ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!


Και το ΣτΕ θα απασχολήσει το μνημόνιο, αφού δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι αποφάσισαν να προσφύγουν κατά επιμέρους διατάξεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στα γραφεία του ΔΣΑ τη Δευτέρα, μεταξύ εκπροσώπων του συλλόγου, της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), με σκοπό την οριστικοποίηση των δικαστικών ενεργειών, στις οποίες θα προβούν.
Στη νέα συνάντηση, αποφασίστηκε η άσκηση αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των εκτελεστικών διατάξεων του Μνημονίου, καθώς και η προσβολή όλων των διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν για την εφαρμογή του. Οι αιτήσεις ακυρώσεως θα συνταχθούν από εξειδικευμένους στο εργατικό, διοικητικό και ευρωπαϊκό δίκαιο δικηγόρους, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γεωργίου Κασιμάτη.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών «αναλαμβάνει την παρούσα πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του κοινωνικού και επιστημονικού του ρόλου, με σκοπό την εν γένει προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των θιγόμενων πολιτών και κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται από τις διατάξεις του Μνημονίου».
Τα δύο σημεία της νομικής κριτικής
«Το μνημόνιο δεν έχει κυρωθεί με διεθνή σύμβαση και δεν έχει πάρει τις απαιτούμενες 180 ψήφους. Δεν πρόκειται για απλό εκτελεστικό νόμο αλλά για νόμο που κυρώνει σύμβαση γι’ αυτό και απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία για να κυρωθεί. Επιπλέον θεωρούμε ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με τα μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος συγκεκριμένων πολιτών» διευκρινίζει μιλώντας στο tvxs ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, συνοψίζοντας τα δύο σημεία στα οποία θα βασιστεί η νομική κριτική των διατάξεων.
Αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΔΣΑ, τονίζει ότι ο σύλλογος είναι ανοιχτός σε αντίστοιχες συνεργασίας με όσους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς ενδιαφέρονται. «Δεν μπορώ να προδικάσω την αποτυχία ή την επιτυχία της προσφυγής» υπογραμμίζει «είμαστε όμως υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι εκείνοι που δεν έγιναν».
Παπασπύρος: «Αξιοποιούμε κάθε μέσο για την υποστήριξη εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων»
«Σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο εξετάζουμε την υποβολή προσφυγών τόσο για τις περικοπές στους μισθούς, όσο και για το ασφαλιστικό. Είναι δεδομένο ότι πλήθος στοιχείων δείχνουν ότι πολλές από τις αποφάσεις και τις ρυθμίσεις αυτές προσκρούουν στο Σύνταγμα» υπογραμμίζει μιλώντας στο tvxs, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.
Όπως επισημαίνει η δικαστική οδός μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα. «Η προσφυγή δε γίνεται για λόγους εντυπώσεων. Άλλωστε υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις για παράδειγμα σε ότι αφορά τα ώριμα δικαιώματα πάνω στις οποίες βασιζόμαστε» επισημαίνει ο κ. Παπασπύρος θυμίζοντας ότι με απόφαση του το ελεγκτικό συνέδριο είχε κρίνει αντισυνταγματικό το ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) ο οποίος στη συνέχεια καταργήθηκε για να επανέλθει φέτος. «Υπάρχει νομολογία η οποία συνηγορεί υπέρ της βασιμότητας των επιχειρημάτων της προσφυγής» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Αναφορικά με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να προσφύγει στο ΣτΕ ο κ. Παπασπύρος τονίζει ότι οι δικαστικοί αγώνες θα γίνουν εντός του ευρύτερου πλαισίου του συνδικαλιστικού αγώνα. «Δίνουμε βαρύτητα στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που μπορεί να αποδειχτούν πιο αποτελεσματικοί από άποψη χρόνου καθώς οι προσφυγές στα δικαστήρια είναι χρονοβόρες. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να υποστηρίξουμε εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΠΗΓΗ tvxs