ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ: ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ!


FAS: Το ελεύθερο ενεργό σχολείο της Στουτγάρδης (Freie Aktive Schule Stuttgart)

Στη Στουτγάρδη της Γερμανίας έχει ιδρυθεί ελεύθερο σχολείο όπου τα παιδιά μαθαίνουν δίχως εξουσιαστικές δόμες ή εξαναγκασμό. Η επανάσταση ξεκινά από την εκπαίδευση! Φανταστείτε... ένα άλλο σχολείο είναι εφικτό!

Το ελεύθερο ενεργό σχολείο της στουργάρδης (Freie Aktive Schule Stuttgart) ακολουθεί τη φιλοσοφία οτι: “Είναι θαύμα πως η περιέργεια έχει διασωθεί ακόμα στα παιδιά που μεγαλώνουν με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Ευτυχώς η περιέργεια δεν έχει ακόμα κατασταλεί εντελώς. Τα παιδιά χρειάζονται την ελευθερία για να μάθουν. Δίχως αυτή δεν γίνεται τίποτα." Άλμπερτ Αϊνστάιν Τον Σεπτέμβρη του 2002 άρχισαν οι διαδικασίες ίδρυσης του ελεύθερου ενεργού σχολείου της Στουτγάρδης σε ιδιόκτητο κτήριο αφού ξεπεράστηκαν διάφορα εμπόδια για να γίνει δημοτικό σχολείο. Τελικά άνοιξε τις πόρτες του το Σεπτέμβρη του 2006. Σε αυτό σπουδάζουν παιδιά μέχρι και την δέκατη τάξη. Το σχολείο ιδρύθηκε από οχτώ οικογένειες που αναζητούσαν νέες παιδαγωγικές ιδέες και ήθελαν να επιτρέψουν στα παιδιά να ρυθμίσουν μόνα τους τη μάθησή τους.

Η Maria Montessori συναντήθηκε με τους Ehepaar Rebeca και Mauricio Wild που εδώ και 28 χρόνια λειτουργούσαν ένα ελεύθερο σχολείο στον Ισημερινό (νότια αμερική), κι έτσι επιβαιβέωσε πως οι νέες εκπαιδευτικές ιδέες μπορούν πράγματι να εφαρμοστούν. Το πιο σημαντικό άτομο σε ένα σχολείο είναι το παιδί, μα και ο γονιός είναι επίσης σημαντικός. Πρέπει πρώτα ο γονιός, για να στείλει το παιδί του σε ελεύθερο σχολείο, να αποφασίσει πως είναι σημαντικό να μπορεί το παιδί να ακολουθήσει το δικό του μοντέλο μάθησης.

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν, γιατί η μάθηση είναι κάτι το φυσικό. Αν η μάθηση γίνεται σύμφωνα με τη θέληση και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού τότε το παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει δίχως διατταραχές. Δεν υπάρχει ανάγκη εξαναγκασμού για κάτι που όλα τα παιδιά νοιώθουν φυσική ανάγκη να κάνουν - να μάθουν! Αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη. Κάθε άτομο είναι ελεύθερο και θέλει να γίνει σεβαστό ως ελεύθερο άτομο από τους άλλους. Έτσι και τα παιδιά, μπορούν να μάθουν μέσα σε μια κοινότητα που τα σέβεται ως ελεύθερα άτομα και δεν τα εξαναγκάζει σε τίποτα. Έτσι μεγαλώνουν και μαθαίνουν να σέβονται και την ελευθερία των άλλων. Η εμπειρία της συμμετοχής σε μια ομάδα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της ελεύθερης εκπαίδευσης, καθώς και η εμπειρία πως το να κάνεις λάθος είναι επιτρεπτό.

Η μάθηση είναι διασκεδαστική και απότερος σκοπός είναι η εμπειρία και όχι η παπαγαλία. "Ο στόχος της εκπαίδευσης δεν πρέπει να είναι να γεμίζει το μυαλό του παιδιού με στεγνές πληροφορίες μα να δημιουργεί το ίδιο το παιδί ευκαιρίες μάθησης και να ανακαλύψει τους άλλους ανθρώπους και να είναι σε θέση να κάνει καινούργια πράγματα" - Jean Piaget Ελβετός ψυχολόγος 1896-1980 Στο ελεύθερο ενεργό σχολείο της στουτγάρδης (FAS) η εκμάθηση είναι μια αυτο-διαδικασία ανάπτηξης. Το παιδί λέει "βοηθήστε με να το κάνω μόνος μου". Βοηθάμε το παιδί να καταστρώσει ένα εσωτερικό σχέδιο αυτο-ανάπτυξης σύμφωνα με τη θέλησή του και τη φυσική του τάση για μάθηση.

Στο σχολείο FAS τα παιδιά μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό και χρησιμοποιούν τα υλικά και την υποστήριξη του σχολείου σύμφωνα με τη πρωσοπικότητά τους. Η μάθηση είναι ενεργή, γίνεται μέσα από δραστηριότητες και χρεισιμοποιούντε και οι πέντε αισθήσεις. Υπάρχουν δωρεάν παιχνίδια και γίνεται ομαδική εργασία. Τα παιδιά έχουν δημοκρατική συμμετοχή μέσα στη σχολική ζωή. Επίσης τα παιδιά που έχουν μάθει κάτι μπορούν να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα να το μάθουν, κι έτσι το παιδί συχνά μαθαίνει από τα άλλα παιδιά. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες υποστηρίζονται καταλλήλως και γίνεται πλήρης ενσωμάτωσή τους στη σχολική κοινότητα.

Οι βαθμοί στο σχολείο FAS δεν είναι αριθμοί. Δεν υπάρχουν βαθμοί με την εξουσιαστική έννοια της λέξης. Υπάρχουν πιστοποιητικά και γραπτές εκθέσεις. Υπάρχουν και κοινές συνεδριάσεις-συνελεύσεις δασκάλων, παιδιών, γονιών. Η εκπαίδευση στο σχολείο περιλαμβάνει και οικολογική εργασία, καθώς και δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή άλλων χαρακτηριστικών κουλτούρας.

"Τα παδιά μαθαίνουν όλη την ώρα σα τρελά, μέχρι να πάνε σχολείο" - Jean Liedloff
Related Link: http://www.fas-stuttgart.de/


Πηγή anarkismo.net δια μέσου της εφημερίδας "Βαβυλωνία".

ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ!


Ορατός είναι ο κίνδυνος ενός οικονομικού κραχ στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας. Αιτία οι τεράστιες ποσότητες από το 2008 και το 2009, από αδιάθετο κρασί, που βρίσκονται ακόμα στις εγκαταστάσεις της, με αποτέλεσμα η καινούργια σοδειά να κινδυνεύει να μην τρυγηθεί και τα σταφύλια να μείνουν στα αμπέλια.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος κ. Φίλιππος Γριτσώνης, το Υπουργείο έχει την πρόταση της Ένωσης για λύση στο πρόβλημα, ενώ έχει γίνει προσπάθεια η ποσότητα αυτή που είναι ενέχυρο στην Αγροτική Τράπεζα, εξ αιτίας ενός δανείου που έχει πάρει η Ένωση με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο, να αποδεσμευτεί και να διατεθεί στην αγορά, αλλά και σε απόσταξη, προκειμένου να αδειάσουν οι δεξαμενές και να πληρωθεί το χρέος ως ένα βαθμό.

Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε η Ένωση θα κλείσει το οινοποιείο, το υποθηκευμένο κρασί θα γίνει ξύδι, τα χρέη δεν θα πληρωθούν και η παραγωγή θα μείνει χωρίς τρύγο.

Εφιαλτικό σενάριο, που τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους χονδρεμπόρους, που ήδη έχουν αρχίσει τον εκβιασμό προς τους αγρότες προσφέροντάς τους τιμή για κάθε κιλό σταφυλιού που θα τρυγήσουν, κάτω από τα 10 λεπτά του ευρώ.

Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό, καθώς σε δεκαπέντε ημέρες ξεκινά ο τρύγος, γι αυτό και όλο το πολιτικό δυναμικό του Νομού έχει παραλάβει το αίτημα για πίεση προς τους αρμοδίους και για βοήθεια, προκειμένου η φετινή περίοδος να ξεκινήσει ομαλά.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις για τους αμπελουργούς της Αχαΐας και την Ε.Α.Σ. Πάτρας θα είναι τραγικές και πιθανόν μη αναστρέψιμες.


Πηγή: thebest.gr.

Σχόλιο: Εδώ και χρόνια βλέπουμε πως το κράτος είναι ανύπαρκτο και δεν μπορεί να προστατεύσει σε κανέναν τομέα τους πολίτες από τους κάθε λογής επιτήδειους. Όλοι οι αγρότες έχουν πρόβλημα με τους μεσάζοντες, που πραγματικά τους πίνουν το αίμα και πάνω στις δικές τους πλάτες πλουτίζουν.
Το πρώτο ερώτημα είναι: γιατί δεν φτιάχνουν οι αγρότες κατά τόπους συνεταιρισμούς, ώστε συλλογικά να προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους; Στην συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα έχει απαντηθεί, καθώς μιλάμε για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αχαΐας.
Το επόμενο ερώτημα, είναι: γιατί δεν προσπαθούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στις αγορές μόνοι τους; Δηλαδή δεν θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επικοινωνία και να ψάξουν να βρουν σούπερ μάρκετ και μαγαζιά σε άλλες περιοχές της χώρας να τους πουλήσουν κατευθείαν τα προϊόντα τους, ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να βγάλουν ένα κέρδος και να επιβιώσουν, αλλά και στον καταναλωτή να φτάνουν σε χαμηλότερη τιμή, χωρίς νταβατζήδες και αεριτζήδες; νομίζω πως τότε και οικονομικά θα τα πήγαιναν καλύτερα οι αγρότες και θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και δεν θα είχαν ανάγκη από περαιτέρω δάνεια...

ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ;



Εδώ και μέρες όλους μας απασχολεί το θέμα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αγορά καυσίμων. Δεν θέλω εδώ να μελετήσω αν έχουν δίκιο ή άδικο. Με τόσα που έχουν ακουστεί, ο καθένας μας βγάζει το συμπέρασμά του.
Όμως δεν μπορώ να μην κάνω ένα σχόλιο πάνω στα Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης, που από την πρώτη στιγμή έσπειραν τον πανικό στον κόσμο και να εμφανίζουν τα γεγονότα που συμβαίνουν σαν να έρχεται το τέλος του κόσμου. Ταυτόχρονα προσπάθησαν να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στους απεργούς, όπως κάνουν σε κάθε απεργία, όποιος και να απεργεί ή να κατεβαίνει στους δρόμους. Μπορώ να πω ότι συνήθισα το "έργο" που παίζουν.
Αλλά, μπορώ να πω πως μου έκανε τρομερή αίσθηση, όταν άκουσα ότι τους επιστρατεύουν, στερώντας τους το δικαίωμα στην απεργία. Από την πρώτη στιγμή άρχισα να σκέφτομαι κατά πόσο είναι αυτό νόμιμο, αν έχει γίνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν και άλλα τέτοια. Ώσπου βρήκα ένα κατατοπιστικότατο άρθρο στο blog "ελληνικό καφενείο":

Επειδή δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο της πολιτικής επιστράτευσης και είναι ακραίο μέτρο καταστολής το ερώτημα που τίθεται είναι.
Είναι νόμιμη η επιβολή πολιτικής επιστράτευσης απεργών σε καιρό ειρήνης;;;;
Σας στέλνω ένα άρθρο του Αντώνη Ρουπακιώτη πρώην προέδρου τουυ δικηγορικού συλλόγου Αθηνών που αναφερόταν στην επιστράτευση των απεργών Ναυτεργατών το 2006. Ας ανοίξει ο διάλογος και ας ακουστούν και άλλες απόψεις

Δεν είναι νόμιμη η πολιτική επιστράτευση
Αντώνης Ρουπακιώτης
24/02/2006
"Ι. Η πολιτική επιστράτευση κηρύχθηκε με την επίκληση των άρθρων 22 και 112 του Συντάγματος και του άρθρου 2 Ν.Δ. 171/1974. Το διάταγμα αυτό δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα, αλλά δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπως η απεργία των ναυτεργατών και αυτό γιατί εκδόθηκε μετά την πτώση της δικτατορίας υπό την ισχύν του Συντάγματος 1952 με βάση τη Συντακτική Πράξη 1.8.1974, με σκοπό να αντιμετωπιστούν καταστάσεις μέγιστης ανάγκης της εποχής εκείνης, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται η απεργία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, ενώ ψηφίστηκαν μεταγενέστεροι νόμοι με σκοπό την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων ανάγκης (π.χ. άρθρο 2 Ν. 2641/1998), όχι μόνο δεν υπήρξε αναφορά στην αντιμετώπιση απεργιών με πολιτική επιστράτευση, αλλά, αντίθετα, με το άρθρο 16 Ν. 2936/2001 αντικαταστάθηκε το άρθρο 2 παρ. 5 Ν.Δ. 17/74 και ορίστηκε ότι ως "κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι..........
κάθε αιφνίδια κατάσταση, που προκαλείται από \φυσικά\ ή άλλα \γεγονότα τεχνολογικά\ ή \πολεμικά\ και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ή την απειλή δημιουργίας εκτεταμένων απωλειών - ζημιών και καταστροφών σε έμψυχο ή άψυχο δυναμικό της χώρας ή την παρακώλυση και διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας".

Και μόνη η ανάγνωση του άρθρου αυτού πείθει ότι δεν προβλέπεται η απεργία ως αιτία διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογεί τη λήψη της απόφασης αυτής.

ΙΙ. Εκτός από τους λόγους αυτούς μετά την έκδοση του παραπάνω Ν.Δ. 17/1974 ακολούθησε η ψήφιση του Συντάγματος 1975, με το άρθρο 23 του οποίου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά με συνταγματικό κανόνα το δικαίωμα της απεργίας, και με το άρθρο 22 παρ. 3 \"Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας\. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών".

Έτσι μετά την ψήφιση του Συντάγματος 1975 το Ν.Δ. 17/74, στο μέτρο που, αναποτελεσματικά, επικαλείται αυτό η πρωθυπουργική απόφαση, ήταν ανίσχυρο με βάση και τα άρθρα 22 αλλά και 112 του Συντάγματος και τα οποία μάλιστα προς ειρωνεία επικαλείται η απόφαση αυτή. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής αναγκαστικής εργασίας, με την επιλογή της πολιτικής επιστράτευσης, πολύ περισσότερο δεν είναι επιτρεπτή αυτή ως μέτρο διευθέτησης κοινωνικών ανταγωνισμών, όπως το χρησιμοποίησε η κυβέρνηση στην περίπτωση των ναυτεργατών.

Σ’ αυτά προστίθεται ότι και πριν από τη ρύθμιση αυτή του Συντάγματος η επιβολή αναγκαστικής εργασίας απαγορευόταν με την 105/1950 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, η οποία είχε ενταχθεί στο εθνικό μας δίκαιο με τον Ν. 2329/53 και εν συνεχεία με το Ν.Δ. 53/1974, μετά την ψήφιση δε του Συντάγματος 1975 και με βάση το άρθρο 28 παρ. 1 αυτού, οι διεθνείς συμβάσεις από την επικύρωσή τους με νόμο υπερισχύουν από κάθε αντίθετη διάταξη νόμου.

Κατά συνέπεια και αν υποτεθεί ότι υπήρχε διάταξη νόμου που προέβλεπε τη δυνατότητα επιβολής αναγκαστικής εργασίας, από την ισχύ του Συντάγματος 1975 για την πρόσθετη αυτή αιτία είναι ανίσχυρη και έτσι απαγορεύεται αυτή με οποιαδήποτε μορφή.

"ΖΗΣΕ ΣΑΝ ΜΠΑΤΣΟΣ ΨΟΦΑ ΣΑΝ ΣΚΥΛΟΣ"!

To trailer της μεσάιου μήκους ταινίας "ZΗΣΕ ΣΑΝ ΜΠΑΤΣΟΣ,ΨΟΦΑ ΣΑΝ ΣΚΥΛΟΣ" .
To ελληνικό eurocrime ζεί και βασιλεύει!
Μια ταινία φόρος τιμής στα poliziottesco της δεκαετίας του 70.
Μια παραγωγή της Underworld Films σε συνδυασμό με την Nostalgeek.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΗ!


Οι αρχαίοι τραγωδοί με βαθιά γνώση της πολιτικής διαδικασίας αλλά και της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης έγραφαν τις «ιστορίες» τους επάνω στα μοτίβα της πραγματικότητας. Το δράμα εξελισσόταν και κορυφωνόταν για να καταλήξει στην κάθαρση. Κάποια ευρήματα (εφέ εκείνης της εποχής), όπως ο αποδιοπομπαίος τράγος ή ο από μηχανής θεός, δεν άλλαζαν σε τίποτε το νόμο που ισχύει ακόμη και σήμερα: Η κάθαρση έρχεται μετά την κορύφωση της τραγωδίας για να ανυψώσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Στην προκειμένη περίπτωση, που περιγράφει η σημερινή κατάσταση της χώρας, το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό και ανησυχητικό: Η τραγωδία έχει κορυφωθεί; Ή μήπως απλώς βρισκόμαστε στην αρχή των εξελίξεων;

Ο αποδιοπομπαίος τράγος

Κάποιοι πάντως φαίνεται πως βιάζονται να φτάσουν στην κάθαρση. Η αναζήτηση και η απόδοση των ευθυνών για το σημερινό κατάντημα της χώρας είναι άλλωστε παλλαϊκό αίτημα. Οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να πληρώσουν. Στη Βουλή οι εξεταστικές για το Βατοπέδι, για τα ομόλογα και πιθανότατα για την κατάσταση της οικονομίας, είναι ίσως το «εργαλείο» που θα μπορούσε να «καθαρίσει» το σκηνικό. Ποιοι κρατούν και χειρίζονται όμως αυτό το εργαλείο; Πώς το χρησιμοποιούν κατά περίσταση ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται στο πολιτικό σκηνικό; Ποιοι οι άσπιλοι και αμόλυντοι (και δε μιλούμε για πρόσωπα αλλά για πολιτικούς χώρους) χειριστές του εργαλείου της κάθαρσης;

Την ώρα λοιπόν που στο... βουλευτικό καθαρτήριο γίνεται μάχη για τη μετάθεση ευθυνών από τον έναν κομματικό ώμο στον άλλο και ο αποδιοπομπαίος τράγος μετουσιώνεται σιγά-σιγά στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή πολλές είναι οι ενδείξεις που ενισχύουν την άποψη ότι η τραγωδία της χώρας όχι δεν έχει κορυφωθεί, αλλά μόλις αρχίζει:

Εκκαθάριση σε λειτουργία

Η κατάσταση στην οικονομία είναι αυτή που βιώνουν οι πολίτες-εργαζόμενοι της χώρας στην τσέπη τους. Το ρεπορτάζ ωστόσο δείχνει ότι τα χειρότερα έρχονται:

Από σήμερα και μέχρι το Σάββατο αναμένονται να καταφθάσουν σταδιακά στη χώρα μας οι ελεγκτές της τρόικας, που θα ξεπεράσουν τους 30 σε αριθμό. Οι ελεγκτές θα εγκαταστήσουν διαδικασίες για τον έλεγχο του μηχανισμού εσόδων του κράτους, καθώς και των δαπανών του. Η ελληνική κυβέρνηση τωρινή και επόμενη είναι «ταγμένες» να εργάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους, μέσα από την αφαίμαξη των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Όταν θα εξαντληθεί και το σάλιο από τους εργαζόμενους, και το χρέος δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, οι πιστωτές ήδη προετοιμάζουν για το επόμενο στάδιο. Στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις 12 και 13 Ιουλίου παρουσιάστηκε εξωφρενικό γερμανικό σχέδιο για την ελεγχόμενη χρεωκοπία κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με όσα λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Ν. Χουντής, που έλαβε απαντήσεις σε σχετική του ερώτηση, το γερμανικό σχέδιο προβλέπει, πρώτον ότι «τα υπό πτώχευση κράτη μέλη της Ε.Ε. αποδέχονται να εγκαταλείψουν μέρος των εξουσιών και της κυριαρχίας τους» και δεύτερον «την εγκατάσταση», όπως ρητά λέει το σχέδιο, «ειδικών εκκαθαριστών που θα αναλάβουν τη διαχείριση και εποπτεία των περιουσιακών στοιχείων τού υπό πτώχευση κράτους», δηλαδή μεταξύ άλλων θα ρευστοποιούν και την εθνική περιουσία των κρατών μελών.

«Παίζει» η Άγκυρα

Την ελληνική αδυναμία είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν (και την εκμεταλλεύονται) οι από ανατολάς γείτονες. Η επιδίωξη της Άγκυρας για συνδιαχείριση του Αιγαίου υλοποιείται βήμα-βήμα, είτε με το... καλό (ελληνοτουρκικές συμφωνίες προσέγγισης) είτε με το άγριο (κρίσεις τύπου Ιμίων).

Οι αναγνώστες του «Π» θυμούνται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 8 του περασμένου Φεβρουαρίου που έκανε λόγο για τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Αυτός είναι ένας από τους προφανείς λόγους για τους οποίους οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στην ελληνική υφαλκρηπίδα και στο Βόρειο Αιγαίο (7 μίλια από την Αλεξανδρούπολη) και μέσα στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου .

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αντίδρασης. Ως απάντηση στην έξοδο των δύο τουρκικών ερευνητικών σκαφών, η Αθήνα «έστειλε» ελληνικό σκάφος για έρευνες. Μόνο που οι αρμόδιοι Έλληνες αξιωματούχοι έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι το ελληνικό σκάφος ερευνά τις συνθήκες αναπαραγωγής (και το γόνο των ψαριών) σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, προφανώς για να μην εκνευρίσουν την Άγκυρα...

Η ελληνική (μη) αντίδραση στην τουρκική πρακτική περιγράφει σαφέστατα την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Εταίροι «φίλοι» και «σύμμαχοι» ουδέποτε πείστηκαν για τα ελληνικά «δίκαια», καθώς δίκαιο είναι ότι μπορεί κάθε χώρα να υπερασπιστεί. Σε αυτή τη συγκυρία είναι σαφές ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να προασπίσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, καθώς είναι με το χέρι απλωμένο για δανεικά, και υπό την απειλή τής εκκαθάρισης των περιουσιακών της στοιχείων.

Η εποχή του «τρόμου»

Η ελληνική κρίση είναι προφανές ότι δεν είναι μόνο οικονομική. Έχει διαβρώσει το πολιτικό επίπεδο και επεκτείνεται ταχύτατα στο κοινωνικό, αποδομώντας το συνδετικό ιστό. Η κυβέρνηση εμφανίζεται δέσμια του ΔΝΤ και η αντιπολίτευση αδυνατεί να παίξει το ρόλο της προτείνοντας εναλλακτικές ή συντηρώντας οράματα για ένα καλύτερο αύριο.

Με τον τρόπο αυτό μεγαλώνει το «κενό», η απειλή και ο φόβος που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία βαδίζοντας στην αβεβαιότητα. Η ζωή, ωστόσο, απεχθάνεται το κενό, το οποίο καλύπτεται απ αυτούς που έχουν ατζέντα και σχέδιο για την επιβάλουν.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν την υποκατάστασή τους. Ούτε από «μασκοφόρους επαναστάτες» ούτε από μεσίες τύπου Μπερλουσκόνι, ούτε από τη «σιδηρά πυγμή» που μπορεί να επιβάλει το σύστημα στην κοινωνία για το... καλό της.


Από την εφημερίδα "το ποντίκι".

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ!


Το πτώμα του ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων βρέθηκε πριν από λίγο στο ισόγειο της πολυκατοικίας που ανατινάχθηκε τα ξημερώματα στο Ηράκλειο Κρήτης. Μία ένοικος είναι νεκρή και 12 ένοικοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από την πυρκαγιά που ακολούθησε ισχυρή έκρηξη στο υπόγειο. Εικάζεται ότι ο ιδιοκτήτης του συνεργείου ανατίναξε την έκθεση και αυτοκτόνησε λόγω χρεών.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στο Ηράκλειο όταν μία ισχυρή έκρηξη στο ισόγειο πολυκατοικίας, όπου στεγάζεται συνεργείο και έκθεση αυτοκινήτων, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε ένα οικοδομικό τετράγωνο και πυρκαγιά.

Από τους καπνούς προκλήθηκε ασφυξία στην πολυκατοικία και η πυροσβεστική αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει γερανοφόρο και κλίμακες για να εκκενώσει την πολυκατοικία από τους ενοίκους.

Συνολικά 12 από αυτούς είχαν υποστεί οξύ αναπνευστικό πρόβλημα.

Μεταξύ τους και μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ηρακλείου και θεωρείται κλινικά νεκρή.

Λίγο πριν από τις 12 η πυροσβεστική μπήκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας και εντόπισε το πτώμα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Οι πρώτες εκτιμήσεις από την πυροσβεστική και την αστυνομία αναφέρουν ότι πιθανότερο είναι πως ο επιχειρηματίας, που αντιμετώπιζε δυσβάστακτα χρέη, ανατίναξε ο ίδιος το κατάστημά του και έθεσε τέλος στη ζωή του.

Οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας, λόγω υψηλής θερμοκρασίας δεν έχουν αποκτήσει ακόμη πλήρη πρόσβαση στο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, ώστε να αποκτήσουν μία ενδελεχή εικόνα για το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα.


Πηγή news247.gr.

Δεν ξέρω αν το σκέφτεστε και σεις, αλλά τον τελευταίο καιρό ακούω όλο και πιο συχνά ανθρώπους να οδηγούνται σε ακραίες ενέργειες λόγω των χρεών που έχουν προς τις τράπεζες...

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ!


«Σκεφθείτε, η Πρωθυπουργός δίνει την εντολή επίθεσης και αυτή δεν εκτελείται. Αν και δοκίμασε τα πάντα, εντούτοις τα ελληνικά πλοία στα Ίμια δεν τα βυθίζουν». Έτσι ξεκινά το άρθρο του Akif Beki στην τουρκική εφημερίδα Radikal της περασμένης Πέμπτης. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το περιβόητο περιστατικό στις ελληνικές βραχονησίδες, ο πλέον στενός σύμβουλος της Τσιλέρ ομολογεί την πραγματικότητα αυτή.

«Η διαταγή ‘κτυπήστε’ παραμελήθηκε, την Πρωθυπουργό την κορόιδεψαν, την υπερκέρασαν. Ποιος και πώς την υπερκέρασε;… Ουδείς βγάζει άχνα. Η βαθιά σιωπή συνεχίζεται. Σκεφθείτε ότι οι πολεμικοί στόλοι των δύο χωρών έρχονται μύτη με μύτη. Για δύο ακατοίκητες βραχονησίδες οι δύο αντιμαχόμενοι γείτονες ετοιμάζονται να πάνε σε πόλεμο. Η Τουρκία και η Ελλάδα γυρίζουν από τα πρόθυρα ενός πολέμου. Δεν έχει πέσει ούτε μια σφαίρα.

Όμως, κάποιοι, κάτω από την ηχώ της κατάκτησης των βραχονησίδων, γίνονται ήρωες. Γεμίζουν τις τσέπες τους με τα εφόδια των γλυκαντικών ουσιών και αναφέρεται ότι με τις λαστιχένιες λέμβους έχουν αποβιβασθεί στις βραχονησίδες. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι καταδρομείς τη βενζίνη για τις λέμβους την πλήρωσαν από την τσέπη τους.

Τα κενά μεταξύ μύθου και πραγματικότητας συμπληρώνονται, μετά από χρόνια. Οι σκοτεινές σελίδες φωτίζονται. Ο μύθος της Θαλάσσιας Ναυμαχίας των Ιμίων μετατράπηκε σε ένα σκάνδαλο. Η τότε πρωθυπουργός Τσιλέρ είπε: «Ο στρατός θα φύγει και η σημαία θα κατέβει». Όμως, ο σύμβουλος της Τσιλέρ, Hüseyin Κocabıyık, μας εξήγησε ένα μέρος του παραμυθιού αυτού που είχε μείνει κρυφό.

Χάρη σε αυτόν πληροφορηθήκαμε τις λεπτομέρειες του πολέμου νεύρων που διεξήχθη μεταξύ της Πρωθυπουργού και του Γενικού Επιτελάρχη. Η Τσιλέρ έδωσε τη διαταγή “βουλιάξτε αυτά τα πλοία”. Ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Güven Erkaya αντιστάθηκε λέγοντας: «Η γυναίκα αυτή έχει παραφρονήσει, θα μας οδηγήσει σε πόλεμο».

Η μυστική αντίσταση έλαβε τέλος με μια διπλωματική φόρμουλα. Οι καταδρομείς των SAT, μέσα στο βαθύ σκοτάδι, παρεισέφρησαν στη διπλανή βραχονησίδα και έστησαν την τουρκική σημαία. Οι Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν στη διπλανή βραχονησίδα, έκαναν πως δεν τους είδαν.

Οι στρατιωτικοί και οι διπλωμάτες των δυο πλευρών πραγματοποίησαν ένα στημένο καβγά. Όταν ξημέρωσε, οι Έλληνες στρατιώτες από τα Ίμια και οι δικοί μας από τη διπλανή βραχονησίδα μάζεψαν τα πράγματά τους και αναχώρησαν. Η κατάσταση εξισορροπήθηκε και οι βραχονησίδες εγκαταλείφθηκαν σχεδόν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σαν να ήταν ένα μεγάλο αστείο.

Πριν από δύο ημέρες, είχα γράψει όλες τις λεπτομέρειες από έναν αυτόπτη μάρτυρα. Ο πρώην πηδαλιούχος της Hürriyet, Ertuğrul Özkök, είπε στους ρεπόρτερ του: «Ο πρώτος στόχος σας είναι οι βραχονησίδες των Ιμίων». Στην πραγματικότητα, αντί μιας Θαλάσσιας Ναυμαχίας, διεξήχθη ένας πόλεμος των ΜΜΕ για τα Ίμια… Η νίκη εορτάζεται ακόμη και σήμερα. Όμως, μέσα στον αναβρασμό η Πρωθυπουργός Τσιλέρ υπερκεράσθηκε. Η διαταγή για κτύπημα των ελληνικών πλοίων δεν εκτελέσθηκε. Ποιος; Γιατί; Και πώς υπερκεράστηκε;

Έχουμε μάθει τα πάντα, έχει μείνει μόνο το μυστικό αυτό. Είμαι πολύ περίεργος: Το Γενικό Επιτελείο θα μας ανακοινώσει το δικό του παραμύθι; Η Τσιλέρ θα βγει να μας μιλήσει για το θέμα αυτό; Ο τότε ΥΠΕΞ Μπαϋκάλ θα μας πει μερικές κουβέντες; Οι διπλωμάτες μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν για μια μη πολεμική λύση, θα πουν την αλήθεια στην κοινή γνώμη; Τι ακριβώς συνέβη τις ημέρες εκείνες; Ζητώ την αλήθεια και μόνο την αλήθεια…» καταλήγει το άρθρο στην τουρκική εφημερίδα.


Το παραπάνω άρθρο είναι από το tvxs.gr.

Εκείνη την νύχτα έγιναν πολλά. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία. Χρόνια τώρα γίνονται πολλά στο Αιγαίο και οι λόγοι είναι πολλοί. Αυτό που όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι τους λαούς περισσότερα τους ενώνουν παρά τους χωρίζουν. Άραγε ποιά κοινωνία θα προτιμούσε έναν πόλεμο, αντί της ειρήνης;

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ!


Η ανάμειξη οργανικών ουσιών, όπως ιδρώτα και ούρα, με τις απολυμαντικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της πισίνας, μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες στα κύτταρα των ανθρώπων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνδέονται με κινδύνους όπως το άσθμα και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, υπό τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Πλέβα του πανεπιστημίου του Ιλινόις, όλες οι πηγές νερού περιέχουν οργανική ύλη από σαπισμένα φύλλα, μικρόβια και άλλες νεκρές μορφές ζωής, όμως στις πισίνες το νερό επίσης περιέχει υπολείμματα από ιδρώτα, δέρμα, τρίχες, ούρα (ένας στους πέντε ανθρώπους έχει παραδεχτεί ότι ουρεί μέσα στην πισίνα…), καθώς και χημικά προϊόντα, όπως καλλυντικές και αντηλιακές κρέμες.

Αυτά τα προϊόντα είναι συχνά πλούσια σε άζωτο και όταν αναμιγνύονται με τις απολυμαντικές ουσίες για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, υφίστανται χημική τροποποίηση και μετατρέπονται σε πιο τοξικές ουσίες.

Η συχνή έκθεση ενός ανθρώπου σε τέτοια υποπροϊόντα των απολυμαντικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε γενετική μετάλλαξη γονιδίων, σε προβλήματα κατά τη γέννηση ενός παιδιού, σε επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, σε αναπνευστικές δυσκολίες (άσθμα), ακόμα και σε πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα νερού από δημόσιες πισίνες και από τη βρύση και αφού τα συνέκριναν, τα ανέλυσαν, για να δουν κατά πόσο τα υποπροϊόντα των χημικών απολυμαντικών ουσιών μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.

Χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη γονιδιο-τοξική ανάλυση, που εφαρμόζεται στα κύτταρα, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τις βλάβες του DNA στο επίπεδο του πυρήνα κάθε κυττάρου. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όλα τα δείγματα νερού από πισίνες που περιείχαν απολυμαντικές-καθαριστικές ουσίες, περιείχαν περισσότερες βλάβες DNA σε σχέση με το απλό νερό βρύσης από το δίκτυο ύδρευσης.

Οι ερευνητές δεν συνιστούν οι άνθρωποι να μην πηγαίνουν στις πισίνες, αλλά συστήνουν σε κάθε διαχειριστή και καθαριστή πισίνας να κάνει καλύτερη επιλογή απολυμαντικών ουσιών και να περιορίσει τις χημικές ουσίες (ειδικά τις βρωμιωμένες) που χρησιμοποιεί για καθαρισμό.

Όπως αναφέρουν, η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό της πισίνας φαίνεται να είναι η συνδυασμένη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και χλωρίνης.

Παράλληλα, η οργανική ύλη πρέπει να απομακρύνεται με τη συχνή ανακύκλωση του νερού της πισίνας, ενώ οι κολυμβητές πρέπει απαραιτήτως να κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, ώστε να μειώσουν την ποσότητα οργανικής ύλης που θα μεταφέρουν στα νερά της.

Και φυσικά, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, απαγορεύεται αυστηρά η ούρηση μέσα στην πισίνα!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Environmental Science and Technology" (Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Live Science.


Το παραπάνω άρθρο και η φωτογραφία είναι από το cosmo.gr.

Εν τέλει ίσως για άλλη μια φορά αποδεικνύονται σωστοί όσοι αποφεύγουν τις πισίνες!

ΠΑΤΡΑ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ AMEA!


Σε αποφάσεις που χαρακτηρίστηκαν ιστορικής σημασίας κατέληξε η σημερινή κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Κληροδοτημάτων Σταθακόπουλου και Καρανικολού που συνεκλήθη υπό την προεδρία του Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Μετά από περίπου 80 χρόνια τα δύο κληροδοτήματα μπαίνουν στην οδό της αξιοποίησης προς όφελος των Ατόμων με Αναπηρία και με την δρομολόγηση σύγχρονων δομών που, όπως αποφασίστηκε, θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Για το Κληροδότημα Σταθακόπουλου – βρίσκεται απέναντι από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», επί της οδού Καλαβρύτων- αποφασίστηκε να δρομολογηθούν δύο σύγχρονες δομές για τα άτομα με πολλαπλές αναπηρίες (δομές ημέρας- διημέρευσης, ημιαυτόνομης διαβίωσης, κοινωνικής επανένταξης) και για τα άτομα με νοητική υστέρηση.

Για το Κληροδότημα Καρανικολού – στα Κρύα Ιτεών- αποφασίστηκε να δημιουργηθούν επίσης δύο δομές, για τα άτομα με αυτισμό και για τα άτομα με νοσήματα ψυχικής υγείας.

Και οι τέσσερις δράσεις θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. «Από το 1934 λιμνάζουν οι διαθήκες των δωρητών», είπε ο Δήμαρχος Ανδρέας Φούρας, προσθέτοντας ότι «είναι ιστορικής σημασίας οι αποφάσεις που ελήφθησαν καθώς όχι μόνο αξιοποιούνται τα Κληροδοτήματα αλλά, το κυριότερο, δημιουργούνται στην Πάτρα σύγχρονες δομές υποστήριξης και επανένταξης των Ατόμων με Αναπηρία».

Επίσης, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του εκπροσώπου της κ. Μίχου στην δρομολόγηση των τεσσάρων παρεμβάσεων και την οργάνωση της προετοιμασίας για την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ.

Στη συνεδρίαση μετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑΜΕΑ Αντώνης Χαροκόπος, ο κ. Θωμάς Γκορίλας, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων των Ατόμων με Αυτισμό και μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΕΣΑΜΕΑ, η κ. Μάρθα Χριστοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου «Μαχητές», η κ. Αγγέλα Τριανταφύλλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Ψυχικής Υγείας και μέλος Γενικού Συμβουλίου ΕΣΑΜΕΑ.


Πηγή thebest.gr.

Όπως λέει και ο σοφός λαός μας "κάλλιο αργά, παρά ποτέ"! Βέβαια πριν επικροτήσουμε την προσπάθεια, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα πολύ σημαντικά έργα (όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά για όλη την δυτική Ελλάδα) να πραγματοποιούνται...

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ Ο ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!


Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Ινδίας, Kapil Sibal, ανακοίνωσε αυτή τη βδομάδα ένα νέο φορητό υπολογιστή, ο οποίος βασίζεται στην ιδέα του one laptop per child (OLPC) και προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες μαθητών και φοιτητών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, το νέο laptop είναι ένας πλήρης υπολογιστής με κόστος που δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.



Το ινδικό laptop περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οθόνη αφής και είναι εξοπλισμένο με λειτουργικό σύστημα Linux. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες για τις τεχνικές του προδιαγραφές, ωστόσο η τιμή του δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τεχνολογίες αιχμής. Μάλιστα, η ινδική κυβέρνηση θέλει να ρίξει ακόμα περισσότερο την τιμή του με τον καιρό και να στοιχίζει κάτω από 10 δολάρια!



Το νέο laptop θα αρχίσει να διατίθεται σε πανεπιστήμια της Ινδίας από το 2011. Η χώρα των 1,2 δισ. κατοίκων κάνει μεγάλες προσπάθειες να μειώσει τα ποσοστά αναλφαβητισμού και οι αξιωματούχοι της υποστηρίζουν ότι το ποσοστό έχει πέσει στο 36%, ωστόσο μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται ακόμα και να γράψουν το όνομά τους.


Πηγή: pc magazine.

Σχόλιο: Όλοι ξέρουμε πως υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Νομίζω πως αν αφήσουν οι εταιρίες κολοσσοί- κοράκια του χώρου της πληροφορικής να διαδοθούν τέτοιες προσπάθειες, ίσως η τεχνολογία να γίνει το μέσο που θα βοηθήσει στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού...

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG TROKTIKO!



Μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Σ. Γκιόλια, που υπήρξε ένας από τους συντάκτες του τρωκτικού, σήμερα ήρθε και το τέλος του blog. Προσωπικά όποτε διάβαζα τη συγκεκριμένη σελίδα, το έκανα με πολύ σκεπτικισμό, καθώς πολλές φορές είχα δει άρθρα από άλλα sites και εφημερίδες τα οποία γράφονταν χωρίς να αναφέρεται η πηγή, ενώ ορισμένες φορές οι απόψεις που ακούγονταν μου φαίνονταν αναληθείς ή πολύ τραβηγμένες.
Παρόλα αυτά σίγουρα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ορισμένα πράγματα, όπως την τεράστια επισκεψιμότητά του και το ότι είχε φτάσει στο σημείο να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη.
Καταλαβαίνω ότι και οι υπόλοιποι που γράφουν στο blog μετά την δολοφονία του συνεργάτη τους έχουν να σκεφτούν πάνω απ' όλα την ίδια τους την ζωή και τις οικογένειές τους και γι' αυτό σταματούν. Τι πιο λογικό.Όμως, πάνω σε όλα αυτά τίθεται ένα γενικότερο ερώτημα, με το σκεπτικό ότι τον άνθρωπο τον φάγανε για τις απόψεις και τα θέματα που ετοιμαζόταν να βγάλει.
Έχουμε ελευθερία λόγου; Όταν κάποιος φτάνει στο σημείο να ενοχλεί το σύστημα (είτε πολύ, είτε λίγο), είναι τόσο εύκολο να τον σκοτώσουν για να τον ξεφορτωθούν; Άρα, μήπως έχουν βάση οι φωνές που λένε ότι ζούμε σε μια υποτιθέμενη δημοκρατία;

ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ!!


Τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού και μίας γυναίκας είχε ως αποτέλεσμα η επεισοδιακή καταδίωξη ενός Ρουμάνου κακοποιού χθες το απόγευμα στο κέντρο της Πάτρας.
Ο δράστης που φέρεται πως συμμετείχε σε ληστείες, στον Νομό Ηλείας και σε άλλες περιοχές, παρακολουθούνταν από χθες το πρωί από αστυνομικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας.Στην Πάτρα όμως και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας φαίνεται πως ο αστυνομικός που φορούσε πολιτικά έγινε αντιληπτός από τον δράστη ο οποίος άρχισε να πυροβολεί τον αστυνομικό. Αμέσως ειδοποιήθηκε και η τοπική ελληνική αστυνομία οι άνδρες της οποίας έφθασαν αμέσως στο σημείο και καταδίωξαν τον Ρουμάνο, ο οποίος πυροβολούσε συνεχώς.
Αμέσως ισχυρή αστυνομική δύναμη έφθασε στο σημείο και ξεκίνησε η καταδίωξη και τελικά από τα πυρά τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά ένας αστυνομικός ο οποίος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο του Ρίου, αλλά και μία γυναίκα που έτυχε να περνά εκείνη τη στιγμή από το σημείο και υπέστη ελαφρύ τραυματισμό από θραύσματα μίας σφαίρας.
Μάλιστα για να διαφύγει τη σύλληψη ο δράστης μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο ενός άνδρα που οδηγούσε αμέριμνα και απειλώντας τον με το όπλο που κρατούσε τον ανάγκασε να τον μεταφέρει στην περιοχή της Αγίας Σοφίας όπου όπως αποδείχθηκε βρισκόταν το διαμέρισμα όπου χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο.
Η περιοχή της Αγίας Σοφίας αποκλείστηκε από ισχυρή αστυνομική δύναμη και η κυκλοφορία διεκόπη για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών. Για την σύλληψη του Ρουμάνου κακοποιού κλήθηκαν άνδρες της ΕΚΑΜ από την Αθήνα ενώ επιστρατεύτηκε εκτός από την αστυνομία και η πυροσβεστική. Ο Ρουμάνος βρισκόταν ταμπουρωμένος για περίπου 8 ώρες έως ότου τον συλλάβουν οι αστυνομικοί.

Η επιχείρηση
Αρχικά εκκενώθηκε η περιοχή γύρω από την πολυκατοικία στην οποία είχε κρυφτεί ο κακοποιός ενώ λίγο μετά τις 9 δόθηκε εντολή στη ΔΕΗ να κόψει τη παροχή του ρεύματος προκειμένου ο δράστης να παραμείνει στο σκοτάδι. Οι αστυνομικοί επιστράτευσαν τότε τον γερανό της πυροσβεστικής για να φωτίσει με τους προβολείς έξω από την πολυκατοικία.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ο Ρουμάνος προσπαθούσε μα βρει τρόπο να ξεφύγει πηγαίνοντας μία στον φωταγωγό της Πολυκατοικίας και ανεβαίνοντας στην ταράτσα. Ο φόβος των αστυνομικών ήταν πως δεν γνώριζαν τι ακριβώς οπλισμό έχει ο Ρουμάνος ενώ γνώριζαν πως δεν διστάζει να ανοίξει πυρ.
Μία λάθος κίνηση περίμεναν οι αστυνομικοί και έτσι έγινε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα όπου ο κακοποιός προσπάθησε να εισέλθει από το μπαλκόνι του διαμερίσματος σε διπλανή πολυκατοικία. Εκεί οι αστυνομικοί είχαν φροντίσει να περικυκλώσουν όλα τα διαμερίσματα στις παρακείμενες πολυκατοικίες και συνέλαβαν τον Ρουμάνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα φοβούμενη για την εξέλιξη. Τελικά όλοι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά από την σύλληψη του Ρουμάνου.

ΠΗΓΗ ethnos

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ!


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Στο Μισθοδικείο (το ειδικό δικαστήριο με συμμετοχή και πανεπιστημιακών που επιλύει τις μισθολογικές διαφορές των δικαστών με το Δημόσιο) κρίνεται, σε πρώτη φάση, η συνταγματικότητα και η νομιμότητα των δραστικών περικοπών τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά των δικαστών.

Διοικητικός εφέτης κατέθεσε την πρώτη προσφυγή κατά των μέτρων Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να ακυρωθεί ολόκληρο το πακέτο ως αντίθετο με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΣΔΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προσφυγή του ο δικαστής επιτίθεται συλλήβδην κατά των επιλογών όλων των κυβερνήσεων, επιρρίπτοντας στο πολιτικό σύστημα την ευθύνη για αναποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλόγιστες προμήθειες και πελατειακή συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «το χρέος και τα ελλείμματα συσσωρεύθηκαν εξαιτίας των μακροχρόνιων παραβιάσεων των στοιχειωδών κανόνων ορθολογικής δημοσιονομικής διαχείρισης, προς εξυπηρέτηση συνειδητών πολιτικών επιλογών των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας, όπως οι αλόγιστοι ψηφοθηρικοί διορισμοί και οι ανεξέλεγκτες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και οι αδιαφανείς διογκώσεις των δαπανών των δημοσίων έργων και των εξοπλισμών στα πλαίσια της παθογένειας του πολιτικού συστήματος».
Ο εφέτης τα αναφέρει αυτά για να αποδείξει πως οι περικοπές που έγιναν οφείλονται στη δημοσιονομική και δανειακή αφερεγγυότητα και δεν έχουν ως βάση το δημόσιο συμφέρον, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι περικοπές δεν έχουν καταληκτική προθεσμία και δεν προβλέπεται μείωσή τους σε περίπτωση βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.
Με την αγωγή αυτή ξεκινά η δικαστική αψιμαχία μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης, μετά την κορύφωση της αντιδικίας την περασμένη εβδομάδα για το Ασφαλιστικό και την υπαγωγή όλων των νέων δικαστών από 1-1-2011 στο ΙΚΑ. Τυχόν απόφαση του Μισθοδικείου θετική για τους δικαστές, είναι δυνατόν να ανατρέψει ολόκληρη την οικονομική πολιτική της αυστηρής λιτότητας προκαλώντας απρόσμενους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση. Παρόμοιες προσφυγές αναμένεται να καταθέσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι στα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ, όπως ήδη έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την ΕΣΔΑ, η απόσβεση του περιουσιακού δικαιώματος του μισθού δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού επιτρέπεται μόνο για δημόσια ωφέλεια, η έννοια της οποίας όμως δεν εξαντλείται στο δημοσιονομικό όφελος. Υπάρχουν μάλιστα και παλαιότερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστάτευσαν σε ανάλογες περιπτώσεις τα οικονομικά συμφέροντα και δικαιώματα εργαζομένων. *

ΠΗΓΗ enet

ΚΑΡΤΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΝ Σ.ΓΚΙΟΛΙΑ!


Το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής έχει αναλάβει τις έρευνες για την εν ψυχρώ δολοφονία, στην Ηλιούπολη στις 5:26 σήμερα το πρωί από άγνωστους εκτελεστές, του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια γενικού διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 989». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άγνωστος ή άγνωστοι χρησιμοποίησαν τέχνασμα προκειμένου να κάνουν το θύμα να βγει από το σπίτι του, στη Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη.
Οι δράστες χτύπησαν το κουδούνι της πολυκατοικίας του και παραπλάνησαν το θύμα να κατέβει με το πρόσχημα ότι κάποιος τού κλέβει το αυτοκίνητο. Όταν ο Γκιόλιας κατέβηκε από το σπίτι του, τον πυροβόλησαν πολλές φορές . Από το σημείο συλλέχθηκαν 20 κάλυκες από πυροβόλο όπλο.
Εκτιμάται ότι δράστες είναι τρία άτομα που διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με μία μαρτυρία που εξετάζουν οι αστυνομικοί, οι δράστες φορούσαν στολές πιθανόν Σεκιούριτι ή Δημοτικής Αστυνομίας και ήταν τουλάχιστον τρεις.
Σημειώνεται ότι γύρω στις 7 το πρωί και σε σχετικά μικρή απόσταση από τον τόπο της δολοφονίας, βρέθηκε καμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εξετάζεται αν ήταν των δραστών.
Το αυτοκίνητο αυτό εκλάπη από τον Αλιμο,το περασμένο Σάββατο 17/7/2010 και είχε δηλωθεί η κλοπή από τον ιδιοκτήτη του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής
Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ έχουν συλλεχθεί οι κάλυκες από το σημείο της επίθεσης και έχουν σταλεί για εργασιακές εξετάσεις.
Ο Σωκράτης Γκιόλιας, ήταν παντρεμένος και πατέρας και είχε ένα παιδί δύο ετών. Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν ως διευθυντής στο ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα 989" και φέρονταν ως ένας από τους διαχειριστές του blog troktiko, γεγονός πάντως που το ίδιο το blog αρνείται, ενώ υπήρξε και για χρόνια στενός συνεργάτης του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Π. Σόμπολος: Πλήγμα στη μάχιμη δημοσιογραφία

"Πρόκειται για ένα πλήγμα στην ελευθεροτυπία και τη μάχιμη δημοσιογραφία" δήλωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, με αφορμή τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.
Ο κ. Σόμπολος καταδίκασε τη σημερινή επίθεση και ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών.

Γ. Μαρακάκης: Ο εισαγγελέας θα βρει μπροστά του ποιοι κρύβονται πίσω από το χτύπημα

Την πεποίθησή του ότι η εισαγγελική έρευνα "θα βρεθεί μπροστά" στους ενόχους της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια, εξέφρασε ο δικηγόρος του Γ. Μαρακάκης.
Όπως είπε, ο δημοσιογράφος δεχόταν απειλές από διάφορες πλευρές εδώ και 15 χρόνια και "είναι πολύ πιθανό να έχει φυλάξει πολύ καλά, στοιχεία που τουλάχιστον θα δώσουν τις σωστές οδηγίες" σε αυτούς που θα ερευνήσουν την υπόθεση δολοφονίας του.

ΠΗΓΗ enet

ΑΜΑΝΑΤΙ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ 4ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ!!!



Πρόσθετους μπελάδες αλλά και ευρύτερες ανησυχίες στην ήδη καθισμένη ελληνική τουριστική αγορά και «μαύρες τρύπες» στις κρατήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της Κέρκυρας, της Κρήτης, της Ρόδου και της Κω δημιουργεί η αιφνιδιαστική πτώχευση της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας Goldtrail.
Το νέο τουριστικό «κανόνι» ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τη βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, αφήνοντας «αμανάτι» περίπου 4.000 Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα και άλλους 12.000 σε μονάδες της Τουρκίας.
Πρόκειται για μια σχετικά μικρού μεγέθους ταξιδιωτική εταιρεία με έδρα το Σάρεϊ της Αγγλίας και τουρκικών, κατά πληροφορίες, συμφερόντων, που εξειδικευόταν σε πακέτα ολιγοήμερων διακοπών για Βρετανούς τουρίστες στα παράλια της Τουρκίας και σε ελληνικά νησιά.
Σε αντίθεση, πάντως, με αρκετούς Τούρκους ξενοδόχους που -όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία- έσπευσαν να «εκπαραθυρώσουν» τους Βρετανούς πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το κλείσιμό της για λόγους οικονομικής αδυναμίας, τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται πολύ πιο ομαλά στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και, με παρέμβαση τόσο του υπουργού Παύλου Γερουλάνου όσο και του υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη, ενεργοποιήθηκαν οι κατά τόπους διευθυντές του ΕΟΤ.

Επιστρέφουν με τη «Viking»
Ετσι, οι 4.000 επισκέπτες που είχαν καταφτάσει στην Ελλάδα για διακοπές μέσω της εταιρείας Goldtrail - εντοπίστηκαν συνολικά 1.200 Βρετανοί στην Κέρκυρα, 1.100 στην Κρήτη, 1.200 σε Ρόδο - Κω και άλλοι 300 σε Καλαμάτα και Σκιάθο- έχουν αρχίσει ήδη να αποχωρούν συντεταγμένα και να επιστρέφουν στη Βρετανία με τη φροντίδα της αεροπορικής εταιρείας «Viking». Η εντολή του κ. Γερουλάνου είναι να τύχουν κάθε διευκόλυνσης οι ξένοι τουρίστες για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι τα έξοδα επιστροφής των τουριστών-πελατών της συγκεκριμένης εταιρείας που προχώρησε σε πτώχευση καλύπτει μεν η Ασφαλιστική Εταιρεία ATOL, δίχως ωστόσο να καλύπτει και τις όποιες επιβαρύνσεις ή ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προκύπτουν για τους Ελληνες ξενοδόχους.
Αισιόδοξος ότι «δεν θα υπάρξει κανένα σοβαρό πρόβλημα για τους ξενοδόχους που συνεργάζονταν με την Goldtrail, αφού θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά τους από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που όπως φαίνεται εξελίσσονται ικανοποιητικά», δήλωσε στην «Ε» ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης.
Παράγοντες όμως της τουριστικής αγοράς σημείωναν με έμφαση ότι ακόμη εξακολουθούν να παραμένουν «φεσωμένοι» πολλοί ξενοδόχοι σε Κρήτη, Κέρκυρα και Κεφαλονιά από το άλλο ηχηρό «κανόνι» που είχε ρίξει το 2008 η βρετανική εταιρεία XL Leisure Group, που αποτελούσε μετεξέλιξη της εταιρείας Cosmar του Κύπριου επιχειρηματία και «σπεσιαλίστα» των αεροπορικών μεταφορών Κώστα Μάρκου, που έστελνε στην Ελλάδα πάνω από 250.000 Βρετανούς τουρίστες κάθε χρόνο. Οπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες, «όταν πτωχεύουν Εγγλέζοι, κλάψε τα λεφτά σου»...
Η οικονομική κρίση, πάντως, έχει βγάλει «νοκ άουτ» και εκτός ευρωπαϊκής αγοράς πολλούς βρετανικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς που, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας τους, έγιναν αντικείμενο εξαγορών κυρίως από Γερμανούς επιχειρηματίες. *

ΠΗΓΗ enet

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ!!


Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Πούντα Ζέζα στο Λαύριο και είναι σε εξέλιξη, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ.

Η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λιμάνι Πασα.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Από όμορους δήμους έχουν σταλεί υδροφόρες.

Η περιοχή είναι κατοικημένη και πευκόφυτη. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις και κάμπινγκ. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έστειλε πέντε λεωφορεία για να διευκολυνθεί η εκκένωση.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών έχουν επικεντρωθεί στον περιορισμό της ώστε να μην απειληθούν σπίτια. Η φωτιά κρίνεται σοβαρή, ενώ ο δήμαρχος Λαυρίου Δημήτρης Λουκάς και οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση για να σταλούν περισσότερα αεροσκάφη.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στην Εύβοια στο όρος Δίρφυ και σε χαράδρα στον Κάλαμο.

ΠΗΓΗ news24

215 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ...


Με ταρατατζούμ, λογίδρια, ειδικά «αφιερώματα» και κάθε λογής φανφάρες, γιόρτασε η ανθρωπότητα, στις 12 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας και οι απανταχού αρμόδιοι και συναρμόδιοι του πλανήτη έκρυψαν το κεφάλι στην άμμο, σαν τη στρουθοκάμηλο, για να μη δουν ότι:

- Σε 215 εκατομμύρια ανέρχονται τα εργαζόμενα ανήλικα παιδιά παγκοσμίως, 115 εκατομμύρια των οποίων εμπλέκονται στις πιο επικίνδυνες - χείριστες μορφές εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

- Ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει είτε την ψυχική ή σωματική του υγεία είτε την ηθική του υπόσταση, ενώ ένα στα τρία παιδιά ζει σε χώρες οι οποίες δεν έχουν κυρώσει τις Διεθνείς Συμβάσεις για τις χείριστες μορφές παιδικής εργασίας και τα κατώτατα επιτρεπτά όρια ηλικίας εργασίας παιδιών.

- Τα 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα.

- Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις, περισσότερα από 50.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροκτήματα, ενώ κάθε χρόνο περίπου 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, προκειμένου να πιάσουν δουλειά, απεμπολώντας έτσι κάθε δικαίωμα σε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.


Πηγή εφημερίδα "Το ποντίκι".

ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΣΑΡΑΛΙΩΤΗΣ ΟΤΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΚΟΝΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ!


Στην ομολογία ότι είχε συνομιλία στη ΓΑΔΑ με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα το βράδυ της δολοφονίας του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, προχώρησε σήμερα ο Βασίλης Σαραλιώτης. Κατά την εξέτασή του από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση στη δίκη που συνεχίζεται στην Άμφισσα, ο Β. Σαραλιώτης ομολόγησε ότι ο ισχυρισμός του πως ο Επ. Κορκονέας πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, προέκυψε μετά από αυτή τους τη συνομιλία.
Η απάντηση του Β. Σαραλιώτη προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου, η οποία του επισήμανε: "Χθες είπατε ότι δεν είχατε μιλήσει καθόλου και ότι μετά στη ΓΑΔΑ σας κρατούσαν χωριστά. Σήμερα όμως μας λέτε πως αυτός σας ενημέρωσε;"

"Ε ναι, μιλήσαμε κάποια στιγμή στη ΓΑΔΑ" απάντησε ο Β. Σαραλιώτης.

Σε εκείνο το σημείο, ο Β. Σαραλιώτης δέχθηκε ερώτηση - επίπληξη από ένορκο, που ανέφερε: "Έχετε αναρωτηθεί κύριε γιατί σας λένε ζευγάρι; Δεν ήταν αυτός ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για το τραγικό αποτέλεσμα που είχε η βάρδιά σας;"

Ο Β. Σαραλιώτης δεν απάντησε.

Στη συνέχεια, τον Β. Σαραλιώτη θα εξετάσει η πολιτική αγωγή.

Πηγή εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

Σχόλιο: Όλος ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η δολοφονία του παιδιού ήταν αδικαιολόγητη. Τόσο καιρό ο Κορκονέας έχοντας ως δικηγόρο του τον Κούγια που προσβάλλοντας την μνήμη ενός νεκρού παιδιού αλλά και την νοημοσύνη όλων μας, προσπαθεί να γλιστρήσει και να γλιτώσει τα ισόβια στον πελάτη του. Ελπίζω κάποια στιγμή να τελειώσει αυτή η δίκη σήριαλ και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι (γιατί είτε εν βρασμώ ψυχής, είτε εν ψυχρώ σκότωσαν έναν άνθρωπο).

ΕΛΛΑΔΑ: 52ΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΦΡΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ!


Σοκ προκαλεί στην ελληνική κοινωνία, η είδηση ότι μια 52χρονη γυναίκα στην Ήπειρο, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα προσπάθησε ήθελε να επιχειρήσει να βγάλει κα΄ποια χρήματα πουλώντας το νεφρό της...
Η απεγνωσμένη 52χρονη γυναίκα τηλεφώνησε στην τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» προκειμένου να βάλει αγγελία για την πώληση του ενός νεφρού της, λέγοντας ότι πρέπει να βρει χρήματα για να μην μπουν τα δύο παιδιά της στη φυλακή για χρέη.

Η οικογένεια ζει σε χωριό του Νομού Ιωαννίνων. Πάντα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Σαν αγρότες τα έβγαζαν δύσκολα πέρα. Ο κόμπος όμως έφθασε στο χτένι όταν έπεσε έξω η επιχείρηση που διατηρούσαν τα παιδιά της οικογένειας.

Είχαν δανειστεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν. «Πήρα αυτή την απόφαση μόνη μου, χωρίς να ενημερώσω τον άντρα μου και τα παιδιά μου,διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεχρεώσουμε» λέει συγκλονίζοντας η 52χρονη.


Πηγή cosmo.gr.

Σχόλιο: Ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ανθρώπους απελπισμένους από την οικονομική τους κατάσταση να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν από τους δανειστές τους, που κατά κύριο λόγο είναι οι τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια ανθούν οι τοκογλυφικές "επιχειρήσεις" που σου δανείζουν χρήματα ακόμα και όταν είσαι στον Τειρεσία, όπου σε έχουν βάλει οι μεγαλύτεροι τοκογλύφοι που λέγονται τράπεζες.
Συμφωνώ ότι το υπερκαταναλωτικό πρότυπο, που μας "θάμπωσε" τα τελευταία χρόνια, έκανε πολλούς ανθρώπους να δανείζονται λεφτά από τις τράπεζες, που δεν μπορούσαν στην συνέχεια να ξεπληρώσουν. Αυτό το ξέρανε καλά οι τράπεζες όταν μοιράζανε χρήμα, αλλά από την στιγμή που δεν υπήρχε ένα κράτος να προστατέψει τους πολίτες από τις ορέξεις τους, συμβιβαζόντουσαν με την ιδέα ότι θα αποκτούν έναντι εξευτελιστικών ποσών σπίτια- αυτοκίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.
Ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο! Οι τράπεζες αρχίσανε να δίνουν δάνεια παντώς είδους (διακοποδάνεια-καταναλωτικά- δάνεια για να αγοράσεις πετρέλαιο θέρμανσης κλπ) σε τόσο μεγάλη κλίμακα και να διογκώνονται, όταν μαζέψανε μαζί με άλλους επιτήδειους τα λεφτά του Έλληνα από το χρηματιστήριο. Γιατί καλώς ή κακώς, μέχρι τότε ο Έλληνας είχε ένα κομπόδεμα και λίγα λεφτά στην άκρη, απ' όπου μπορούσε και ικανοποιούσε τις έκτακτες ανάγκες που του παρουσιάζονταν... Σίγουρα αυτά που λέω δεν είναι κάτι το καινούριο, αλλά τσαντίζομαι όταν βλέπω ανθρώπους που να φτάνουν στα άκρα λόγω χρεών και δεν υπάρχει κανένας να τους στηρίξει.

ΧΑΛΚΙΔΑ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ "SHELMAN"! 300 ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!



Ένα θέμα που δεν ήξερα και έτυχε να μάθω τώρα τελευταία, αφορά την βιομηχανία ξύλου shelman και την κατάσταση που επικρατεί με τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Έτυχε να πέσει στα χέρια μου ένα δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Νεα Προοπτική" (φ.481, 3/7/2010,σελ8-9), απ' όπου αντιγράφω ένα απόσπασμα:
"Σε απεργιακό αγώνα διαρκείας, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία , βρίσκονται οι 580 εργάτες του εργοστασίου Ξυλείας Σέλμαν στην Χαλκίδα. Μια από τις λίγες βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου στην Ελλάδα οδεύει προς συρρίκνωση της παραγωγικής της δραστηριότητας και σε μαζικές απολύσεις. 22 εργαζόμενοι απολύθηκαν, 300 άλλοι βλέπουν μπροστά τους το φάσμα της απόλυσης, ενώ άγνωστο είναι το μέλλον της επιχείρησης. Το πρόβλημα γιγαντώνεται καθώς όλη η βιομηχανική ζώνη της Χαλκίδας κινδυνεύει με κατάρρευση και όλος ο νομός της Εύβοιας απειλείται με ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.
Από τις 12 Ιούνη που εξελίσσεται η απεργία έχει συσταθεί απεργιακή επιτροπή του Σωματείου με την οποία οι εργαζόμενοι οργανώνουν τον αγώνα τους απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με τους οποίους έχουν συμπτύξει ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο.
Η αιτία της απεργίας είναι η απόφαση της εργοδοσίας στις αρχές του Ιούνη να απολύσει 22 εργαζομένους. Η ανακοίνωση των απολύσεων ήρθε να επιβεβαιώσει τις έντονες ανησυχίες των εργατών που από τον περασμένο Γενάρη και μετά την εξαγορά της ελληνοελβετικής εταιρίας από τον Αδαμόπουλο, ιδιοκτήτη της Alfa Woods, ήταν εν αναμονή δραστικών απολύσεων, σύμφωνα με τις καπιταλιστικές ανάγκες για απόσβεση των ζημιών που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Όπως δήλωσε εργαζόμενος στο εργοστάσιο: " το Σέλμαν ήταν ελληνο-ελβετικής ιδιοκτησίας και αυτή τη στιγμή το έχει πάρει κάποιος Αδαμόπουλος, ένας άνθρωπος που αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε ούτε τι επιχειρηματική δραστηριότητα έχει, ούτε τίποτα. Ήρθε στο εργοστάσιο που παλιά απασχολούσε 1200 εργαζομένους και αυτή τη στιγμή έχει περίπου 500 εργαζομένους και θέλει να απολύσεις γύρω στους 300, οπότε αυτό σηματοδοτεί ότι το εργοστάσιο αυτό δεν θέλει να είναι εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου αλλά να γίνει αποθηκευτικός χώρος ή να κάνει εισαγωγές ή άλλου τύπου μη παραγωγική εργασία. Αυτή είναι η εκτίμηση. Τώρα κάνει χρήση του 4% απολύοντας 22 εργαζόμενους με επιδίωξη να κάνει χρήση του νέου νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης τον ερχόμενο μήνα και να απολύσει γύρω στα 300 άτομα".
Εξαρχής ο Αδαμόπουλος βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για την προώθηση του σχεδίου μαζικών απολύσεων που είχε ανάγκη η αλλαγή του κύκλου εργασιών και του παραγωγικού προσανατολισμού της Σέλμαν. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν άλλος από τον αντιπρόεδρο της εταιρίας Νίκο Φαρμάκη. Ο τελευταίος επί κυβέρνησης Σημίτη ήταν υφυπουργός υγείας και ένας από τους βασικούς συντάκτες όλων των αντι-ασφαλιστικών και αντεργατικών νομοθετημάτων της. [...] Όπως δήλωσε στη Νέα Προοπτική ο κ. Μιχάλης Ράπτης, πρόεδρος σωματείου Σέλμαν: "είναι άκαμπτη η εργοδοσία απέναντί μας, γιατί έχει πρωτομάστορα έναν πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη, το Νίκο Φαρμάκη. Δεν θέλουνε να παράγουμε προϊόντα ξυλείας, αλλά κάτι άλλο που δε μας λένε. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα".
[...] Την Τετάρτη 23 Ιούνη σχεδόν όλοι οι εργάτες της Σέλμαν και εργάτες από τις υπόλοιπες εναπομένουσες βιομηχανίες του Νομού Ευβοίας συγκεντρώθηκαν στα διόδια Σχηματαρίου μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, του σωματείου Σέλμαν και του σωματείου της "ΝΕΟΣΕΤ". Επί δυο ώρες κατέλαβαν το έμπροσθεν των διοδίων οδόστρωμα, εμποδίζοντας την διέλευση των αυτοκινήτων. Με απλωμένα τα πανώ τους παρέμειναν στον δρόμο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της ανεργίας και των απολύσεων, την εργοδοσίας και της κυβέρνησης.[...]


Επειδή ακριβώς το άρθρο είναι δισέλιδο και πυκνογραμένο δεν σας το παραθέτω ολόκληρο, αλλά μπορείτε να το διαβάσετε στο παραπάνω link.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις ορέξεις που έχει το κεφάλαιο και το μέλλον που προδιαγράφουν για τους απλούς εργαζομένους οι εργοδότες.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: ΣΚΗΝΕΣ FAR WEST ΜΕ ΜΑΖΙΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ!


Το πρόσφατο περιστατικό της “μαφιόζικης” επίθεσης κατά υπαλλήλου της Πρόνοιας Αιτωλοακαρνανίας είναι η κορυφή του παγόβουνου και φυσικά το ζήτημα έχει πολύ βαθύτερα αίτια. Συγκεκριμένα τρία άτομα φέρονται να "γάζωσαν" με πυροβόλο όπλο το σπίτι της υπαλλήλου στο Αιτωλικό και ήδη η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Για την ιστορία ν' αναφερθεί πως η επίθεση των τριών ενόπλων ήταν καθαρά προειδοποιητική “για να μάθει να κάνει τα σωστά”. Σύμφωνα με τα όσα ήδη αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι της Πρόνοιας "η κατάσταση τον τελευταίο ειδικά καιρό έχει ξεφύγει από τα όρια, με συνεχείς και επαναλαμβανόμενες απειλές κατά της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους".

Οι υπάλληλοι καλούνται καθημερινά να κάνουν τη δουλειά τους υπό συνθήκες "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" που προσπαθούν να επιβάλλουν οι “νταήδες” της περιοχής. Απόδειξη αυτού, είναι το περιστατικό βέβαια της ένοπλης επίθεσης που δέχθηκε η υπάλληλος, από ανθρώπους οι οποίοι δρούσαν για λογαριασμό τρίτων.

Τα λεφτά είναι πολλά κατά γενική ομολογία. Και ίσως εδώ, είναι χρήσιμη η αναφορά για του τι ακριβώς μιλάμε. Ο νομός Αιτωλ/νίας στο παρελθόν έχει χαρακτηρισθεί ως “ανάπηρος”. Και αυτό γιατί σήμερα καταβάλλει προνοιακά επιδόματα που έχουν νομότυπα πιστοποιητικά σε 5.000 δικαιούχους, ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς στην Ελλάδα (αν όχι ο μεγαλύτερος) συμπεριλαμβανομένου και του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Το 80% των επιδομάτων (χωρίς αυτό να λέει τίποτε ειδικό) απευθύνονται σε αθίγγανους, ενώ το ποσό που μοιράζεται ανά δίμηνο ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ.Πριν από λίγους μήνες, το Υπουργείο Υγείας προφανώς βλέποντας με τη σειρά του τα νούμερα που “παίζονται” στην Αιτωλ/νία έδωσε εντολή αναθεώρησης συγκεκριμένων κατηγοριών επιδομάτων. Την κίνηση αυτή φυσικά και δεν είδαν με καλό μάτι κάποιοι, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας κύκλος απειλών, είτε με τηλέφωνα είτε ακόμη και με προσωπική παρουσία.

Το “παίρνω την καραμπίνα και έρχομαι”, “θα σας βάλουμε φωτιά”, "θα σας εκτελέσουμε όλους” είναι στοιχεία της καθημερινότητας πλέον των υπαλλήλων, με αποκορύφωμα φυσικά την ένοπλη επίθεση. Και όλα αυτά, γιατί οι υπάλληλοι κάνουν απλά τη δουλειά τους. Εδώ φυσικά προκύπτει ένα ακόμη σοβαρότερο ερώτημα. Όλα αυτά έγιναν για την “αναθεώρηση”. Την προσκόμιση δηλαδή στην υπηρεσία εκ νέου πιστοποιητικών υγείας και όχι την διακοπή επιδομάτων.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο ή όποιος άλλος φορέας κρίνει πως για οποιαδήποτε αιτία αναστείλει, περικόψει ή δεν καταβάλλει λόγο συγκυρίας τα προνοιακά επιδόματα, τότε οι υπάλληλοι κυριολεκτικά βρίσκονται στο έλεος του κάθε ενός διαταραγμένου που εκείνη τη στιγμή θα “αναγνωρίσει” τον “υπαίτιο” στο πρόσωπό τους.Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ήδη έχει ζητηθεί η προστασία της Υπηρεσίας από την Εισαγγελική Αρχή και την Ελληνική Αστυνομία.

Όμως, εάν η ελληνική Πολιτεία θέλει να προστατέψει επί της ουσίας τους υπαλλήλους της και να εφαρμόσει απρόσκοπτα τις αποφάσεις της, θα πρέπει το “μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο”. Πρέπει οι “στρόφιγγες” της ασύστολης πλέον χορήγησης κάθε είδους επιδομάτων που δίδονται αφειδώς και με “προσχήματα” να κλείσει οριστικά και εάν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να το κάνει έχει και τους τρόπους και τα μέσα. Οι “αναθεωρήσεις” δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και δεν κάνουν “οικονομία” στα λεφτά του κράτους. Η “γροθιά στο μαχαίρι” είναι μονόδρομος, προς αποκατάσταση πρώτα απ' όλα του αισθήματος δικαίου σε όσους συνανθρώπους μας πραγματικά έχουν την ανάγκη της υποστήριξης των υπηρεσιών της πολιτείας και των οργάνων της.

Πηγή: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, crimesnews


Το παραπάνω άρθρο είναι από το best.gr.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΓΗ ΣΕ ANIMATION TOIXOY!




Ο Ιταλός καλλιτέχνης BLU εντυπωσιάζει ακόμα μία φορά με το εκπληκτικό “Big Bang Big Boom“, ένα animation ζωγραφισμένο επάνω σε τοίχους, σωλήνες και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε, στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη της ζωής από το Big Bang και έπειτα!

Πρέπει να ξοδεύτηκαν απίστευτες ποσότητες χρωμάτων, καθώς κάθε frame αποτελεί μια φωτογραφία της ζωγραφιάς, η οποία στη συνέχεια είτε σβήστηκε είτε χρωματίστικε εκ νέου για το επόμενο frame κ.ο.κ. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για το χρόνο που χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί. Σίγουρα όμως το αποτέλεσμα είναι εξωπραγματικό!


Το εκπληκτικό αυτό βίντεο το βρήκα στο techgear.gr.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ "ΠΡΕΠΕΙ"


Το πρώτο «πρέπει» της ζωής μου το άκουσα πολύ μικρή. Δεν θυμάμαι πια αν ήταν το «πρέπει να φας το φαί σου» ή το «δεν πρέπει να τραβάς την κοτσίδα της αδελφής σου», το μόνο που θυμάμαι είναι ότι μια λεξούλα τόση δα εισέβαλε μια μέρα στην ζωή μου και από τότε εγκαταστάθηκε εκεί, έβγαλε ρίζες σαν ελιά και ξεθεμέλιωσε τα «θέλω» μου. Όσες φορές ρώτησα την μάνα μου παιδί ακόμα γιατί πρέπει ποτέ δεν πήρα μια απάντηση που να ικανοποιούσε την παιδική μου απορία. «Γιατί έτσι» ήταν η πιο συνηθισμένη της απόκριση ή ακόμα χειρότερα «όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις»

Από τότε πολλά χρόνια πέρασαν, μεγάλωσα μα ποτέ δεν κατάλαβα. Για κάθε χρόνο εφηβικής και ενήλικης ζωής πολλά πρέπει ήρθαν και συσσωρεύτηκαν το ένα πάνω στο άλλο, σαν ένα ατέλειωτο ντόμινο από χιλιάδες κομμάτια που έπεφταν και συμπαρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους. Από το πρέπει να διαβάζεις για να μπεις στο πανεπιστήμιο μέχρι το δεν πρέπει να του δείξεις ότι σου αρέσει των πρώτων ερωτικών σκιρτημάτων περνάς χωρίς να το καταλάβεις στο πρέπει να βρεις δουλειά, να κάνεις οικογένεια, παιδιά, να βγάλεις λεφτά, να πάρεις σπίτι. Πρέπει να κάνεις υπομονή, να είσαι ψύχραιμος, δυνατός. Πρέπει να αντέξεις, χωρισμούς, απώλειες μικρές ή μεγάλες, αρρώστιες και θανάτους. Πρέπει να υποταχθείς σε δουλειές που δεν σου αρέσουν, να συμβιβαστείς με καταστάσεις που σε θυμώνουν, να μάθεις να ζεις σε μια κοινωνία που σε έχει εγκλωβίσει στους δικούς της κανόνες που σε έμαθε να τους υιοθετείς.

Πόσα «δεν θέλω αλλά πρέπει» έχουμε πει για τα πιο σημαντικά αλλά και τα πιο ασήμαντα στην ζωή μας σκέφτομαι.
Πως καταφέραμε να ξεχάσουμε εκείνο το μικρούλι «θέλω» που λέγαμε παιδιά και που χτυπώντας με δύναμη το πόδι και κλαίγοντας γοερά το διεκδικούσαμε; Ακόμα και τώρα, όταν το διατυπώνουμε, γίνεται πάντα μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Με τάξη, ευπρέπεια. Μας ακούν, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Μας ικανοποιούν, αλλά γίνεται μερικώς, ποτέ πλήρως. Πως γίναμε έτσι, ανήμποροι να διεκδικήσουμε έστω και μια στιγμούλα για τα θέλω μας, τις ανάγκες μας; Γίναμε επειδή κατά βάθος έτσι προστατεύουμε και εμείς τον εαυτό μας από τις διεκδικήσεις των άλλων. Και επειδή αλλάζουμε ρόλους. Δεν είμαστε πάντα παιδιά. Γινόμαστε γονείς, αφεντικά, πηδάμε από το ένα ρολάκι στο άλλο.

Όλες αυτές οι σκέψεις τρύπωσαν στο μυαλό μου χθες το πρωί όταν άκουσα για τον έφηβο που επιχείρησε να αυτοκτονήσει δύο φορές μαθαίνοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων του και που δεν ήταν εκείνα που έπρεπε. Εκείνα που τον είχαμε μάθει ότι πρέπει να είναι. Και μαζί με σκέψεις γέμισα και ενοχές και ντράπηκα. Νομίζω πως η ντροπή πρέπει να είναι συλλογική. Μας αφορά ως κοινωνία, αλλά μας αφήνει αδιάφορους ως πολίτες. Κάποτε και αυτό το παιδί θα προσπαθήσει να αλλάξει ρόλο. Φοβάμαι πως δεν θα τα καταφέρει. Το σύστημα που φτιάξαμε τον έχει καταδικάσει να είναι μονίμως κομπάρσος. Και θύμα.

ΠΗΓΗ protagon

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ


Με επιφυλακτικότητα εξετάζει η αντιτρομοκρατική μυστηριώδη επιστολή που έφθασε στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», όπου γίνεται ανάληψη ευθύνης της επίθεσης στο γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη και η οποία κλείνει με τη φράση: «η γνωστοποίηση του ονόματος της νεοσύστατης οργάνωσής μας θα γίνει στα επόμενα χτυπήματα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η επιστολή είναι τετρασέλιδη και το όνομα του αποστολέα της είναι «Θανάσης Κλάρας» (πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη). Ως διεύθυνση κατοικίας στο φάκελο αναγράφεται «Αγωνιστών 40, Αθήνα» και πάνω του είναι εκτυπωμένο ένα κόκκινο αστέρι.

Στην επιστολή αναφέρεται το επιχειρησιακό σκέλος της αποστολής της βόμβας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς επίσης επιχειρείται ανάλυση της τρέχουσας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας. Παράλληλα εκτοξεύονται απειλές κατά πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, συνδικαλιστών και δημοσιογράφων.

Πάντως, η αστυνομία εντοπίζει πολλές διαφορές ανάμεσα στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες που αναφέρονται στην επιστολή (κυρίως σε όσα περιγράφονται για τη συνδσεμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού) και στα στοιχεία που η ίδια έχει εξάγει από τις έρευνές της.

ΠΗΓΗ naftemporiki

ΗΡΘΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ...

Ήρθε ξανά το καλοκαιράκι κι αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα και μεις να ξεκουραστούμε... Το blog θα ανανεώνεται τον επόμενο καιρό είτε κανονικά, είτε πιο αραιά ανάλογα με αν εκεί που βρίσκεται ο καθένας μας έχουμε πρόσβαση στο ίντερνετ!!
Σας χαιρετώ για σήμερα με ένα καλοκαιρινό τραγουδάκι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η.Π.Α.!


Οι πρόσφατες συλλήψεις 10 Ρώσων ύποπτων κατασκοπίας στις ΗΠΑ -κι ενός 11ου στην Κύπρο που... διέφυγε- έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο ψυχροπολεμικές θεωρίες συνωμοσίας εξάπτοντας τη φαντασία της κοινής γνώμης και γεννώντας ερωτήματα για το ποιόν, τον τρόπο ζωής και κυρίως τα κίνητρα των ανθρώπων που επέλεξαν να ζουν τη διπλή ζωή του πράκτορα.
Η επιλογή αυτή έχει της ρίζες της σε μια ολόκληρη κουλτούρα κατασκοπίας στη Ρωσία. Κατά τη σοβιετική εποχή, οι πράκτορες που δρούσαν στο εξωτερικό θεωρούνταν εξαιρετικά προνομιούχοι διότι μπορούσαν να ξεφύγουν από τα στενά όρια του κομμουνιστικού καθεστώτος, να ταξιδέψουν και γενικότερα ν' απολαύσουν τα πλεονεκτήματα μιας ανώτερης κοινωνικής θέσης.

Κι αν με την περεστρόικα κι αργότερα με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης η διαβόητη KGB αποτέλεσε στόχο οξύτατων επικρίσεων, η διάδοχός της FSB (εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών και αντικατασκοπίας) κατάφερε να αναβαπτιστεί ως μια σύγχρονη υπηρεσία με υψηλό προφίλ, κάτι που ισχύει πολύ περισσότερο για τη SVR (εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών και κατασκοπίας).

Αίγλη και γοητεία...

Για τους περισσότερους Ρώσους η εξασφάλιση μιας θέσης στον τεράστιο κρατικό γραφειοκρατικό μηχανισμό αποτελεί μια πολυπόθητη εξέλιξη στη σταδιοδρομία τους, η οποία γίνεται αξιοζήλευτη όταν η θέση αυτή αφορά τις μυστικές υπηρεσίες. Κατ' αρχάς, διότι εγγυάται εργασιακή ασφάλεια σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά και διότι συνοδεύεται από αδιαμφισβήτητο κύρος.

Κατά την Ολγα Κριστανόφσκαγια, κοινωνιολόγο στη ρωσική Ακαδημία Επιστημών, «όσοι εργάζονται για τη SVR δεν το κάνουν μόνο για τα χρήματα και την καριέρα. Υπάρχουν πολλά άλλα κίνητρα, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα ανώτατης εκπαίδευσης, ο πατριωτισμός αλλά και η ρομαντική και ηρωική απεικόνιση των μυστικών πρακτόρων σε ταινίες και μυθιστορήματα». Η αίγλη που περιβάλλει το μύθο του κατασκόπου φαίνεται να ασκεί μια ακαταμάχητη γοητεία σε μια μερίδα της ρωσικής νεολαίας. Σ' αυτήν, άλλωστε, στοχεύουν κυρίως οι στρατολόγοι των μυστικών υπηρεσιών.

«Ινδαλμα» ο Πούτιν...

Η διαδικασία στρατολόγησης της SVR είναι ασαφής. Αλλά οι διασυνδέσεις στο διπλωματικό σώμα παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο και δεν είναι τυχαίο που ο πατέρας της συλληφθείσης Αν Τσάπμαν είχε υπηρετήσει στη ρωσική πρεσβεία στην Κένυα. Συνήθως οι μυστικές υπηρεσίες επιλέγουν τα νέα μέλη τους μεταξύ φερέλπιδων αξιωματικών του στρατού και φιλόδοξων φοιτητών στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου. Κι αν επί Σοβιετικής Ενωσης οι νέοι εμπνέονταν από κατασκοπικές τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες, η νέα γενιά έχει πρότυπο τον ισχυρό άνδρα της χώρας και διασημότερο «απόφοιτο» των μυστικών υπηρεσιών: τον πρώην πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, που για πολλούς αποτελεί την προσωποποίηση του κατασκοπικού «γκλάμουρ».

Από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΠΟΥ ΕΣΚΑΨΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ...


Πρόκληση πολιτικής επιβίωσης αποτελεί η επιλογή της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στις πιο σκληρές ρυθμίσεις για το ασφαλιστι­κό και το εργασιακό κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Πολλά στελέχη αλλά και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο κοινωνικός αιφνιδιασμός που προκαλούν τα δύο σχέδια νόμου για το α­σφαλιστικό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι ρυθμίσεις για το εργασιακό και το τριετές πάγωμα των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν συνταγή πολιτικής αυτοκτονίας.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ με άλλοθι το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με την τρόικα ξεφεύγει πο­λύ τόσο από τις πολιτικές δεσμεύσεις όσο και από την πολιτική ρητορική του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά αξιοσέβαστος αριθμός μελών της Κοινοβουλευ­τικής του Ομάδας και επισημαίνει ότι πρόκειται για την κορύφωση ενός πολιτικού δράματος, που απειλεί σοβαρά να αφήσει το κόμμα ως κενό πολιτικό κέλυφος, χωρίς κοινωνική αναφορά και βάση υποστήριξης.

Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να προκαλέσει βαθύτερο ρήγμα με την κοινωνία απ’ αυτό που προκάλεσε η απόπειρα Γιαννίτση για την επίλυση του ασφαλι­στικού, αφού τόσο ο αρμόδιος υπουργός που χει­ρίστηκε το θέμα όσο και ο τρόπος διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου έχουν μέχρι τώρα προ­καλέσει σοβαρά προβλήματα, ερωτήματα και… τεκτονικό σεισμό στην κοινωνική του βάση.

Τις τελευταίες μέρες και μετά τη μεγάλη απερ­γία της Τρίτης, και το τσουνάμι του κοινωνικού θυμού που διογκώνεται και παίρνει τη μορφή χιο­νοστιβάδας μοιάζει να απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση, η οποία βλέπει να έρχεται αντιμέτω­πη με έναν ταραγμένο Σεπτέμβρη και ένα οδυνη­ρό στραπάτσο στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές.

Τρέχουν και δεν φτάνουν…

Ο πρωθυπουργός άρχισε πάλι τις γνωστές πα­ρεμβάσεις του τόσο στη Βουλή όσο και στο Πολι­τικό Συμβούλιο του κόμματος με προφανή στόχο να «μαζέψει» τους ανεξέλεγκτους βουλευτές και να επαναλάβει το στερεότυπο «ΠΑΣΟΚ ή χάος», μπας κι αλλάξει το κλίμα έστω και κατ’ ελάχιστον.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνει απ’ όλους ότι τελικά τα πιο πολλά «πρόβατα» θα μπουν στο μαντρί και θα ψηφίσουν τα δύο ασφαλιστικά νομοσχέδια, η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για το πού πάει το πράγμα είναι έκδηλη. Οι διαπιστώσεις που κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, δείχνει και τα πολύ τρωτά σημεία, τα οποία στην παρούσα φάση συμβάλλουν σ’ αυτήν την εικόνα απόλυτης… ξεφτίλας της κυβέρνησης:

◆ Δεν υπάρχει σοβαρός δίαυλος επικοινωνί­ας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των συνδικαλιστών του. Μετά και την περιφρονητική και πολωτική στάση Ξυνίδη στην πρόσφατη συνάντησή του με την ΠΑΣΚΕ στην Ιπποκράτους, το κόμμα δεν έχει κανέναν διάλογο με τη συνδικαλιστική ηγεσία που προέρχεται από τα σπλάχνα του. Το Πολιτικό Συμ­βούλιο είναι «παιδική χαρά» που λειτουργεί όταν επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Το όργανο εμφανίζει σοβαρή αδυναμία παραγωγής έργου, αλλά και ανάλυσης των προβλημάτων, σε αντίθεση με άλ­λες εποχές, όταν είχε σύνθεση με πρωτοκλασάτα στελέχη, που άντεχαν να εναντιωθούν στον πρω­θυπουργό. Το κόμμα είναι ουσιαστικά ανύπαρ­κτο, ενώ μόλις προχτές το γραφείο Τύπου άρχισε να ανακοινώνει συνεδριάσεις οργάνων και τομέων προκειμένου να πειστούν οι δημοσιογράφοι ότι υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται με το κόμμα και δεν έχουν πέσει με τα μούτρα στην κυβερνη­τική μαρμίτα…

◆ Οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις εί­ναι ανύπαρκτες και δεν έχουν καμία επαφή με τις δυνάμεις της εργασίας ώστε να επιχειρήσουν να λειάνουν εντάσεις και διαφορές.

◆ Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας είναι πολύ σκληρές, πολύ αιφνιδιαστικές και μοιάζουν σε πολλές περιπτώσεις εκδικητικές απέναντι στα σχέδια ζωής μιας ολόκληρης γενιάς που καλείται να πληρώσει πολύ σκληρά λάθη, παραλείψεις, υπεκφυγές και στρουθοκαμηλισμούς των τελευ­ταίων δεκαετιών.

◆ Οι όποιες θυσίες καλούνται να κάνουν οι πο­λίτες είναι μονομερείς, αφού δεν διαπιστώνουν κινήσεις του υπουργείου και όλου του κράτους να μαζέψουν την εισφοροδιαφυγή και να κινη­θούν εναντίον όσων χρωστούν δισεκατομμύρια στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να πειστούν να συνεισφέρουν στις δραματικές πε­ρικοπές αποδοχών, αλλά και στον επιπλέον χρόνο παραμονής στην εργασία που τους ζητείται αντι­στοίχως.

◆ Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει απολέσει από καιρό οποιαδήποτε αριστερή ή κοινωνική ανα­φορά και αποκολλάται βίαια από την έστω και ρητορική αριστερόστροφη εικόνα του, χωρίς να έ­χει μελετήσει σε βάθος αν υπάρχουν κοινωνικές ομάδες εκεί όπου επιθυμεί να κινηθεί πολιτικά και ιδεολογικά. Οι συνθήκες κρίσης κατά πολλούς δεν αποτελούν άλλοθι, αντίθετα δοκιμάζουν τις αντοχές και την ειλικρίνεια των προθέσεων και των ιδεολογικών αναφορών ενός πολιτικού χώρου.

◆ Ο Αντώνης Σαμαράς εγκαινιάζοντας έναν δεξιόστροφο λαϊκισμό επιχειρεί να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ στο μαλακό του υπογάστριο, στα φτωχά κοινωνικά στρώματα που αναζητούν ελπίδα και προσδοκούν να βγούμε γρήγορα από την κρίση, μπας και αναπνεύσουν. Η στρατηγική εξόδου και απεμπλοκής από την κρίση που εισηγήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο μπορεί τώρα να φαντάζει «όνειρο μακρινό», αλλά όσο θα βαθαίνει η απο­στροφή μεγάλων κοινωνικών ομάδων από το ΠΑΣΟΚ τόσο θα δυναμώνει η απήχησή της…


Το Παραπάνω είναι το μεγαλύτερο μέρος ενός άρθρου από την εφημερίδα "Το Ποντίκι". Η συνέχεια εδώ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ...ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ!


Το σχέδιο νόμου για τη Διά Βίου Μάθηση, που θα διαμορφώσει το νέο πλαίσιο όλων των μαθησιακών δραστηριοτήτων εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Στις ρυθμίσεις του σχεδίου περιλαμβάνεται και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που θα συνδέει με νέους όρους την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας (κατηγοριοποίηση των όποιων τίτλων σπουδών και αντίστοιχη σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα), κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από τα κολέγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κολέγια κατατάσσονται πιο χαμηλά από τα τριτοβάθμια Ιδρύματα, στα επίπεδα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης (τέταρτο και πέμπτο) και ενδεχομένως μία κατηγορία πάνω από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών λόγω της συνεργασίας τους με τα ξένα πανεπιστήμια. Κατά τ' άλλα στο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση, ρυθμίζεται όλος ο χώρος έξω από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δηλαδή, η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση που συνίσταται στην αρχική και τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και στην τυπική και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, Κολέγια κ.ά.).

Επιτελικοί φορείς στο νέο σύστημα θα είναι:
α) Το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ), που έχει την αρμοδιότητα της πιστοποίησης / αδειοδότησης των δομών εκπαίδευσης (φορείς, εκπαιδευτές).
β) Ο Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (μια μετεξέλιξη του ΟΕΕΚ), που θα αναλάβει την κατάρτιση του Πλαισίου Προσόντων και την αναγνώριση/πιστοποίηση των προσόντων.
γ) Το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού με συμβουλευτικές αρμοδιότητες.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η ύπαρξη μητρώων (εκπαιδευτών, φορέων), κάρτας διά βίου μάθησης του πολίτη και το ευρωδιαβατήριο. Παράλληλα, θεσπίζονται διάφορα κίνητρα όπως:
α) Αναγνώριση και πιστοποίηση της πρότερης μάθησης, ώστε όλες οι μορφές τυπικής, μη τυπικής εκπαίδευσης και άτυπης μάθησης να συσχετίζονται μεταξύ τους και τα αποτελέσματά τους να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται.
β) Ατομικοί εκπαιδευτικοί λογαριασμοί από τους οποίους ο εργαζόμενος μπορεί να αποσύρει χρήματα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του (με καταθέτες εργοδότες-με φοροαπαλλαγές- το κράτος, τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και άλλους φορείς).
γ) Ατομικοί λογαριασμοί μαθησιακού χρόνου. Σε περιπτώσεις υπερωριακής απασχόλησης ο εργαζόμενος καταθέτει χρόνο στο λογαριασμό του για εκπαιδευτικούς λόγους.


Από το prezatv.


Σχόλιο: Μπορεί η κυβέρνηση να είχε εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική στο θέμα της εκπαίδευσης σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά βλέπουμε ότι πέραν από κάποιες προσθήκες, όλες οι κινήσεις της συντελούν στο να γίνει η εκπαίδευση εμπόρευμα (κολλέγια, Εθνικό Πλαίσιο προσόντων, Λογαριασμοί Μαθησιακού Χρόνου κλπ). Παρόλες τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και ιδίως των φοιτητών τα προηγούμενα χρόνια, το υπουργείο δεν έχει λάβει υπ' όψην του τίποτε άλλο εκτός από την πολιτική που θέλει η Ε.Ε. να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη της...

ΚΑΤΑΝΤΙΑ! ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΜΕΙΝΕ Η ΓΑΥΔΟΣ!


Συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο το κοινοτικό συμβούλιο Γαύδου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ακριτικό νησί μετά την απαγόρευση στα πλοία «Δασκαλογιάννης» και «Σαμαριά» της ΑΝΕΝΔΥΚ να μεταφέρουν επιβάτες.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπουν σε πλοία τέτοιου τύπου να μεταφέρουν επιβάτες πέραν των παράκτιων δρομολογίων.

Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Γαύδου Ευστράτιος Λαμπάκης, «η εξέλιξη αυτή είναι πολύ δυσάρεστη δεδομένου ότι οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος αποτελούν για το νησί τη χρονική περίοδο των πολλών επισκεπτών. Στο κοινοτικό συμβούλιο θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα πάρουμε αποφάσεις»

Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Δυτικής Κρήτης (ΑΝΕΝΔΥΚ) που εκτελεί τα δρομολόγια, ζητεί να εξαιρεθούν τα δύο πλοία της, «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης» από την Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφού πρόσφατα είχε αναβαθμίσει τα μέτρα ασφαλείας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ, Γιάννης Μπραουδάκης, «το πρόβλημα αρχίζει με την αλλαγή των κανόνων ασφαλείας που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οδηγία 9818. Με βάση την οδηγία, από την 1η Ιουλίου υποβαθμίζονται κάποια πλοία. Τα δικά μας σκάφη, το «Σαμαριά» και το «Δασκαλογιάννης», με τη συμμόρφωση που είχαμε κάνει το 2006, είχε επιτραπεί να δέχονται 500 επιβάτες έκαστο».

Ο κ. Μπραουδάκης τόνισε ακόμη ότι «δαπανήσαμε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να συμμορφωθούμε κατά 50% με επιπλέον συστήματα ασφαλείας αλλά τελικά τα πλοία υπιβαθμίστηκαν. Αυτή τη στιγμή τα σκάφη δεν μπορούν να πάρουν επιβάτες».

Η ΑΝΕΝΔΥΚ εχει έγοράσει ήδη πλοίο για να εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ωστόσο η μετασκευή του θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.


Πηγη: εφημερίδα "Καθημερινή".

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!






Τα καλά πρέπει να λέγονται, και να αντιγράφονται. Η υπέροχη παραλία Μηλιά στη Γλώσσα Σκοπέλου είναι προσβάσιμη σε όλα τα άτομα. Χάρις σε απλό και έξυπνο διάδρομο από κόντρα πλακέ πάνω στην ατελείωτη χρυσή αμμουδιά, οι λουόμενοι την διασχίζουν χωρίς καίγονται οι πατούσες τους. Ακόμα όμως πιο σημαντικός είναι ο διάδρομος για τα αναπηρικά καροτσάκια (κλικ φωτό). Γιατί στο τέλος του καταλήγει σε μια ειδικών προδιαγραφών τουαλέτα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά, για να είναι μια παραλία φιλόξενη. Απαιτείται όμως (και με το νόμο) λίγη ανθρωπιά.
Γιατί η ζωή ρόδα είναι και γυρίζει. Το πιάσατε το υπονοούμενο?


Από το blog adena-gr.