεράστιας μερίδας πληθυσμού της περιοχής μας.

Τέλος θεωρείται επιβεβλημένη η παρέμβαση του Δήμου Πάτρας για την επίτευξη των στόχων διεύρυνσης των δρομολογίων, τουλάχιστον στα διοικητικά όρια του.

Από το thebest.gr.

Σχόλιο: Από όταν ξεκίνησε ο προαστιακός τα δρομολόγιά του πάνω στην ήδη υπάρχουσα γραμμή του ΟΣΕ είδαμε ότι συνολικά η κοινωνία της Πάτρας επικρότησε τη λειτουργία του. Ειδικά και μετά την αύξηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ, μεγαλώνει το ποσοστό των φοιτητών που εξυπηρετούνται με τρένα και λεωφορεία του ΟΣΕ από το σταθμό του Ρίου, για να μετακινηθούν προς το Πανεπιστήμιο. Η Πάτρα έχει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σταματήσουν τα δρομολόγια, ελέω των μονοπωλιακών συμφερόντων του ΚΤΕΛ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι και το θέμα της κατασκευής του τραμ στην Πάτρα έχει ξεχαστεί από τους υπεύθυνους εδώ και καιρό...

OPERA: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ SONY ΓΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ BLUE-RAY PLAYERS!

Τη συνεργασία της με τη Sony ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Opera, ώστε να ενσωματώσει τον browser της σε τηλεοράσεις και Blu-ray players της εταιρείας. Η κίνηση αυτή αναμένεται να φέρει στις εν λόγω συσκευές διαδικτυακές εφαρμογές, widgets, δυνατότητες πλοήγησης στο διαδίκτυο αλλά και ανερχόμενα πρότυπα όπως είναι τα HTML5, HbbTV και OIPF.

Η επίσημη ανακοίνωση της Opera επισημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται πλέον το διαδίκτυο έχει αλλάξει, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές αποκτούν δυνατότητα διασύνδεσης με αυτό.

«Ο Παγκόσμιος Ιστός, όπως τον ξέρουμε, εξελίσσεται», συμπληρώνει εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας «και είμαστε αποφασισμένοι να τον κάνουμε περισσότερο προσβάσιμο μεταξύ διαφορετικού τύπου συσκευών».

Πηγή: insomnia.gr.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ "ΚΕΡΑΤΕΑ 2010" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ!


Ε, ναι… Δεν πρόκειται για τα σκουπίδια. Πρόκειται για τους εργολάβους που ελέγχουν ΜΜΕ και τράπεζες, οι οποίοι δεν το συζητάνε, μέρες που είναι. Θέλουν άμεσα να κάνουν έργα για να ρουφήξουν το ζεστό κρατικό χρήμα που εξοικονομήθηκε από συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους και περικοπές. Και είναι ικανοί να κάνουν χωματερή και στην Ακρόπολη προκειμένου να το εισπράξουν. Φυσικά το υπουργείο Προστασίας του Εργολάβου δεν θα μπορούσε παρά να είναι στο πλευρό τους και ποιος τον χέζει το νόμο και τα αρχαία. Μιλάμε για πέρασμα από τα ΣΔΙΤ στα ΣΔΙΜ. Σύμπραξη Δημόσιας και Ιδιωτικής Μαφίας. Και εμείς πληρώνουμε τα κερατιάτικα στους εργολάβους και για τα ΜΑΤ που μας χτυπάνε. Αν δεν είναι ο ορισμός της μαφίας τι είναι;

Από το blog antistachef.

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Τις τελευταίες βδομάδες έχει "χαθεί" από το προσκήνιο της επικαιρότητας το τι θα γίνει με τις επικείμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές και μαθητές περιμένουν να δουν το πως θα επηρεαστούν με τα νέα δεδομένα. Βάσει των δεδομένων που έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί επίσημα ή ανεπίσημα, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου βλέπει ένα δυσοίωνο μέλλον στο θέμα της εκπαίδευσης. Όχι, που θα της ξέφευγε της κυβέρνησης...
Το παρακάτω άρθρο προέρχεται από την εφημερίδα "Το Ποντίκι":

Ως το τέλος του επόµενου µήνα, το νομο­σχέδιο για τα πανεπιστήµια θα βρίσκε­ται στη Βουλή για ψήφιση και οι ακριβείς προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλ­λαγές στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση θα έχουν διαφανεί. Στο µεταξύ, η Άννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο του διαµονολόγου της µε τους εκπαι­δευτικούς φορείς, θα παρευρίσκεται σε ποικίλες συνεδριάσεις (όπως το έκανε και χθες στη συνε­δρίαση του Εθνικού Συµβουλίου Παιδείας) δεµένη πιστάγκωνα στο µεσιανό καλάµι, θα δίνει το στίγ­µα των ειληµµένων αποφάσεών της κι ύστερα θα αποχωρεί, ξεχνώντας να βγάλει το κερί απ’ τ’ αυ­τιά της. Ως γνωστόν, την ενδιαφέρει µόνο να φτά­σει στον προορισµό της, δηλαδή στην εκπαίδευση των αδιόριστων, των απλήρωτων, των ελαστικών και των στυγνά µανατζαριζοµένων…

Ο χώρος της Παιδείας ωστόσο έχει µετατραπεί, εν όψει µάλιστα της επόµενης, δυσοίωνης ακαδη­µαϊκής χρονιάς, σε επιφυλασσόµενο αλλά ενεργό­τατο ηφαίστειο που εκρήγνυται αποσπασµατικά πραγµατοποιώντας µικρά ακτιβιστικά περάσµατα (τα περισσότερα εκ των οποίων δεν γίνονται ευρέως γνωστά) από το καθηµερινό πρόγραµµα της υπουργού ή διοργανώνοντας πορείες, συγκεντρώ­σεις διαµαρτυρίας και συζητήσεις.

Διαμαρτυρόμενες ομάδες

Κι ενώ µέχρι πρότινος οι άνθρωποι της εκπαί­δευσης, που έδειχναν ενδιαφέρον γι’ αυτού του τύπου τις δράσεις, ήταν λίγοι και προέρχονταν από συγκεκριµένες διαµαρτυρόµενες οµάδες, τώρα πια οι διαµαρτυρόµενες οµάδες είναι τόσο πολ­λές, ώστε να τείνουν να συνενωθούν σε ένα ενιαίο, θυµωµένο σώµα. Ποιον να πάρει κανείς και ποιον να αφήσει… Τους εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν εκτός νυµφώνος λόγω της δραστικής µείωσης των διορισµών; Τους αζήτητους, παραµυθιασµένους ξενόγλωσσους; Τους ωρομίσθιους ή αναπληρωτές µειωµένου ωραρίου - αν προτιµάτε - που «µπαί­νουν µέσα» οικονοµικά για να µην απολέσουν τη σπάνια δυνατότητα να διδάξουν για τέσσερις ώρες την εβδοµάδα σε περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόµετρα µακριά από τους τόπους διαµονής τους;

Η σχολική μοίρα

Τους συναδέλφους τους που χρειάζεται να δου­λέψουν σε τρία και τέσσερα σχολεία για να συ­µπληρώσουν το µειωµένο τους ωράριο; Τους νυν και τους µελλοντικούς απλήρωτους και ακατοχύρωτους εκπαιδευτικούς των βραδυφλεγών ευ­ρωπαϊκών κονδυλίων και του ΕΣΠΑ; Τα µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας (όπου το υπουργείο και η κυβέρνηση εξακολουθούν να έχουν κοµµα­τικά ερείσµατα) τα οποία εν µέρει έχουν αρχίσει να ανησυχούν λόγω της διαφαινόµενης ανάγκης της προϊστάµενής τους αρχής να «τραβηχτεί» από τα προβλήµατα και να παραδώσει τις σχολές τους σε αλλότριες δυνάµεις; Ή µήπως τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους γονείς και τους µαθητές που θα αντιληφθούν προσεχώς ότι η σχολική τους µοίρα τους επιφυλάσσει εκπαιδευτικό πάστωµα µέσα σε ασφυκτικές τάξεις, συγχωνευµένων και υποχρηµατοδοτούµενων σχολείων;

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΣΟΝ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ...


Την παραπάνω φωτογραφία την είδα στο blog trelokouneli και την παραθέτω άνευ σχολιασμού...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΛΕΝΙΝ!


Η γέννηση του Λένιν τοποθετείται στις 22 Απριλίου του 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ η μητέρα του, δασκάλα, αφιερώθηκε στην αγωγή των παιδιών. Ένα από τα βασικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και την προσωπικότητα του νεαρού Λένιν ήταν η εκτέλεση του μεγαλύτερου αδερφού του, ο οποίος καταδικάστηκε το 1884 σε θάνατο – ως μέλος του «Ναρονδοβόλτσι», μιας επαναστατικής οργάνωσης – για συμμετοχή στην ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλεξάνδρου Γ'.
Ο Λένιν σπούδασε νομικά, ενώ ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του μελετούσε ενδελεχώς το έργο του Μαρξ και οργάνωσε μαρξιστικό κύκλο, δημιουργώντας επαφές και με την επαναστατική νεολαία άλλων πόλεων. Από τα μέσα του 1893 μετοίκησε στην Πετρούπολη, όπου με την ιδιότητα του βοηθού δικηγόρου κάλυπτε την επαναστατική του δράση. Σ' αυτήν την περίοδο ανήκουν τα πρώτα πολεμικά μανιφέστα του Λένιν με τα οποία επιτίθεται στο λαϊκό κόμμα, τα οποία διακινούνται από χέρι σε χέρι με τη μορφή χειρογράφων. Αμέσως μετά, ο Λένιν άρχισε από τον Τύπο έναν θεωρητικό αγώνα ενάντια στους διαστρεβλωτές της μαρξιστικής θεωρίας.
Τα χρόνια της δράσης
Η δράση του Λένιν οδήγησε στο να υποστεί αλλεπάλληλες συλλήψεις, εκτοπισμούς και εξορίες από το τσαρικό καθεστώς. Το Δεκέμβριο του 1895 ο Λένιν και οι στενότεροι συνεργάτες του συνελήφθησαν, με αποτέλεσμα ο ίδιος να περάσει το 1896 στη φυλακή, και τον Φεβρουάριο του 1897 εξορίστηκε για τρία χρόνια στην επαρχία Γενισέης, στην ανατολική Σιβηρία.
Το 1900 αρχίζει από το εξωτερικό την έκδοση της εφημερίδας «Ισκρα», με την οποία καθοδηγεί την εργατική τάξη στη Ρωσία, ενώ μετά τη διάσπαση του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος των Εργαζομένων (RSDLP) σε Μπολσεβίκους (πλειοψηφία) και Μενσεβίκους (μειοψηφίας), ο Λένιν μετατράπηκε σε ηγέτη του μπολσεβικικού τμήματος, το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε σε μπολσεβικικό κόμμα.
Μετά την αποτυχία της Επανάστασης του 1905-1907, ο Λένιν επέστρεψε στο εξωτερικό και αναλύοντας τα αίτια της ήττας των επαναστατικών δυνάμεων, συνέχισε να ταξιδεύει στην Ευρώπη και συμμετείχε σε πολλά σοσιαλιστικά συνέδρια και δραστηριότητες.
Στις 16 Απριλίου του 1917 επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη από την Ελβετία, μετά την πτώση του τσάρου Νικόλαου Β’, και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο μπολσεβικικό κίνημα, εκδίδοντας τις «Θέσεις της 4ης του Απρίλη». Στις 26 Οκτωβρίου 1917, το πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ παρέδωσε την εξουσία στο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού. Ο Λένιν εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου ενώ σ΄αυτό συμμετείχαν οι Λέων Τρότσκι (Εξωτερικές υποθέσεις), Αλεξέι Ρίκωφ (Εσωτερικές υποθέσεις), Ανατόλι Λουνατσάρσκι (Εκπαίδευση), Αλεξάνδρα Κολλοντάι (Κοινωνική πρόνοια), Φέλιξ Ντζερζίνσκι (Εσωτερικές υποθέσεις), Ιωσήφ Στάλιν (Μειονότητες), Πέτρος Στούτσκα (Δικαιοσύνη) και Βλαντιμίρ Αντόνοφ-Οφσέενκο (Στρατιωτικές Υποθέσεις).
Σαν πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού ο Λένιν κατήργησε την ιδιωτική ιδιοκτησία στη γη και άρχισε την διανομή της γης στους αγρότες. Οι τράπεζες εθνικοποιήθηκαν και εισήχθη ο έλεγχος της παραγωγής στα εργοστάσια.
Η απόπειρα δολοφονίας και ο θάνατος
Στις 30 Αυγούστου 1918 η Φάνια Καπλάν, μέλος του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος, πλησίασε το Λένιν ενώ βρισκόταν στο δρόμο για το αυτοκίνητό του. Του φώναξε και όταν αυτός γύρισε τον πυροβόλησε τρεις φορές, με αποτέλεσμα δύο από τις σφαίρες να τον βρουν στον ώμο και τον πνεύμονα. Ο Λένιν οδηγήθηκε στο διαμέρισμά του στο Κρεμλίνο, και αρνήθηκε την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, πιστεύοντας πως άλλοι δολοφόνοι θα τον περίμεναν εκεί. Οι γιατροί κλήθηκαν, αλλά αποφάσισαν ότι ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο να αφαιρεθούν οι σφαίρες. Ο Λένιν συνήλθε τελικά, αν και η υγεία του εξασθένησε από αυτό το σημείο.
Όταν ο Λένιν ανέκαμψε, στη διάσκεψη του Κόμματος, το 1922, πρότεινε τη δημιουργία μιας θέσης γενικού γραμματέα, ενώ επιλογή του για τη θέση ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν. Αμέσως μετά το διορισμό του Στάλιν ως γενικού γραμματέα, ο Λένιν εισήχθη στο νοσοκομείο προκειμένου να αφαιρέσει μια σφαίρα από την απόπειρα δολοφονίας της Φ. Καπλάν. Αναμενόταν ότι αυτή η επέμβαση θα αποκαθιστούσε την υγεία του. Αυτό δεν επρόκειτο να γίνει. Ένα αιμοφόρο αγγείο έσπασε στον εγκέφαλο του Λένιν, τον άφησε παράλυτο στη δεξιά πλευρά του και για έναν χρόνο ήταν ανίκανος να μιλήσει.
Εν τέλει, ο Λένιν πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924, στην Γκόρκι. Φήμες ότι ο Λένιν έπασχε από σύφιλη αναπήδησαν αμέσως μετά από το θάνατό του. Η επίσημη αιτία θανάτου που δόθηκε ήταν εγκεφαλική αρτηριοσκλήρωση, ή εγκεφαλικό επεισόδιο (το τέταρτό του), αλλά από τους 27 παθολόγους που τον εξέταζαν, μόνο οκτώ υπέγραψαν το συμπέρασμα στην έκθεση αυτοψίας του. Επομένως, έχουν υποβληθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με το θάνατό του. Παραδείγματος χάριν, μια μεταθανάτια διάγνωση από δύο ψυχιάτρους και έναν νευρολόγο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ευρωπαϊκό περιοδικό νευρολογίας, υποστήριξε ότι ο Λένιν πέθανε από τη σύφιλη.
Είπε...
«Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας»
«Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες»
«Ένα ψέμα που λέγεται αρκετά συχνά μετατρέπεται σε αλήθεια»
«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε το χρόνο και την πρόοδο της επανάστασης. Κυριαρχείται από τους δικούς της μυστηριώδεις νόμους»

«Καμία ποσότητα πολιτικής ελευθερίας δεν θα ικανοποιήσει τις πεινασμένες μάζες»
«Κάποιες φορές η ιστορία χρειάζεται μια ώθηση»
Trivia για τη ζωή του Λένιν


Ο εγκέφαλος του Λένιν αφαιρέθηκε προτού βαλσαμωθεί το σώμα του και η σοβιετική κυβέρνηση ανάθεσε στο γνωστό Γερμανό επιστήμονα νευρολογίας, Όσκαρ Φογκτ, να μελετήσει τον εγκέφαλο του Λένιν για να εντοπίσει την ακριβή θέση των κυττάρων του εγκεφάλου που είναι... αρμόδια για τη μεγαλοφυΐα. Το «Ίδρυμα Εγκεφάλου» δημιουργήθηκε στη Μόσχα για αυτόν το λόγο. Ο Φογκτ δημοσίευσε ένα έντυπο για τον εγκέφαλο το 1929 όπου ανέφερε ότι μερικοί πυραμιδικοί νευρώνες στο τρίτο στρώμα του εγκεφαλικού φλοιού του Λένιν ήταν πολύ ανεπτυγμένοι.

ΠΗΓΗ tvxs

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ...

Για άλλη μια φορά βλέπουμε την αριστερά να έχει μπει σε ένα συνεχόμενο "εμφύλιο". Από τα Χριστούγεννα και μετά βλέπουμε διάφορες ανακοινώσεις και δημοσιεύματα από το το ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΡ και τούμπαλιν. Προφανώς και το να υπάρχει μία εποικοδομητική κριτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα κομμάτια της αριστεράς, με στόχο να διορθωθούν κάποια λάθη που γίνονται απ' όλες τις πλευρές και να μπορέσει η αριστερά να αλλάξει τους συσχετισμούς μέσα στην κοινωνία είναι πέρα πέρα για πέρα θεμιτή. Όμως το να κόβεις και να ράβεις άρθρα και φράσεις, προκειμένου να μπορέσεις να αιτιολογήσεις την επίθεσή σου είναι κάτι μη θεμιτό, που στο τέλος θα ζημιώσει τον ίδιο το χώρο της αριστεράς στο σύνολό του! Όμως, ας περάσουμε στο κυρίως θέμα, όπου για χάρην συντομίας αναδημοσιεύω ένα σχετικό άρθρο από το blog "βαθύ κόκκινο":

Δεν έχουμε καμιά διάθεση να υπερασπιστούμε το ΝΑΡ και τον Γ. Δελαστίκ στην επίθεση που δέχεται σήμερα από τον «Ριζοσπάστη». Όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η ρήση που λένε οι Χριστιανοί ότι «αν απομονώσεις κομμάτια από το ευαγγέλιο μπορείς να βγάλεις τον Χριστό, Αντίχριστο».

Ο αρθρογράφος λοιπόν του «Ριζοσπάστη» απομονώνοντας κομμάτια από το Κυριακάτικο πόνημα του Δελαστίκ στο «Πριν» ασκεί την κριτική του και καταλήγει στα συμπεράσματα που θέλει. Και ποιο είναι αυτό; Ότι μέσα από τα γραφόμενα του Δελαστίκ υπάρχει "«Αντικαπιταλιστικό» λιβάνισμα στη ΓΣΕΕ" όπως τιτλοφορεί το κείμενο του.

Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Και επειδή έχουμε την αίσθηση ότι οι αναγνώστες μας έχουν την αντίληψη να καταλάβουν αν υπάρχει παραποίηση των γραφομένων του Δελαστίκ και λαθροθηρία ή όχι εκ μέρους του «Ριζοσπάστη» παραθέτουμε και τα δυο κείμενα και τα συμπεράσματα βγαίνουν μόνα τους.
«Ριζοσπάστης» 20/1/2011

Αποκαλυπτικό για την ...αντικαπιταλιστική στρατηγική του ΝΑΡ είναι το άρθρο του Γ. Δελαστίκ, στο ΠΡΙΝ της περασμένης Κυριακής. Ο διευθυντής του ΠΡΙΝ τιτλοφορεί το πόνημά του «Κυβέρνηση Γιώργου ...Τσολάκογλου». Αναπαράγει και με αυτόν τον τρόπο όλη την προπαγάνδα που θέλει τη χώρα σε κατοχή και την κυβέρνηση υποχείριο των ξένων πολιτικοοικονομικών οργάνων του ιμπεριαλισμού, και όχι, βέβαια, συμμέτοχο και συνένοχο στο ξεπάστρεμα του λαού. Αρα, να μαζευτούμε όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, «πατριώτες» αστοί και πάει λέγοντας, για να διώξουμε τους σύγχρονους Τσολάκογλου από τη χώρα μας και να φέρουμε στη θέση τους κάποιους λιγότερο υποτελείς! Εκεί οδηγεί η ερμηνεία του ΝΑΡ περί κατοχής και υποτέλειας της χώρας, με μια κυβέρνηση υποχείριο του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Σε άλλο σημείο, γράφει ο διευθυντής του ΠΡΙΝ: «Το ζήτημα για μας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό είναι ότι ολόκληρη η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στελεχώνεται από υπουργούς παρόμοιας φύσης με εκείνη του Μ. Χρυσοχοΐδη, πράγμα που κάνει εξαιρετικά πιεστική την ανάγκη της άμεσης απομάκρυνσής της από την εξουσία. Οσο γρηγορότερα τους διώξουμε, τόσο μικρότερη ζημιά θα προλάβουν να κάνουν σε όλους τους τομείς». Οι «κακοί» και υποτελείς υπουργοί φταίνε για την αντιλαϊκή κυβέρνηση και όχι η φιλομονοπωλιακή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, την οποία σύσσωμη η κυβέρνηση και το κόμμα υπηρετούν. Αρα, λέει το ΝΑΡ, να φύγει η σημερινή κυβέρνηση κι ας κατσικωθεί στο σβέρκο του λαού ένας άλλος διαχειριστής της αστικής εξουσίας, αφού ο στόχος πάλης περιορίζεται στο να αλλάξει μια κυβέρνηση και όχι βέβαια να αλλάξει τάξη στην εξουσία.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, γράφει ο Δελαστίκ: «Το παρήγορο είναι ότι η βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου υποχρεώνει ολοένα και περισσότερους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιούνται από αυτήν. Εστω και σε φραστικό επίπεδο, αυτό υποχρεώθηκε να κάνει ακόμη και η ηγεσία της... ΠΑΣΚΕ (...) με επικεφαλής τον... πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και δεκάδες μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προέδρους των μεγαλύτερων εργατικών κέντρων της χώρας και των μεγαλύτερων κλαδικών συνδικάτων, ιδίως των ΔΕΚΟ (...) Με δεδομένες τις προθέσεις των καθεστωτικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, στη διακήρυξή τους λένε πράγματα που οπωσδήποτε κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση Παπανδρέου και συρρικνώνουν δραστικά την εργατική της βάση (...) Αν λέει τέτοια πράγματα ακόμη και η ΠΑΣΚΕ, λίγα είναι τα ψωμιά της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Μετά από ένα τέτοιο λιβάνισμα στη συνδικαλιστική πλειοψηφία, η οποία έχει τη δική της καθοριστική συμβολή σε κάθε αντιδραστικό μέτρο που στήνει το λαό στον τοίχο, κάθε άλλο σχόλιο για την αντικαπιταλιστική στρατηγική του ΝΑΡ καθίσταται περιττό.
Π.


«Πριν» 16/1/2011

Εφριξε όλη η Ελλάδα διαβάζοντας το τηλεγράφημα - αναφορά του τέως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντανιέλ Σπέκχαρντ για συνάντηση που είχε στις 22 Ιανουαρίου του 2010 με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, το οποίο αποκαλύφθηκε από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο η WikiLeaks.

Η απίστευτη δουλοφροσύνη με την οποία δίνει αναφορά στον αμερικανό πρέσβη ο έλληνας υπουργός επιβεβαιώνει με τον πιο εφιαλτικό τρόπο αυτά που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων για τη φύση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ένα αποπνικτικό κλίμα εθελόδουλης αμερικανοκρατίας αναδύεται, τόσο αηδιαστικό που η χώρα μας δεν το έχει ξαναζήσει από τη δεκαετία του 1950. Ο Σπέκχαρντ ανακοινώνει στον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι έχει ήδη κάνει απευθείας ο ίδιος πρόταση στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τη συγκρότηση ...κοινής αντιτρομοκρατικής ομάδας υπουργείου και αμερικανικής πρεσβείας! Ο Μ. Χρυσοχόίδης, αντί να θιγεί έστω και τυπικά επειδή ένας ξένος πρεσβευτής συναντά τους υφισταμένους του και τους υπαγορεύει γραμμή κατά το τηλεγράφημα, «εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στην πρόταση του πρεσβευτή»! Διαβεβαίωσε ότι «θα καλέσει στο εγγύς μέλλον την πρεσβεία για να αρχίσει η υλοποίηση της ιδέας», αλλά δεν σταμάτησε εκεί. «Δήλωσε με ρωμαλέο τρόπο ότι ήθελε εξαιρετική συνεργασία με τις ΗΠΑ και ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ήθελε να έχει οποιαδήποτε μυστικά από την αμερικανική πλευρά», όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του Σπέκχαρντ!

Με μια πρωτοφανή κίνηση, η οποία πιθανότατα του στοίχισε και τη θέση του υπουργού Ασφαλείας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει στον αμερικανό πρέσβη ότι «η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα», ότι «στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια {!)» και ότι προτίθεται «να την κατεδαφίσει και να την ξαναχτίσει» μέσω νομοσχεδίου που ετοίμαζε.
Αγνοούμε αν πρόλαβε να φτιάξει το νόμο που υποσχέθηκε στον αμερικανό πρεσβευτή πριν φύγει άρον άρον από το υπουργείο...

Το ζήτημα δεν είναι η αμερικανοδουλεία του Μ. Χρυσοχοϊδη, του οποίου οι πρωθυπουργικές βλέψεις δέχτηκαν μοιραίο πλήγμα από τη διαρροή όσων είπε στον Σπέκχαρντ. Αυτό μας είναι αδιάφορο. Αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα για μας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό είναι ότι ολόκληρη η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στελεχώνεται από υπουργούς παρόμοιας φύσης με εκείνη του Μ. Χρυσοχοΐδη, πράγμα που κάνει εξαιρετικά πιεστική την ανάγκη της άμεσης απομάκρυνσης της από την εξουσία. Όσο γρηγορότερα τους διώξουμε, τόσο μικρότερη ζημιά θα προλάβουν να κάνουν σε όλους τους τομείς.

Το παρήγορο είναι ότι η βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου υποχρεώνει ολοένα και περισσότερους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιούνται από αυτήν. Έστω και σε φραστικό επίπεδο, αυτό υποχρεώθηκε να κάνει ακόμη και η ηγεσία της... ΠΑΣΚΕ! Και δεν μιλάμε για κάποια αριστερή φράξια, αλλά για τη δεξιά, καθεστωτική κυρίαρχη τάση της συνδικαλιστικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον... πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και δεκάδες μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προέδρους των μεγαλύτερων εργατικών κέντρων της χώρας και των μεγαλύτερων κλαδικών συνδικάτων, ιδίως των ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ προσπαθούν με τη διακήρυξη που έβγαλαν να συγκρατήσουν την οργισμένη κατά της κυβέρνησης βάση της ΠΑΣΚΕ. Επιδιώκουν επίσης να εναρμονιστούν φραστικά με τις διαθέσεις των εργαζόμενων ώστε να μπορούν κάπως να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να τους δέρνουν, ενώ ο Γ. Παναγόπουλος με την κίνηση αυτή προχωρεί σε επίδειξη ισχύος απέναντι στο Μαξίμου που είχε θέσει σε κίνηση «πληροφορίες» περί καθαίρεσης του από τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ, επειδή ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του τον θεωρούν πλέον «καμένο χαρτί» και θέλουν να τον πετάξουν σαν «στυμμένη λεμονόκουπα».

Με δεδομένες τις προθέσεις των καθεστωτικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, στη διακήρυξη τους λένε πράγματα που οπωσδήποτε κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση Παπανδρέου και συρρικνώνουν δραστικά την εργατική της βάση. «Η κατ' εφαρμογήν του Μνημονίου ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ» καταγγέλλουν. «Οι έχοντες και κατέχοντες εξακολουθούν να πίνουν στην υγεία των κορόιδων» προσθέτουν, χαρακτηρίζοντας «ηθικά αντισοσιαλιστική πολιτική να επιχειρείται η διάσπαση των εργαζομένων σπέρνοντας το ζιζάνιο του "κοινωνικού αυτοματισμού" - δηλαδή να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου», όπως κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Γελοιοποιούν επίσης τις υποκριτικές δηλώσεις υπουργών ότι δήθεν «κάνουν αγώνα για να βελτιώσουν τους όρους του Μνημονίου».
«Είναι αδιανόητο κάθε επικαιροποίηση του Μνημονίου (...) να φέρει πιο επαχθή, πιο αντικοινωνικά και πιο άδικα μέτρα. Αλήθεια, τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή που φέρνει τη χώρα και τους Έλληνες σε δυσχερέστερη θέση;» αναφέρει σαρκαστικά η διακήρυξη της ΠΑΣΚΕ, καταγγέλλοντας εμμέσως ότι «οι διαπραγματευόμενοι σε κάποια ζητήματα υπερακόντισαν και τις απαιτήσεις της τρόικας» επειδή πιστεύουν ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική. Αν λέει τέτοια πράγματα ακόμη και η ΠΑΣΚΕ, λίγα είναι τα ψωμιά της κυβέρνησης Παπανδρέου.

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ Ο "ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ"!


Ολοταχώς για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας πάει ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.
Πέρασε στη β' φάση επιλογής, είναι δηλαδή μία από τις εννέα ταινίες που διεκδικούν θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων, οι οποίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Η επόμενη φάση προβλέπει ότι δύο ξεχωριστές επιτροπές σε Λος Αντζελες και Νέα Υόρκη θα δουν τις 9 ταινίες και θα καταλήξουν στην πολυπόθητη πεντάδα. Ας θυμίσουμε για την ιστορία, ότι η τελευταία ελληνική συμμετοχή στην ίδια κατηγορία ήταν η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη προ 34ετίας.

Ο ανταγωνισμός δεν είναι εύκολος. Συνυποψήφιες του «Κυνόδοντα» είναι ταινίες από Μεξικό («Biutiful», Α. Ιναρίτου), Αλγερία («Εκτός νόμου», Ρ. Μπουσαρέμπ), Δανία («In a better world» της Σ. Μπίερ, που κέρδισε την Κυριακή Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), Καναδά («Μέσα από τις φλόγες», Ντ. Βιλνέβ), Ιαπωνία («Confessions», Τ. Νακασίμα), Νότια Αφρική («Life, above All», Ο. Σμιτζ), Ισπανία («Even the Rain», Ι. Μπολέν) και Σουηδία («Simple Simon», Α. Ομάν). Αυτές ξεχώρισαν από έναν αρχικό κατάλογο 66 ταινιών.

Η πορεία του «Κυνόδοντα» ήταν λαμπρή ήδη από την πρώτη προβολή της, στο «Ενα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Κανών, απ' όπου είχε φύγει με το πρώτο βραβείο. Εκτός όμως από διακρίσεις και συμμετοχές σε σημαντικές διοργανώσεις, η ταινία απέσπασε και διθυραμβικά σχόλια από τον παγκόσμιο Τύπο. Οταν προβλήθηκε πέρυσι στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ), οι κριτικοί (από τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» μέχρι τη «Βίλατζ Βόις») ενθουσιάστηκαν με την εντελώς προσωπική γραφή του χαρισματικού σκηνοθέτη.

Ο «Κυνόδοντας», που μαζί με μερικές ακόμα ταινίες νέων και ταλαντούχων δημιουργών έστρεψαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο ελληνικό σινεμά, κινηματογράφησε την πιο ανορθόδοξη ελληνική οικογένεια. Ενας πατέρας (Χρήστος Στέργιογλου) και μια μητέρα (Μισέλ Βάλεϊ) μεγαλώνουν τα τρία παιδιά τους (Αγγελική Παπούλια, Μαίρη Τσώνη, Χρήστος Πασσαλής) σ' ένα σπίτι «περιφρουρημένο» από εξωτερικά ερεθίσματα και παρεμβάσεις. Τα έφηβα παιδιά πειθαρχούν στους οικογενειακούς νόμους, μέχρι να αποκτήσουν δικαίωμα στην ελευθερία και τον έξω κόσμο, όταν θα πέσει ο... κυνόδοντάς τους. Μακάρι αυτός ο «Κυνόδοντας» να αποδειχθεί για το ελληνικό σινεμά χρυσός.

Το παραπάνω άρθρο είναι από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".
Επίσης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία, μπορείτε να δείτε το επίσημο site της.

"ΕΧΕΙ ΡΕΥΜΑ Η ΑΝΑΡΧΙΑ"

Η 27χρονη Γερμανίδα που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την Αντιτρομοκρατική αφέθηκε χτες ελεύθερη. Η Γερμανίδα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της ανακρίτριας και δήλωσε αναρχική. Έχει ενδιαφέρον ο διάλογος της Γερμανίδας με την εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Γερμανίδας, η εισαγγελέας την ρώτησε γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της κείμενα αντιεξουσιαστικών οργανώσεων και επιστολές συλληφθέντων με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Η Γερμανίδα απάντησε πως τα κείμενα ήταν δημοσιευμένα και η εισαγγελέας σχολίασε πως «δεν είναι φυσιολογικό να έχεις στο σπίτι σου κείμενα τρομοκρατών».

Προφανώς, από το μυαλό της εισαγγελέως δεν έχει περάσει ποτέ η ιδέα πως αυτοί που διώκονται ως τρομοκράτες αυτοπροσδιορίζονται ως επαναστάτες και δεν θεωρούνται τρομοκράτες από όλους – υπάρχουν άνθρωποι που τους στηρίζουν, άλλοι που τους θαυμάζουν και πολλοί που τους παρακολουθούν με ενδιαφέρον ή και περιέργεια.

Στην εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας –όπου μπορείς να βρεις όλα τα κείμενα του πλανήτη στο διαδίκτυο- μια Ελληνίδα εισαγγελέας θεωρεί πως δεν είναι φυσιολογικό να έχει κάποιος στο σπίτι του κείμενα «τρομοκρατών». Από την άλλη, η εισαγγελέας θα θεωρεί φυσιολογικό να έχει κάποιος στο σπίτι του περιοδικά για τα ζώδια. Επίσης, θα θεωρεί φυσιολογικό να έχει κάποιος σπίτι του τηλεόραση και να παρακολουθεί μεσημεριανάδικα και σαπουνόπερες – αυτά είναι πολύ φυσιολογικά πράγματα.

Προσπαθώ να φανταστώ την εισαγγελέα. Μια παντρεμένη Ελληνίδα -που ίσως έχει παιδιά- έρχεται φάτσα κάρτα με μια 27χρονη Γερμανίδα που της δηλώνει ευθαρσώς πως είναι αναρχική και πως δεν τρέχει τίποτα που έχει στο σπίτι της κείμενα αντιεξουσιαστών.

Οπωσδήποτε, η Ελληνίδα εισαγγελέας θεωρεί την 27χρονη Γερμανίδα «παιδί» - ένα παιδί που παραστράτησε και ξέφυγε από την αγκαλιά της οικογένειάς της. Όταν στην Ελλάδα θεωρείσαι παιδί μέχρι τα 50, είναι δύσκολο για την εισαγγελέα να αντιληφθεί πως η 27χρονη Γερμανίδα που έχει απέναντί της είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα που έχει πάρει τη ζωή της στα χέρια της εδώ και αρκετά χρόνια. Θα περίμενε να ακούσει μερικές τυπικές «ελληνικές» δικαιολογίες, τίποτα παρακάλια, κάποια αναφορά σε μια χαροκαμένη μάνα, και βλέπει ακριβώς το αντίθετο: μια γυναίκα που έχει το θάρρος της γνώμης της και των επιλογών της.

Η «γκάφα» της Αντιτρομοκρατικής –που παρουσίασε τη Γερμανίδα ως παιδί πρώην μελών της RAF- ανέδειξε μερικές διαφορές ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική κοινωνία. Αμέσως μετά τη σύλληψη της 27χρονης Γερμανίδας, η μητέρα της δήλωσε πως η κόρη της είναι αναρχική και τα αδέρφια της είπαν με περηφάνια πως ανήκουν κι αυτά στον αναρχικό χώρο.

Όταν συλλαμβάνονται Έλληνες αναρχικοί ή αντιεξουσιαστές, η οικογένειά τους συνήθως απουσιάζει επειδή αισθάνεται ντροπή. Αν το παιδί τους ήταν σε κάποιο reality και κουνούσε τον κώλο του, οι γονείς του θα φούσκωναν από περηφάνια, αλλά ντρέπονται που το παιδί τους είναι αναρχικό. Οι Γερμανοί μας νίκησαν και σε αυτόν τον τομέα• η «χαλαρή» και «αδιάφορη» γερμανική οικογένεια αποδεικνύεται πιο ενωμένη και πιο ειλικρινής στα δύσκολα από την «δεμένη» ελληνική οικογένεια.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσω πως η γενναιότητα, η υπευθυνότητα και η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν οι νεαροί Έλληνες αντιεξουσιαστές τις κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι αξιοπρόσεκτες. Σε μια χώρα που οι τριαντάρηδες ζητάνε χαρτζιλίκι από τον μπαμπά, οι τριαντάρες κωλοβαράνε όλη μέρα γιατί θεωρούνται μπεμπέκες και όλοι οι πολιτικοί δηλώνουν αθώοι για την κατάντια της χώρας, βλέπεις 20χρονους και 23χρονους αντιεξουσιαστές να αναλαμβάνουν ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών τους και να δηλώνουν στα ίσια πως δεν αναγνωρίζουν ούτε τα δικαστήρια, ούτε το κράτος, ούτε τίποτα (σ.σ. «Αναρχική είμαι, δεν είμαι ζητιάνα να κάνω παζάρια και διαπραγματεύσεις» είχε γράψει σε επιστολή της η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη). Επίσης, σε μια εποχή απόλυτης ιδιωτείας, αυτοί οι νεαροί επιδεικνύουν συγκινητική αλληλεγγύη στους συντρόφους τους.

Δεν είμαι πολιτικός επιστήμονας ή κοινωνιολόγος για να κάνω αναλύσεις στις κοινωνικές αλλαγές, αλλά περπατάω στους δρόμους, βλέπω και προσπαθώ να καταλάβω. Πριν από μερικά χρόνια, σε μια πορεία του Πολυτεχνείου, διαπίστωσα με έκπληξη πως το μπλοκ των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών δεν αποτελείτο πια από τα συνήθη διακόσια με τριακόσια άτομα – ήταν πια χιλιάδες.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι συλλήψεις και οι καταδίκες –αλλά και η κοινωνικοπολιτική και οικονομική κατάσταση- θα πυκνώσουν κι άλλο τις τάξεις των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών.

Είναι λάθος να βαφτίζονται τρομοκράτες, είναι λάθος να φυλακίζονται, είναι λάθος να αντιμετωπίζονται με χιλιάδες αστυνομικούς. Είναι λάθη που θα πληρωθούν ακριβά. Αλλά δεν αρκεί να το λέω εγώ.

Το παραπάνω είναι από το blog του πιτσιρίκου.

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με αφορμή μερικές συλλήψεις για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, η αστυνομία αφήνει να διαρρεύσει τη Παρασκευή το απόγευμα ότι η συλληφθείσα Φαίη Μάγιερ, είναι κόρη της Μπάρμπαρα Μάγιερ, άλλοτε στελέχους της γερμανικής RAF. Η πληροφορία μετατρέπεται αυτομάτως σε βεβαιότητα και αναπαράγεται όχι μόνο σε ενημερωτικές ηλεκτρονικές σελίδες αλλά και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, προεξάρχοντος του προέδρου της ΕΣΗΕΑ που τυχαίνει να είναι και ο αστυνομικός συντάκτης στο Mega. Από κοντά και τα "ενημερωτικά" blog, που, από τη παπαγαλία μέχρι τον εκβιασμό, πολλά έχουν υιοθετήσει τις πιο αποκρουστικές πλευρές των συμβατικών ΜΜΕ.

Πάνω στη παραζάλη των συνταρακτικών αποκαλύψεων, η μια.. αποκλειστική πληροφορία φέρνει την άλλη. Μεταδίδεται έτσι ότι δεν ήταν μόνο η μητέρα της «κατηγορούμενης» που είχε μεταδώσει το τρομοκρατική DNA στη κόρη της αλλά και ο πατέρας της, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε μια ένοπλη σύγκρουση στη Βιέννη. Τι άλλο δρόμο θα μπορούσε να είχε άλλωστε ακολουθήσει ένα κορίτσι που η κρατική εξουσία της είχε στερήσει και τον πατέρα αλλά και τη καταζητούμενη για χρόνια μητέρα; «Κληρονομική τρομοκρατία», κατέληγε θριαμβευτικά το σχετικό πρωτοσέλιδο στο κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα».

Αλλά το απόγευμα του Σαββάτου, όταν κυκλοφόρησε η εφημερίδα, ο θησαυρός είχε ήδη αποδειχθεί άνθρακας. Οι γονείς δεν είχαν καμία σχέση με τη RAF και την γερμανική τρομοκρατία, επρόκειτο απλώς για συνωνυμία : η Μπάρμπαρα Μάγιερ της RAF έχει γεννηθεί το 1956 ενώ η μητέρα της 27χρονης, το 1958. Η μητέρα της ζει στην Ελλάδα μαζί με τους άλλους δύο γιους της, ενώ ο πατέρας της είναι μουσικοθεραπευτής στις φυλακές του Βερολίνου και μένει μόνιμα στη Γερμανία.

Στο περίφημο μυθιστόρημα του «Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ» ο Χάινριχ Μπελ διηγείται μια παρόμοια περίπτωση διασυρμού και ενοχοποίησης μιας αθώας, στη Γερμανία, στις αρχές της δεκαετίας του 70. Γεγονός που σημαίνει ότι παρόμοια φαινόμενα στο χώρο του τύπου εμφανίζονται και σε άλλες χώρες σε ακραίες καταστάσεις, όπως ήταν τα γερμανικά «χρόνια του μολυβιού». Η βασική διαφορά όμως με την Ελλάδα είναι ότι ο Γερμανός νομπελίστας κατακεραύνωνε με τη πένα του το διαβόητο όμιλο Σπρίνγκερ και τη Bild , την εφημερίδα –ναυαρχίδα του συγκροτήματος: εδώ η συμπεριφορά τύπου Bild δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Στην εποχή του διαδικτύου, δεν αρκούσε παρά μια μικρή έρευνα για να φανεί ότι οι αστυνομικές διαρροές δεν είχαν βάση. Πρώτα το πατρώνυμο της συλληφθείσας : η Μάγιερ της RAF δεν είχε παντρευτεί με κάποιο Βόλφανγκ. Η «Βόμβα Μπάρμπαρα» όπως την έλεγαν, γράφει σχετικά στο ιστολόγιο της η καλή ρεπόρτερ Μαρία Ψαρά, ήταν η «αγαπημένη» καταζητούμενη του γερμανικού Τύπου κατά τη δεκαετία του ’90. Τα αναλυτικά βιογραφικά γερμανόφωνων και αγγλόφωνων ΜΜΕ εξιστορούσαν τη ζωή της... χαρτί και καλαμάρι. Κανένα δεν έκανε λόγο για κόρη της Μπάρμπαρα Μάγιερ. Μόνο έναν γιο ανέφεραν με έναν Παλαιστίνιο μαχητή, που ήταν και ο λόγος που παραδόθηκε έξι χρόνια μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψής της. .. Όλες αυτές οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες στο Διαδίκτυο».

Δεν το έψαξαν απλώς γιατί δεν έχουν μάθει ούτε να ερευνούν ούτε να παίρνουν αποστάσεις από τις πηγές τους. Στη δημοσιογραφία πάντα έχεις να κάνεις με κάποιες πηγές, το ζητούμενο είναι να κρατάς αποστάσεις απ αυτές (μικρότερες στη περίπτωση των ΜΚΟ, μεγαλύτερες στη περίπτωση της αστυνομίας) κι ύστερα να κοιτάς να δεις αν σου λένε την αλήθεια. Αντί να πουν «η αστυνομία υποστηρίζει αυτό, θα το ψάξουμε και θα σας πούμε αν ευσταθεί», υιοθέτησαν τις διαρροές και υπερθεμάτισαν, γιατί έχουν μάθει να παίζουν το ρόλο του εκπρόσωπου τύπου των πηγών τους.

Δεν πρόκειται μόνο για το αστυνομικό ρεπορτάζ: πουθενά στο κόσμο δεν υπάρχει το κωμικοτραγικό φαινόμενο των «κομματικών ρεπόρτερ» στα κεντρικά δελτία ειδήσεων που καλούνται από τον κεντρικό παρουσιαστή να πουν την επίσημη γραμμή του κόμματος που καλύπτουν και το οποίο θα έπρεπε , σύμφωνα με στοιχειώδεις δημοσιογραφικούς κανόνες, να ερευνούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διαπόμπευση κάποιου ανήμπορου να υπερασπιστεί τον εαυτό του πολίτη παίρνει τέτοιες διαστάσεις. Το φαινόμενο είχε αποθεωθεί το 2002 με τις διάφορες Μαρίες της «17 Νοέμβρη», για τη ταυτότητα των οποίων φωτογραφίζονταν αθώες, όπως αποδείχθηκε, γυναίκες στα δελτία ειδήσεων. Είχαν τότε ψιθυρίσει κάποιες συγνώμες και ίσως το κάνουν και τώρα, αλλά στη πραγματικότητα στον ελληνικό δημοσιογραφικό Τιτανικό δεν πρόκειται να αλλάξει,συντομα, τίποτα.

Η μπάλα της δεοντολογίας έχει τόσο πολύ χαθεί, ώστε θα χρειαστούν χρόνια και καινούργιες γενιές για να αλλάξουν τα πράγματα. Η πλειοψηφία -γιατί υπάρχουν και πολλές φωτεινές εξαιρέσεις- των σημερινών δημοσιογράφων που έχουν επιτελικές θέσεις και δίνουν το τόνο είναι σαν τους αλκοολικούς που δέρνουν τη γυναίκα τους το βράδυ, το πρωί ζητάνε συγνώμη και μετά ξανακάνουν τα ίδια. 

Το παραπάνω κείμενο είναι του Σ. Κούλογλου από το tvxs.gr.

ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ - "ΘΑ ΦΥΓΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ"!

Σήμερα θα σας καλημερίσω με ένα τραγούδι από τους Ωχρά Σπειροχαίτη, ένα συγκρότημα με πολύ όμορφη μουσική και στίχο που σε κάθε τραγούδι έχει κάτι να πει, που αν και υπάρχει από τα μέσα της δεκαετίας του '90 δεν έχει πέσει στη "λούμπα" να παίξει το παιχνίδι των δισκογραφικών εταιριών...


Εδώ μπορείτε να βρείτε τη σελίδα του συγκροτήματος και να κατεβάσετε τους δίσκους τους.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ MEGAΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ!

Σε αυτή την ανάρτηση θα σας παραθέσω ένα άρθρο που λέει πραγματικές αλήθειες από το blog του πιτσιρίκου:

Το κίνημα «Δεν πληρώνουμε διόδια – Δεν πληρώνουμε την κρίση τους» έχει γιγαντωθεί, αλλά τα περισσότερα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή τους. Άκρα του τάφου σιωπή.

Υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο τα ΜΜΕ προσπαθούν να αποσιωπήσουν ένα γεγονός ή να λοιδορήσουν ανθρώπους που αντιστέκονται: όταν δεν συμφέρει τους ιδιοκτήτες τους. Και πότε δεν συμφέρει τους ιδιοκτήτες τους; Όταν συμμετέχουν ως εργολάβοι στα έργα για τα οποία διαμαρτύρονται οι πολίτες.

Δεν είναι μυστικό πως τα συμφέροντα του κ. Μπόμπολα βρίσκονται –μεταξύ άλλων- και στις εθνικές οδούς, αφού μια εταιρεία συμφερόντων Γεωργίου Μπόμπολα και υιών συμμετέχει στην κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Ανώνυμος Εταιρεία Παραχώρησης».

Οι τηλεδημοσιογράφοι του Mega δεν έχουν πάρει χαμπάρι το κίνημα κατά της πληρωμής διοδίων, αλλά δεν θα πρέπει να τους κατηγορήσουμε, αφού –όπως είναι γνωστό- οι δημοσιογράφοι του Mega είναι συμφερόντων Μπόμπολα. Έχουμε εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα και δημοσιογράφους συμφερόντων Μπόμπολα. Δημοσιογραφία είναι το συμφέρον του αφεντικού.

Αυτοί οι ευαίσθητοι δημοσιογράφοι του Mega συγκινούνται πάρα πολύ με τους Atenistas, τους Salonistas –και όποια άλλη σαχλαμάρα εμφανιστεί στη χώρα-, αλλά αγνοούν παντελώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που σηκώνουν την μπάρα και δεν πληρώνουν διόδια.

Εντελώς απαρατήρητη πέρασε από τους δημοσιογράφους συμφερόντων Μπόμπολα και η κίνηση του δημάρχου Στυλίδας, Απόστολου Γκλέτσου, να αφαιρέσει τις πλευρικές μπάρες του αυτοκινητόδρομου –συμφερόντων Μπόμπολα-, η σύλληψή του και όσα ακολούθησαν μέχρι να αφεθεί ελεύθερος.

Ίσως, αν στην Στυλίδα υπήρχαν οι Stilidistas, οι δημοσιογράφοι του Mega να έκαναν ένα αφιέρωμα σε αυτά τα παιδιά της περιφέρειας που χαϊδεύουν τις μπάρες, βάφουν τις τσουκνίδες και κερνάνε γλειφιτζούρια τους οδηγούς. Συγκινούνται από κάτι τέτοια οι δημοσιογράφοι συμφερόντων Μπόμπολα. Κι επειδή –εκτός από συμφερόντων Μπόμπολα- είναι και συμφερόντων Βαρδινογιάννη, τους συγκινούν και οι παίκτες των ποδοσφαιρικών ομάδων που δίνουν αυτόγραφα στα παιδιά με καρκίνο που έχει στη συλλογή της η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως οι νταβατζήδες της διαπλοκής και τα παπαγαλάκια τους τα έχουν κάνει πάνω τους, επειδή έχουν αντιληφθεί πως ο κόσμος ξύπνησε και τους έχει γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια. Δεν πρέπει να τους κατηγορούμε που δεν το είχαν αντιληφθεί νωρίτερα• δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται συχνά ανάμεσα σε κανονικούς ανθρώπους, οπότε πάσχουν από χρόνιο ιδρυματισμό.

Το να μην πληρώνουμε διόδια είναι απολύτως νόμιμο, αφού οι συμβάσεις των έργων προβλέπουν μια σειρά από όρους οι οποίοι θα πρέπει να πληρούνται, ώστε οι εταιρείες να έχουν δικαίωμα είσπραξης διοδίων. Φυσικά, αυτοί οι όροι δεν πληρούνται, ενώ, παράλληλα, οι εταιρείες της κοινοπραξίας έχουν προβεί σε ένα σωρό από παράνομες πράξεις και έχουν καθυστερήσει τα έργα – εννοείται πως, για όλα αυτά, δεν έχουν δεχθεί ούτε ένα πρόστιμο από το κράτος. Το χέρι του κυβέρνησης έχει μπει στις τσέπες όλων μας αλλά όχι στην τσέπη του Μπόμπολα και των άλλων εθνικών ευεργετών.

Μπαίνω κι εγώ στο κίνημα! Πάω να αγοράσω αυτοκίνητο!

Οδηγίες για το πώς δεν πληρώνουμε διόδια:

1. Φτάνουμε με το αυτοκίνητο μας μπροστά στην μπάρα – Δεν ανοίγουμε συζήτηση με τον υπάλληλο – Δεν υπογράφουμε τίποτα

2. Κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο μας

3. Σπρώχνουμε την μπάρα προς τα εμπρός σαν να ανοίγουμε μία πόρτα και όχι προς τα πάνω

4. Η μπάρα πηγαίνει προς το πλάι και δεν παθαίνει καμιά φθορά

5. Ακούγεται ένας ήχος σειρήνας που δεν του δίνουμε καμιά σημασία

6. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο μας και συνεχίζουμε τον δρόμο μας

Στην όλη διαδικασία (άρνησης πληρωμής) δεν επιτρέπεται να επέμβει ούτε η Αστυνομία (αφού δεν κάνουμε καμία παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) , ούτε η Εφορία (μια που η άρνηση πληρωμής είναι διαφορά μεταξύ ιδιωτών).


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εκεί που τις βρήκα κι εγώ: στο μπλογκ που έχουν φτιάξει οι Επιτροπές αγώνα, κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων ενάντια στα διόδια. Εδώ.

Η εικόνα στο πάνω μέρος προέρχεται από το blog της συντονιστικής επιτροπής φορέων και κατοίκων Β.Α. Αττικής.

ΠΑΤΡΑ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!


Εικόνες από την σύγχρονη Πάτρα! Πελάτες ψησταριάς άφησαν πίτες για τους μετανάστες έξω από τον κάδο απορριμμάτων! Γνωρίζοντας ότι κάθε βράδυ (μετά το κλείσιμο των καταστημάτων) αναζητούν υπολείμματα τροφών... μέσα στους κάδους. Οι μετανάστες πεινούν, μέριμνα δεν υπάρχει και ως εκ τούτου είναι φυσικό επακόλουθο να αυξάνεται και η εγκληματικότητα.



Η παραπάνω είδηση είναι από το dete.gr

Το να αρχίσουμε να λέμε μία από τα ίδια για το μεταναστευτικό πρόβλημα και ειδικά για την Πάτρα, ίσως είναι περιττό και κουραστικό. Όμως δεν υπάρχει μέρα που να περνάει και να μην βλέπεις εικόνες εξαθλίωσης όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας και θα πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής...

"ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ" ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ!

Σοβαρό συμβάν αυθαίρετης βίας και προσβλητικής συμπεριφοράς χαρακτηρίζει ο Συνασπισμός τη χθεσινή προσαγωγή του στελέχους του κόμματος, Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, από την Αντιτρομοκρατική, κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών στο Βύρωνα. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, ώστε να μην πλανάται η εντύπωση στοχοποίησης του ΣΥΝ.

"Ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος έχει τόση σχέση με την τρομοκρατία όση έχει ο Μπομπ Σφουγγαράκης με την μοριακή βιολογία", δήλωσε από τη μεριά του ο Δημ. Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΝ. Δήλωσε ότι το περιστατικό αποτελεί είτε κραυγαλέα ανικανότητα και αμόκ αυταρχισμού, είτε στοχοποίηση και συκοφάντηση ενός πολιτικού χώρου, είτε και τα δύο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, έκανε λόγο για "νέα αντιδημοκρατική εκτροπή", συνδέοντας το συμβάν με παλαιότερες δηλώσεις των κ.κ. Πάγκαλου και Παπουτσή για το Συνασπισμό και τη βίαιη συμπεριφορά των ΜΑΤ εις βάρος μελών της νεολαίας του ΣΥΝ έξω από τα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων -υπόθεση για την οποία υποστήριξε ότι κουκουλώθηκε.

Ο ίδιος ο Δημοσθένης Παπαδάτος περιέγραψε το περιστατικό, λέγοντας ότι δεν ήταν προσαγωγή, αλλά "απαγωγή". Γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει μήνυση εις βάρος όσων των υπέβαλαν σε "ανείπωτη και τρομοκρατικού τύπου ταλαιπωρία".

Υποστήριξε ότι 10-15 άτομα με πολιτικά -ορισμένοι φορούσαν κουκούλες- τον χτύπησαν βίαια χωρίς να του δώσουν την ευκαιρία να εξηγήσει ποιος είναι και χωρίς να του δώσουν τα στοιχεία τους. "Τρώω απίστευτο ξύλο", είπε και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς τη ΓΑΔΑ τον απειλούσαν και τον έβριζαν "βάναυσα".

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τον παρακολουθούσαν, επειδή -μεταξύ άλλων- ένας του είπε "ήθελες και σουβλάκι, κάθαρμα". όπως διευκρίνισε ο Δημ. Παπαδάτος, πριν προσαχθεί είχε σταματήσει για να πάρει φαγητό.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για συμπεριφορά που μείωσε την προσωπικότητά του, αφού στη ΓΑΔΑ του ζήτησαν να γδυθεί και τον άφησαν γυμνό για 20 λεπτά.

Το στέλεχος του ΣΥΝ, ανέφερε πως αφού ντύθηκε, ένας άνδρας του είπε ότι έγινε ένα "απίστευτο λάθος, ότι μοιάζω πάρα πολύ με κάποιον απ΄ αυτούς που ψάχνουν ".

Τι υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.
Με ανακοίνωσή της, η αστυνομία παραδέχεται ότι το στέλεχος του ΣΥΝ δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που διερευνούσε η Αντιτρομοκρατική. Επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι οδηγήθηκε άμεσα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή του δύο δελτία αστυνομικής ταυτότητας, από τα οποία το ένα είχε δηλωθεί ως κλαπέν από τον κάτοχό του, τον Ιανουάριο του 2004.

Εις βάρος του Δημ. Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου σχηματίστηκε δικογραφία.

Ο Δημ. Παπαδάτος υποστήριξε ότι την είχε βρει τυχαία στο δρόμο λίγο πριν προσαχθεί, κοντά στο ξενοδοχείο Caravel και θα την παρέδιδε στο αστυνομικό τμήμα που βρισκόταν κοντύτερα στο σπίτι του, αν δεν τον είχαν σταματήσει.

Όσον αφορά στις καταγγελίες για άσκηση βίας, η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. " Η προσαγωγή του έγινε με όλους τους νόμιμους τύπους και τηρήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες", αναφέρει στην ανακοίνωσή της. 

Από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

Σχόλιο: Θα πρέπει να έχουμε αρκετές αμφιβολίες για το κατά πόσο μιλάμε γι άλλη μια κίνηση της αστυνομίας που είναι απλά άστοχη ή εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όπως ξεκάθαρα ασκείται τρομοκρατία, προκειμένου να σταματήσει ο κόσμος να κατεβαίνει στο δρόμο και να διαδηλώνει (με τον φόβο της σύλληψης και της δίωξης με τον μισό ποινικό κώδικα), έτσι βλέπουμε όλο και περισσότερα "τυχαία" γεγονότα που έχουν κάνει κόσμο να φοβάται να έχει ενεργή πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Νομίζω ότι σαν κοινωνία γυρίζουμε σε παλιότερες εποχές, που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν, αλά κάποιοι "σοσια-ληστές" νεοφιλελεύθεροι φροντίζουν να μας τις θυμίζουν!

ΑΡΤΑ: ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΦΑΓΑΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!

Απερίγραπτη είναι η κατάσταση εξαθλίωσης, μέσα στην οποία «ζουν» δεκάδες μετανάστες στην Άρτα.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα, με τους μετανάστες να τρώνε γάτες και σκύλους προκειμένου να μην πεθάνουν από την ασιτία.

Σύμφωνα με την εκπομπή του Alter «Εδώ και τώρα», μετανάστες που ζουν στην Άρτα, σκότωσαν μία γάτα και στη συνέχεια την έφαγαν.

Αργότερα όμως οι αλλοδαποί άρχισαν να αισθάνονται ενοχλήσεις και αφόρητους πόνους που τους έστειλαν στο νοσοκομείο.

Εκεί αποκαλύφθηκε ότι οι μετανάστες είχαν φάει μία γάτα, η οποία όπως διαπιστώθηκε είχε φάει νεκρό ποντίκι, το οποίο είχε φάει ποντικοφάρμακο!

Οι αλλοδαποί υποβλήθηκαν σε πλύση στομάχου και πλέον είναι καλά στην υγεία τους.

Η παραπάνω σοκαριστική είδηση προέρχεται από το "πρώτο θέμα".

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥΣ!

Δυναμική αντίδραση των φοιτητών του τμήματος "Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία" του ΤΕΙ Αμαλιάδας, που χάνουν το εξαμηνό τους λόγω μη συμπλήρωσης των προβλεπόμενων εβδομάδων για τα εργαστήρια.

Εκατό και πλέον φοιτητές βρίσκονται από χθες στην Πάτρα και πραγματοποιούν κατάληψη της Γραμματείας και του Αμφιθεάτρου του ΤΕΙ Πατρών, ζητώντας να δοθεί παράταση για τη συμπλήρωση των εργαστηρίων, προκειμένου να μη χάσουν το εξαμηνό τους.

Οι φοιτητές δήλωσαν στο ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν την κατάληψη αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, ένα πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνονται ούτε αυτοί ούτε οι οικογένειες τους, που θα υποστούν άλλο ένα πλήγμα στους δύσκολους αυτούς καιρούς, καλούμενες να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά για ένα επιπλέον.. εξάμηνο.

Από το thebest.gr.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ: "ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ..."

Μπράβο στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου που δεν αρκέστηκε να συμμετάσχει στην συναυλία αλληλεγγύης που έδωσαν οι κάτοικοι της Κερατέα, και να εκδηλώσει την συμπαράσταση του ευχόμενος στους κατοίκους της περιοχής «καλό κουράγιο, να συνεχίσουν και καλό αγώνα». Είπε και δυο λόγια που οι περισσότεροι καλλιτέχνες αποφεύγουν να πουν: «Ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτής της χώρας. Ντρέπομαι να με κυβερνάει μια κυβέρνηση η οποία είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία της Γερμανίας και της Αμερικής. Ντρέπομαι να με κυβερνάει μια κυβέρνηση η οποία είναι εισπράκτορας των τραπεζών. Ντρέπομαι να με κυβερνάει μια κυβέρνηση που είναι τσιράκι των εργολάβων. Κερατέα μην το βάζεις κάτω».


Αν θέλετε να δείτε κατευθείαν τα όσα είπε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, πηγαίνετε στο 3:35 του βίντεο.
Το παραπάνω είναι αναδημοσίευση από το blog "Βαθύ Κόκκινο".

ΠΕΤΑΞΑΝ ΑΣΘΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ... ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ 5 ΕΥΡΩ!


Κάποιοι ίσως πίστεψαν ή πιστεύουν ότι αν ιδιωτικοποιηθεί ο κλάδος της υγείας, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Προσωπικά, πιστεύω ακριβώς το αντίθετο, αλλά για να μην κάνω κάποια γενίκευση που κάποιοι θα θεωρήσουν αυθαίρετη, διαβάστε το παρακάτω περιστατικό από το νοσοκομείο του Βόλου, που το πήραμε από το trikalanews :



Απίστευτη καταγγελία έκανε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, ο οποίος ενώ έκανε αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο του Βόλου, οι γιατροί του εντόπισαν καρδιακό πρόβλημα και έπρεπε να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις.
Αντί να τον στείλουν άμεσα για εξετάσεις, ήρθε τραυματιοφορέας, τον πέταξε έξω από την είσοδο του Νοσοκομείου, του ζητήθηκε να πληρώσει άλλα 5 ευρώ για να εισαχθεί ξανά στο Νοσοκομείο και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις…

ηχείο is back...

Μετά το απαραίτητο διάλειμμα για τις γιορτές, σιγά σιγά το blog θα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς του... Καλή χρονιά λοιπόν σε όλους!