ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ:ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΤΙ;

Για να δούμε!Για άλλη μια χρονιά τα αποτελέσματα των πολυπόθητων πανελληνίων "διαγωνισμών" -και όχι εξετάσεων κατ'εμέ- αναρτήθηκαν στα σχολεία όλης της χώρας. Άλλοι τα πήγαν καλύτερα από ότι περίμεναν, άλλοι χειρότερα κλπ κλπ.
Κατ' αρχήν θα πρέπει να πούμε για ακόμα μία φορά ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου με μία αποτυχία ή την μη εκπλήρωση του στόχου που έχει βάλει κάποιος, μέσω των πανελληνίων. Η ζωή συνεχίζεται και υπάρχει πάντα και η δεύτερη και τρίτη προσπάθεια, με περισσότερο χρόνο, αλλά και μεγαλύτερη ωριμότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση του διαβάσματος και της συγκεκριμένης κατάστασης γενικότερα. Σοβαρά τώρα, το σύστημα που έχουμε είναι τραγικό, όταν καλείς τα παιδιά στα 18 τους χρόνια να πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει την ζωή τους άμεσα και ταυτόχρονα δεν φροντίζεις όσους δεν καταφέρνουν να περάσουν σε μία σχολή να τους αποκαταστήσεις, αλλά τους στέλνεις κατευθείαν στην αγκαλιά παραμάγαζων, που ονομάζονται "Ιδιωτικά Πανεπιστήμια" ή "Ι.Ι.Ε.Κ"(με όλη την σημασία της παρένθεσης)!
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, τώρα θα έρθει η ώρα για τους περισσότερους να κάνουν το μηχανογραφικό τους. Εκεί θα πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες, για να έρθει το όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Το πρώτο βήμα είναι να μην λάβετε υπ' όψην τα όσα σας λένε οι καθηγητές σας ή οι δικοί σας (εκτός αν οι αντιρρήσεις τους έχουν να κάνουν με σοβαρά ή οικονομικής φύσης προβλήματα) και να δηλώσετε πρώτα από όλες την σχολή που θέλει ο καθένας περισσότερο, άσχετα με το αν την πιάνετε ή όχι. Σκεφτείτε τις περσινές βάσεις που έπεσαν μέχρι και 2.000 μόρια σε πολλά τμήματα!Οπότε μην αποκλείετε τίποτα. Στην συνέχεια βάλτε τα τμήματα που σας αρέσουν πραγματικά και ύστερα από αυτά τμήματα που το αντικείμενό τους σας αρέσει λιγότερο. Η δική μου συμβουλή είναι να κάνετε ένα Μηχανογραφικό, στο οποίο θα βάλετε πολλές σχολές και θα πείτε π.χ. ότι μέχρι την 10η επιλογή θα πάω να σπουδάσω, ενώ οτιδήποτε πιάνω μετά δεν θα το ακολουθήσω και θα κάνω κάτι άλλο. Σκεφτείτε ότι αν πιάσετε την σχολή που θέλετε, δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με τις παρακάτω επιλογές. Αν όμως είστε οριακά και δεν ξέρετε αν θα πιάσετε την σχολή που θέλετε ή όχι και δεν την πιάσετε τελικά, τι θα κάνετε; Η επιλογή που παίρνουν πολλοί είναι να πάνε στο εξωτερικό, αλλά η επιλογή που παίρνουν εξίσου πολλοί είναι να ξαναδώσουν και πραγματικά είναι τελείως διαφορετικό το συναίσθημα να ξαναδίνεις έχοντας ως "καβάτζα" μια σχολή που σε ενδιαφέρει από λίγο έως πολύ, και άλλο να πας να ξαναδώσεις και να είσαι τελείως "στον αέρα".
Πάντως ότι και να κάνετε, θα πρέπει να το σκεφτείτε και να το ψάξετε καλά. Στις μέρες μας το ίντερνετ είναι μία μεγάλη βοήθεια. Ψάξτε για οδηγούς σπουδών των σχολών που θέλετε, ψάξτε για πληροφορίες σε διάφορα sites (*), αλλά προς θεού μην πάρετε αποφάσεις εν θερμώ και με υποθέσεις...

(*)Δείτε: πληροφορίες για τα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. από το υπουργείο Παιδείας. Η περσινή εγκύκλιος των μετεγγραφών (πάντως κάθες χρόνο η ίδια- ή σχεδόν ίδια- είναι και η φετινή θα βγεί τον Σεπτέμβριο). Ένα διαδικτυακό forum με πολλές χρήσιμες πληροφορίες.
Σίγουρα ψάχνοντας θα βρείτε και άλλες ιστοσελίδες και περισσότερες πληροφορίες, αλλά να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι πέραν των επίσημων ανακοινώσεων και χαρτιών, θα πρέπει να προσέχουμε το καθετί που μας λέει ο οποιοσδήποτε άλλος μέσω διαδικτύου και να κρίνουμε το κάθετί που βλέπουμε.