Μια είδηση που δεν περίμενα να ακούσω έρχεται από την Μεγάλη Βρετανία. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως θέλει να αυξήσει το ανώτατο όριο στα δίδακτρα των πανεπιστημίων και των κολεγίων. Μέχρι σήμερα το κόστος των διδάκτρων ανά φοιτητή και ανά έτος ήταν κοντά στις 3.000 λίρες. Τώρα θέλουν να αυξήσουν αυτό το όριο από 6 έως 9.000 λίρες, όπου προβλέπεται πως οι φοιτητές που δεν τα έχουν, θα δανείζονται αυτά τα χρήματα από τις τράπεζες με "ευνοϊκότερους όρους" και θα ξεκινούν την αποπληρωμή του όταν βρουν δουλειά.
Όλος αυτός ο σχεδιασμός γίνεται, προκειμένου να μειωθούν δραματικά οι κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση. Η Μεγ. Βρετανία είναι η χώρα που κατεξοχήν "πουλάει" γνώση, προσελκύοντας φοιτητές από το εξωτερικό. Γι' αυτό το λόγο υπάρχει διαμορφωμένο ένα ολόκληρο σύστημα που ουσιαστικά προσελκύει όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις σπουδές που προσφέρονται.
Αυτή ακριβώς είναι απλοϊκά και η ουσία του καπιταλισμού. Όλα να έχουν ένα οικονομικό αντάλλαγμα και ο βασικός δείκτης "ανταγωνιστικότητας" μεταξύ των προσφερόμενων "αγαθών" να είναι το χρήμα.
Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια μητρόπολη του καπιταλισμού και μου έκανε μεγάλη εντύπωση που οι φοιτητές, μαζί με καθηγητές, βγήκαν στους δρόμους. Περισσότεροι από 50.000 κόσμου διαδήλωσαν δυναμικά και μάλιστα έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό καταλαμβάνοντας τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.
Για να μην κουράσω άλλο και γιατί μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, ας δούμε ορισμένα βίντεο:
--> Students protest against university funding cuts (by guardian)
--> Student reactions outside the violent Millbank protests (by daily telegraph)
Υ.Γ. Παρατηρήστε -αν διαβάζετε βρετανικά sites- πόσο αναπαράγεται το ζήτημα των επεισοδίων και των υλικών ζημιών και πόσο γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί ο λόγος που όλος αυτός ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Κάτι μάλλον μου θυμίζει αυτό...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου