Μετά τις εξεγέρσεις σε Τυνησία κι Αίγυπτο, που είχαν ως αποτέλεσμα να φύγουν τα καθεστώτα που κυβερνούσαν εδώ και δεκαετίες, βλέπουμε να εξαπλώνεται ένα κύμα ανάλογων αντιδράσεων και σ' άλλες χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Τις τελευταίες μέρες στον "χορό" των κινητοποιήσεων μπήκαν και η Αλγερία με την Υεμένη, όπου σαφώς μικρότερα πλήθη διαδήλωσαν για την κατάσταση στις χώρες τους.
Στην Αλγερία και στην πρωτεύουσα Αλγέρι, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, συλαμβάνοντας εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους και ακτιβιστές και μέλη συνδικάτων. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας και να φτάσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Όπως δηλώνουν στο Αλ Τζαζίρα η διαδήλωσή τους δεν ήταν οργανωμένη, αλλά οι περισσότεροι βγήκαν στους δρόμους μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα η αστυνομία περιμένοντας τις αντιδράσεις να ενταθούν, θα ενισχύσει με ακόμα 10.000 αστυνομικούς, τους 20.000 οι οποίοι εμπόδισαν τις διαδηλώσεις που είχαν οργανωθεί στις 22 Ιανουαρίου, όπου 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν.
Στην πρωτεύουσα της Υεμένης επεισόδια έλαβαν χώρα όταν υποστηρικτές του προέδρου Ali Abdullah Saleh επιτέθηκαν σε ορισμένους εκ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους μετά την παραίτηση Μουμπάρακ, με μαχαίρια και λοστούς.
Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ali Abdullah Saleh ήταν πρόεδρος της Βόρειας Υεμένης από το 1978 και από το 1990 που δημιουργήθηκε η ενιαία Υεμένη είναι πρόεδρός της. Επίσης στην Υεμένη το 40% από τα 23 εκατομμύρια του πληθυσμού της ζουν με λιγότερα από 2$ την ημέρα. Τον τελευταίο καιρό η πρόεδρος της χώρας βλέποντας τον κόσμο να διαμαρτύρεται έντονα, έχει ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων, προκειμένου να προχωρήσει σε αυξήσεις στο μηνιαίο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών. Ωστόσο η αντιπολίτευση δηλώνει ότι τέτοιου τύπου κινήσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας, αλλά κι ούτε θα κατευνάσουν το θυμό του λαού της Υεμένης.
Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι ότι επιτέλους οι λαοί έχουν αρχίσει και ξυπνάνε, προσπαθώντας να απαλλαγούν από καθεστώτα απολυταρχικά. Το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα καταφέρουν εν τέλει να χειραφετηθούν ή αν αυτοί που θα έρθουν θα είναι το ίδιο καταπιεστές και το ίδιο μαριονέτες των υπερδυνάμεων του κόσμου.
Αναλυτικότερα για τα παραπάνω θέματα μπορείτε να διαβάσετε στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του Αλ Τζαζίρα:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου