ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!!


Μείωση 4,5% κατέγραψε στο γ' τρίμηνο του 2010 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,1% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η ελληνική οικονομία συνεχίζει να κινείται σε υψηλούς αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 4,5δις.
Το πρακτορείο, που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, σημειώνει πως τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως περικοπή δαπανών στο Δημόσιο, χωρίς όμως να αποκλείεται η επιβολή νέων έμμεσων φόρων από το 2011.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις δαπανών στις ΔΕΚΟ, όπως περιορισμός των υπερωριών και μείωση του προϋπολογισμού των υπουργείων, καθώς και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, ενώ όσοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης, θα κλείσουν.
Στην περαιτέρω περικοπή των δημόσιων δαπανών, θα αφορούν τα όποια νέα μέτρα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, υποστήριξε ότι τα όσα μεταδόθηκαν σήμερα από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα μέτρα που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θεωρούνται αρκετά, ωστόσο αν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκύψει η αναγκαιότητα λήψης και νέων μέτρων, τότε αυτά θα αφορούν στην περαιτέρω περικοπή των δημοσίων δαπανών.
Παράλληλα, σε ψηφοφορία του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg για τις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας, η Ελλάδα συγκέντρωσε το 71% των «προτιμήσεων» των 1.030 επενδυτών και αναλυτών που συμμετείχαν. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω ποσοστό σε προηγούμενη ψηφοφορία, το Σεπτέμβριο, ήταν 67%.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συγκαλέσει αύριο ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, εν όψει της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας των δανειστών, αλλά και της αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009, που θα οδηγήσει στον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επίσης κληθεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τους στόχους και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Λουκάς Παπαδήμος, πριν από δύο ημέρες, είχε χαρακτηρίσει "απαραίτητη" τη λήψη νέων μέτρων.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία έσπασε το όριο του 12%, ενώ η Λούκα Κατσέλη έθεσε εκ νέου θέμα μείωσης εργοδοτικών εισφορών και «ευέλικτων μορφών εργασίας». Την ανοδική πορεία της ανεργίας ακολούθησε και το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, το όποιο εκτοξεύτηκε χτες στις 930 μονάδες βάσης.

ΠΗΓΗ tvxs