ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ BLOGS...

Μετά από πάνω από ένα μήνα απουσίας επιστρέψαμε. Αν και αρχικός σκοπός μας ήτανε να μην σταματήσουμε να γράφουμε όλο το καλοκαίρι, στην συνέχεια η ανάγκη χαλάρωσης και ενός διαλείμματος από όλες τις δραστηριότητες ήταν αναγκαίος.
Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα και στο διαδίκτυο ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα, ήταν να κοιτάξω τα e-mail μου και διαπίστωσα κάτι πολύ ενοχλητικό. Αρκετοί bloggers προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερους αναγνώστες στέλνουν καθημερινά links με τις αναρτήσεις τους σε δεκάδες διευθύνσεις e-mail. Προσωπικά το θεωρώ ανούσιο, καθώς αν σε κάποιον αρέσει ένα ιστολόγιο και θέλει να το διαβάσει, το κάνει από μόνος του και υπάρχουν υπηρεσίες μέσω των οποίων μπορεί να ενημερώνεται για κάθε νέα ανάρτηση οποιουδήποτε ιστολογίου τον ενδιαφέρει. Ίσως στην αρχή, μία ή δύο φορές να ήταν κατανοητό κάποιος να στέλνει κάποια e-mail προκειμένου να κάνει πιο γνωστό το ιστολόγιό του, αλλά μέχρι εκεί. Δεν πιστεύω ότι κάποιος θα αρχίσει να διαβάζει κάποιο blog επειδή ο άλλος τον βομβαρδίζει με μηνύματα καθημερινά. Το πιο πιθανό είναι να εκνευρισθεί από την διαδικασία να διαγράφει δεκάδες ή εκατοντάδες e-mail που του στέλνονται ένα ένα, προκειμένου να μην διαγράψει κάποιο που όντως χρειάζεται.
Ένα άλλο θέμα που δημιουργείται από όλη αυτή την διαδικασία είναι ότι σε όλα τα μηνύματα, φαίνονται ολόκληρες οι λίστες με τις διευθύνσεις που έχει σταλεί το κάθε e-mail. Πιστέψτε με, μιλάμε για πάρα πολλές διευθύνσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίστες αποστολής και άλλων spam mails από κάποιον που θα θελήσει.
Αυτό που εν κατακλείδι θέλω να πω, είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις το ιστολόγιό σου γνωστό. Το σίγουρο είναι ότι για να αποκτήσει δύναμη να συνεχίσει να γράφει κάποιος, είναι απαραίτητο να βρίσκει μία ανταπόκριση από την διαδικτυακή κοινότητα. Όμως αυτή η ανταπόκριση έρχεται σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου, από την στιγμή που υπάρχει η ποιότητα και προκαλεί τον ενδιαφέρον σε τουλάχιστον μία μερίδα αναγνωστών και από ένα σημείο και μετά πρέπει να σταματάει η δημοφιλία να είναι η κύρια ανησυχία του γράφοντα.
Αυτά τα λίγα για αρχή από εμένα και καλή επιστροφή στην καθημερινότητα για όλους...

Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".