ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ Ο "ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ"!


Ολοταχώς για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας πάει ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.
Πέρασε στη β' φάση επιλογής, είναι δηλαδή μία από τις εννέα ταινίες που διεκδικούν θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων, οι οποίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Η επόμενη φάση προβλέπει ότι δύο ξεχωριστές επιτροπές σε Λος Αντζελες και Νέα Υόρκη θα δουν τις 9 ταινίες και θα καταλήξουν στην πολυπόθητη πεντάδα. Ας θυμίσουμε για την ιστορία, ότι η τελευταία ελληνική συμμετοχή στην ίδια κατηγορία ήταν η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη προ 34ετίας.

Ο ανταγωνισμός δεν είναι εύκολος. Συνυποψήφιες του «Κυνόδοντα» είναι ταινίες από Μεξικό («Biutiful», Α. Ιναρίτου), Αλγερία («Εκτός νόμου», Ρ. Μπουσαρέμπ), Δανία («In a better world» της Σ. Μπίερ, που κέρδισε την Κυριακή Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), Καναδά («Μέσα από τις φλόγες», Ντ. Βιλνέβ), Ιαπωνία («Confessions», Τ. Νακασίμα), Νότια Αφρική («Life, above All», Ο. Σμιτζ), Ισπανία («Even the Rain», Ι. Μπολέν) και Σουηδία («Simple Simon», Α. Ομάν). Αυτές ξεχώρισαν από έναν αρχικό κατάλογο 66 ταινιών.

Η πορεία του «Κυνόδοντα» ήταν λαμπρή ήδη από την πρώτη προβολή της, στο «Ενα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Κανών, απ' όπου είχε φύγει με το πρώτο βραβείο. Εκτός όμως από διακρίσεις και συμμετοχές σε σημαντικές διοργανώσεις, η ταινία απέσπασε και διθυραμβικά σχόλια από τον παγκόσμιο Τύπο. Οταν προβλήθηκε πέρυσι στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ), οι κριτικοί (από τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» μέχρι τη «Βίλατζ Βόις») ενθουσιάστηκαν με την εντελώς προσωπική γραφή του χαρισματικού σκηνοθέτη.

Ο «Κυνόδοντας», που μαζί με μερικές ακόμα ταινίες νέων και ταλαντούχων δημιουργών έστρεψαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο ελληνικό σινεμά, κινηματογράφησε την πιο ανορθόδοξη ελληνική οικογένεια. Ενας πατέρας (Χρήστος Στέργιογλου) και μια μητέρα (Μισέλ Βάλεϊ) μεγαλώνουν τα τρία παιδιά τους (Αγγελική Παπούλια, Μαίρη Τσώνη, Χρήστος Πασσαλής) σ' ένα σπίτι «περιφρουρημένο» από εξωτερικά ερεθίσματα και παρεμβάσεις. Τα έφηβα παιδιά πειθαρχούν στους οικογενειακούς νόμους, μέχρι να αποκτήσουν δικαίωμα στην ελευθερία και τον έξω κόσμο, όταν θα πέσει ο... κυνόδοντάς τους. Μακάρι αυτός ο «Κυνόδοντας» να αποδειχθεί για το ελληνικό σινεμά χρυσός.

Το παραπάνω άρθρο είναι από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".
Επίσης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία, μπορείτε να δείτε το επίσημο site της.