ΑΙΓΙΟ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ!

Με μετεωρολογικούς αισθητήρες και θερμο-οπτικές κάμερες αποφάσισε να «θωρακιστεί» από τις φυσικές καταστροφές ο Δήμος Αιγίου, ο οποίος στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» κατέθεσε μελέτη για τη χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 2.801.260,00 ευρώ.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα αναπτυχθεί στις δασικές εκτάσεις του Δήμου, από το Πυργάκι μέχρι και την Παρασκευή και αφορά τόσο την πυρανίχνευση, όσο και τη δασοπροστασία. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου και τους Αντιδημάρχους κ.κ. Παναγιώτη Γούσα και Περικλή Παπαγιαννακόπουλο για την τεράστια συμβολή τους στην προετοιμασία του εν λόγω φακέλου της πρότασης», δήλωσε ο Δήμαρχος Αιγίου, Απόστολος Καραφωτιάς, επισημαίνοντας πως η τεχνολογία μπορεί να δώσει τη λύση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Η λειτουργία του συστήματος περιλαμβάνει:
1. Ανιχνευτές (μετεωρολογικοί αισθητήρες και θερμο-οπτικές κάμερες) που θα λαμβάνουν δεδομένα από το δασικό περιβάλλον.
2. Όταν ανιχνεύσουν πυρκαγιά στέλνουν με ασύρματη μετάδοση σήμα συναγερμού στο κέντρο ελέγχου.
3. Το σημείο που βρίσκεται η πιθανή πυρκαγιά προσδιορίζεται από τα δεδομένα των ανιχνευτών και αποτυπώνεται αυτόματα σε χάρτη.
4. Οι χειριστές στο κέντρο ελέγχου λαμβάνουν το σήμα συναγερμού και εξετάζουν αν πρόκειται για αληθινό ή λανθασμένο σήμα.
5. Εφόσον επιβεβαιωθεί ο συναγερμός από τους χειριστές τότε κινητοποιούνται οι δυνάμεις πυρόσβεσης.
6. Οι επιτελείς των δυνάμεων πυρόσβεσης έχοντας τις πληροφορίες από τους ανιχνευτές (εικόνες αν πρόκειται για κάμερα), εντοπίζουν τη θέση της πυρκαγιάς και τις θέσεις των δυνάμεων πυρόσβεσης στο χάρτη.
7. Τα μετεωρολογικά δεδομένα και το μοντέλο προσομοίωσης πυρκαγιάς μπορούν να συντονίσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.
8. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικοινωνούν με το κέντρο ελέγχου και με χρήση φορητών συσκευών (π.χ. PDA) λαμβάνουν στοιχεία και ενημερώνονται για την εξέλιξη της επιχείρησης.
Τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής, είναι δεκάδες. Για παράδειγμα με τις οπτικοθερμικές κάμερες επιτυγχάνεται καλύτερη ορατότητα σε όλες τις συνθήκες (διπλή ανίχνευση καπνού στο οπτικό πεδίο και φωτιάς στο θερμικό πεδίο της κάμερας), μεγάλη ακτίνα ανίχνευσης που φθάνει τα 10 χλμ, κάλυψη μεγάλων εκτάσεων έως και 314.000 στρέμματα, ανίχνευση καπνού και φλόγας σε 2 δευτερόλεπτα. Τέλος παρέχει γεωγραφικές συντεταγμένες και λειτουργεί επιπλέον και σαν σύστημα περιμετρικής ασφάλειας με έλεγχο κίνησης.


Η άκρως ενδιαφέρουσα είδηση προέρχεται από το gowest.gr. Το όλο θέμα έγκειται στο αν θα λειτουργήσει το σύστημα. Γιατί ήδη έχουμε προηγούμενες εμπειρίες από ηλεκτρονικά και όχι μόνο πρωτότυπα συστήματα, που δεν εξυπηρέτησαν ποτέ τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν

...και για να μην παρεξηγούμαστε, ο χάρτης είναι από την google maps!