ΚΑΤΑΝΤΙΑ! ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΜΕΙΝΕ Η ΓΑΥΔΟΣ!


Συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο το κοινοτικό συμβούλιο Γαύδου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ακριτικό νησί μετά την απαγόρευση στα πλοία «Δασκαλογιάννης» και «Σαμαριά» της ΑΝΕΝΔΥΚ να μεταφέρουν επιβάτες.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπουν σε πλοία τέτοιου τύπου να μεταφέρουν επιβάτες πέραν των παράκτιων δρομολογίων.

Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Γαύδου Ευστράτιος Λαμπάκης, «η εξέλιξη αυτή είναι πολύ δυσάρεστη δεδομένου ότι οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος αποτελούν για το νησί τη χρονική περίοδο των πολλών επισκεπτών. Στο κοινοτικό συμβούλιο θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα πάρουμε αποφάσεις»

Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Δυτικής Κρήτης (ΑΝΕΝΔΥΚ) που εκτελεί τα δρομολόγια, ζητεί να εξαιρεθούν τα δύο πλοία της, «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης» από την Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφού πρόσφατα είχε αναβαθμίσει τα μέτρα ασφαλείας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ, Γιάννης Μπραουδάκης, «το πρόβλημα αρχίζει με την αλλαγή των κανόνων ασφαλείας που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οδηγία 9818. Με βάση την οδηγία, από την 1η Ιουλίου υποβαθμίζονται κάποια πλοία. Τα δικά μας σκάφη, το «Σαμαριά» και το «Δασκαλογιάννης», με τη συμμόρφωση που είχαμε κάνει το 2006, είχε επιτραπεί να δέχονται 500 επιβάτες έκαστο».

Ο κ. Μπραουδάκης τόνισε ακόμη ότι «δαπανήσαμε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να συμμορφωθούμε κατά 50% με επιπλέον συστήματα ασφαλείας αλλά τελικά τα πλοία υπιβαθμίστηκαν. Αυτή τη στιγμή τα σκάφη δεν μπορούν να πάρουν επιβάτες».

Η ΑΝΕΝΔΥΚ εχει έγοράσει ήδη πλοίο για να εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ωστόσο η μετασκευή του θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.


Πηγη: εφημερίδα "Καθημερινή".