36 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ!

Περισσότερους από 36.000 επισκέπτες (40.000 μαζί με τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει σε αυτό), έχει συγκεντρώσει ήδη το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, γεγονός που το κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων και ενδεχομένως, το κορυφαίο, σε επισκεψιμότητα Μουσείο της χώρας (μετά από το Μουσείο της Ακρόπολης)!
Αυτό έγινε γνωστό κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Νίκος Μουρτζάς μαζί με τον Αρχαιολόγο, Γιάννη Μόσχο και στην οποία παραβρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ και του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Δούρος και οι υπεύθυνοι συντήρησης των αρχαιοτήτων, κ.κ. Παυλάτος και Πιλάλης. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε προκειμένου να καταγραφεί η πρόοδος των εργασιών στην μόνη αίθουσα του Μουσείου που δεν έχει ανοίξει ακόμα για το κοινό, την αίθουσα Δημοσίου Βίου, ωστόσο επεκτάθηκε και σε πολλά ακόμα ζητήματα, με κυρίαρχα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν, καθώς και τα εμπόδια που προσπάθησαν να ορθώσουν υπηρεσιακοί παράγοντες στη συνέχιση λειτουργίας του Μουσείου.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες, ο κ. Μουρτζάς δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, επισημαίνοντας: «θέλω να πιστεύω ότι ξεπεράστηκαν», ενώ αναφερόμενος στους συμβασιούχους, έκανε λόγο για «αλχημείες» του κράτους και για «περιπέτειες» του Μουσείου και των εργαζομένων του που πρέπει να λήξουν μετά την περίοδο των εκλογών. Ακόμα, κάνοντας μια συνολική κι από καρδιάς αποτίμηση του έργου που παρήχθη μέχρι σήμερα, ο κ. Μουρτζάς τόνισε: «Όλους αυτούς τους μήνες που παραλάβαμε το Μουσείο και το θέσαμε σε λειτουργία ενώ παράλληλα συνεχίζουμε τις εργασίες, ξεπεράσαμε τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ήρθαμε αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας σε όλο του το μεγαλείο και πιστέψτε με, όσα αντιμετωπίσαμε… γεμίζουν βιβλίο. Με ατελείωτες ώρες εργασίας προσπεράσαμε τα προβλήματα και πετύχαμε, το Μουσείο να ξεκινήσει να λειτουργεί. Πιστεύω ότι εκ του αποτελέσματος δικαιωνόμαστε. Υπάρχουν 38 έργα που έχει αναλάβει το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων μέσω του Γ’ ΚΠΣ και το μόνο που έχει παραδοθεί και λειτουργεί είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας! Προχθές συνάντησα τυχαία τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Στεφανόπουλο να περπατάει στα δρομάκια του Ακταίου. Σταμάτησα και τον χαιρέτισα. «Είμαι περήφανος για το Μουσείο μας», μου είπε. Πηγαίνετε να δείτε και το βιβλίο επισκεπτών. Θα δείτε τι γράφουν εκεί μέσα, απλοί άνθρωποι. «Είμαστε περήφανοι για το Μουσείο» λένε κι αυτοί. Τελικά, αυτή είναι η μεγάλη μας δικαίωση. Οι 36.000 επισκέπτες. Κι όλοι αυτοί οι κάτοικοι της περιοχής που δηλώνουν περήφανοι για το Μουσείο…».
Χαρακτηριστικά όμως της αποδοχής που έχει ήδη το Μουσείο, είναι κατά συγκριτικά στοιχεία επισκεψιμοτήτων με άλλα μουσεία της χώρας, που παρέθεσε ο κ. Μουρτζάς. Έτσι, ενώ στο δίμηνο από 24 Ιουλίου έως 24 Σεπτεμβρίου, το Μουσείο της Πάτρας είχε πάνω από 36.000 επισκέπτες, το αντίστοιχο κι εξίσου νέο μουσείο των Ιωαννίνων είχε μόλις 2.256 επισκέπτες στο πρώτο εξάμηνο του 2009! Μέχρι και μουσεία που συνδέονται με κορυφαίας σπουδαιότητας αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Αρχαία Ολυμπία και οι Δελφοί δείχνουν να υπολείπονται του Μουσείου της Πάτρας. Με 56.753 επισκέπτες το α’ εξάμηνο του 2009 η Αρχαία Ολυμπία και 37.500 οι Δελφοί, το νέο Μουσείο της Πάτρας δείχνει πως θα φτάσει και θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτά τα νούμερα, καθώς ήδη η προσέλευση των σχολείων έχει αποκτήσει καθημερινή ροή.

Η τέταρτη και τελευταία αίθουσα, με την οποία ολοκληρώνεται το Μουσείο υπολογίζεται πως θα παραδοθεί στο κοινό μέχρι το τέλος του χρόνου και τα όσα ανέφερε γι’ αυτή ο κ. Μόσχος είναι εντυπωσιακά. Κύριο χαρακτηριστικό κι αυτής της αίθουσας, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της. Φιλοδοξεί μέσα σε μερικά τετραγωνικά να δίνει στον επισκέπτη την εικόνα της αρχαίας Πάτρας, κατά την Μυκηναϊκή και Ρωμαϊκή εποχή.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο ίσως να είναι η πιο εντυπωσιακή αίθουσα του Μουσείου. Εξήντα περίπου μαρμάρινα αγάλματα θα τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να νομίζει ότι συναναστρέφεται με τους Ολύμπιους θεούς, θα ζει τη μυθολογία και θα γνωρίσει σημαντικούς ρωμαίους αξιωματούχους που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην τύχη της αρχαίας Πάτρας. Από τα γλυπτά ξεχωρίζει το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, αντίγραφο της Αθηνάς του Φειδία που βρισκόταν στον Παρθενώνα. Από τα υπόλοιπα, το σπουδαιότερο ίσως, που ενδεχομένως να αποτελέσει και «σήμα κατατεθέν» του Μουσείου είναι ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα Διόνυσου και Συνοδού, ένα γλυπτό εξαιρετικής τέχνης και διατήρησης, που κάθε Μουσείο θα ήθελε να έχει στη συλλογή του. Η έκθεση συμπληρώνεται με τέσσερα ψηφιδωτά δάπεδα αλλά και με την μεγαλύτερη συλλογή παγκοσμίως ενός ειδικού τύπου μυκηναϊκού ξίφους. Ακόμα, θα εκτίθενται άλλοι οπλικοί εξοπλισμοί, ενώ εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η τεράστια μακέτα της σύγχρονης Πάτρας που με φωτάκια λέϊζερ θα δείχνει την διαδρομή του Παυσανία στην αρχαία Πάτρα. Τέλος, η αναπαράσταση ενός αρχαίου πλακόστρωτου δρόμου της αρχαίας Πάτρας με παρόδια κτίρια που έχουν κιονοστοιχία, αναπαραστάσεις των συστημάτων τοιχοποιίας των ρωμαϊκών χρόνων, υποδομών ύδρευσης και άλλα, ολοκληρώνουν την έκθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, αυτή η πρωτοποριακή έκθεση αντικειμένων και οι αναπαραστάσεις, τοποθετούν το Μουσείο της Πάτρας μεταξύ των μεγάλων μουσείων του κόσμου. «Σκοπός μας είναι να γίνει το Μουσείο της Πάτρας η πύλη του πολιτισμού της χώρας μας, για όλους αυτούς τους επισκέπτες που κατακλύζουν το λιμάνι της πόλης. Σκοπός μας είναι να γίνει το Μουσείο προορισμός, ένας χώρος που πρέπει να πας οπωσδήποτε εάν βρεθείς στην Πάτρα, έστω και για μερικές ώρες. Το Μουσείο της Πάτρας πρέπει να γίνει η εισαγωγή στον ελληνικό πολιτισμό. Και από την άλλη να είναι και ο επίλογος. Εάν σε ενδιαφέρει ο πολιτισμός της Ελλάδας και φτάνεις στη Πάτρα, πρέπει να πας στο Μουσείο της για να σε εισάγει στον αρχαίο πολιτισμό της. Εάν έχεις γυρίσει τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας και αναχωρείς από την Πάτρα, εδώ θα δεις ως κατακλείδα τον πολιτισμό, που ενώνει την Πάτρα με τη Δύση» τόνισε ο κ. Μόσχος. Τέλος, οι κ.κ. Παυλάτος και Πιλάλης αναφέρθηκαν στην πρόοδο των εργασιών συντήρησης.


Tο παραπάνω κείμενο είναι από το gowest.gr.