ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ!


«Σκεφθείτε, η Πρωθυπουργός δίνει την εντολή επίθεσης και αυτή δεν εκτελείται. Αν και δοκίμασε τα πάντα, εντούτοις τα ελληνικά πλοία στα Ίμια δεν τα βυθίζουν». Έτσι ξεκινά το άρθρο του Akif Beki στην τουρκική εφημερίδα Radikal της περασμένης Πέμπτης. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το περιβόητο περιστατικό στις ελληνικές βραχονησίδες, ο πλέον στενός σύμβουλος της Τσιλέρ ομολογεί την πραγματικότητα αυτή.

«Η διαταγή ‘κτυπήστε’ παραμελήθηκε, την Πρωθυπουργό την κορόιδεψαν, την υπερκέρασαν. Ποιος και πώς την υπερκέρασε;… Ουδείς βγάζει άχνα. Η βαθιά σιωπή συνεχίζεται. Σκεφθείτε ότι οι πολεμικοί στόλοι των δύο χωρών έρχονται μύτη με μύτη. Για δύο ακατοίκητες βραχονησίδες οι δύο αντιμαχόμενοι γείτονες ετοιμάζονται να πάνε σε πόλεμο. Η Τουρκία και η Ελλάδα γυρίζουν από τα πρόθυρα ενός πολέμου. Δεν έχει πέσει ούτε μια σφαίρα.

Όμως, κάποιοι, κάτω από την ηχώ της κατάκτησης των βραχονησίδων, γίνονται ήρωες. Γεμίζουν τις τσέπες τους με τα εφόδια των γλυκαντικών ουσιών και αναφέρεται ότι με τις λαστιχένιες λέμβους έχουν αποβιβασθεί στις βραχονησίδες. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι καταδρομείς τη βενζίνη για τις λέμβους την πλήρωσαν από την τσέπη τους.

Τα κενά μεταξύ μύθου και πραγματικότητας συμπληρώνονται, μετά από χρόνια. Οι σκοτεινές σελίδες φωτίζονται. Ο μύθος της Θαλάσσιας Ναυμαχίας των Ιμίων μετατράπηκε σε ένα σκάνδαλο. Η τότε πρωθυπουργός Τσιλέρ είπε: «Ο στρατός θα φύγει και η σημαία θα κατέβει». Όμως, ο σύμβουλος της Τσιλέρ, Hüseyin Κocabıyık, μας εξήγησε ένα μέρος του παραμυθιού αυτού που είχε μείνει κρυφό.

Χάρη σε αυτόν πληροφορηθήκαμε τις λεπτομέρειες του πολέμου νεύρων που διεξήχθη μεταξύ της Πρωθυπουργού και του Γενικού Επιτελάρχη. Η Τσιλέρ έδωσε τη διαταγή “βουλιάξτε αυτά τα πλοία”. Ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Güven Erkaya αντιστάθηκε λέγοντας: «Η γυναίκα αυτή έχει παραφρονήσει, θα μας οδηγήσει σε πόλεμο».

Η μυστική αντίσταση έλαβε τέλος με μια διπλωματική φόρμουλα. Οι καταδρομείς των SAT, μέσα στο βαθύ σκοτάδι, παρεισέφρησαν στη διπλανή βραχονησίδα και έστησαν την τουρκική σημαία. Οι Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν στη διπλανή βραχονησίδα, έκαναν πως δεν τους είδαν.

Οι στρατιωτικοί και οι διπλωμάτες των δυο πλευρών πραγματοποίησαν ένα στημένο καβγά. Όταν ξημέρωσε, οι Έλληνες στρατιώτες από τα Ίμια και οι δικοί μας από τη διπλανή βραχονησίδα μάζεψαν τα πράγματά τους και αναχώρησαν. Η κατάσταση εξισορροπήθηκε και οι βραχονησίδες εγκαταλείφθηκαν σχεδόν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σαν να ήταν ένα μεγάλο αστείο.

Πριν από δύο ημέρες, είχα γράψει όλες τις λεπτομέρειες από έναν αυτόπτη μάρτυρα. Ο πρώην πηδαλιούχος της Hürriyet, Ertuğrul Özkök, είπε στους ρεπόρτερ του: «Ο πρώτος στόχος σας είναι οι βραχονησίδες των Ιμίων». Στην πραγματικότητα, αντί μιας Θαλάσσιας Ναυμαχίας, διεξήχθη ένας πόλεμος των ΜΜΕ για τα Ίμια… Η νίκη εορτάζεται ακόμη και σήμερα. Όμως, μέσα στον αναβρασμό η Πρωθυπουργός Τσιλέρ υπερκεράσθηκε. Η διαταγή για κτύπημα των ελληνικών πλοίων δεν εκτελέσθηκε. Ποιος; Γιατί; Και πώς υπερκεράστηκε;

Έχουμε μάθει τα πάντα, έχει μείνει μόνο το μυστικό αυτό. Είμαι πολύ περίεργος: Το Γενικό Επιτελείο θα μας ανακοινώσει το δικό του παραμύθι; Η Τσιλέρ θα βγει να μας μιλήσει για το θέμα αυτό; Ο τότε ΥΠΕΞ Μπαϋκάλ θα μας πει μερικές κουβέντες; Οι διπλωμάτες μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν για μια μη πολεμική λύση, θα πουν την αλήθεια στην κοινή γνώμη; Τι ακριβώς συνέβη τις ημέρες εκείνες; Ζητώ την αλήθεια και μόνο την αλήθεια…» καταλήγει το άρθρο στην τουρκική εφημερίδα.


Το παραπάνω άρθρο είναι από το tvxs.gr.

Εκείνη την νύχτα έγιναν πολλά. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία. Χρόνια τώρα γίνονται πολλά στο Αιγαίο και οι λόγοι είναι πολλοί. Αυτό που όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι τους λαούς περισσότερα τους ενώνουν παρά τους χωρίζουν. Άραγε ποιά κοινωνία θα προτιμούσε έναν πόλεμο, αντί της ειρήνης;