ΕΛΛΑΔΑ: ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ 20% ΤΩΝ INTERNET CAFE!

Η κρίση άγγιξε και τα internet καφέ. Μέχρι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, εκτιμάται ότι το 20% των καταστημάτων internet καφέ της Ελλάδας ανέστειλε τη λειτουργία του.
Υπολογίζεται ότι, μέχρι πρότινος, λειτουργούσαν περί τα 1.000 καταστήματα internet καφέ στην Ελλάδα.
Περίπου 200 από αυτά έκλεισαν, αλλά εξαιτίας της κρίσης και άλλα εξαιτίας του προωθούμενου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα «φρουτάκια».
Στην αγορά κυριαρχούν τα καταστήματα in.spot, the web, gnet, bits and byte και e-global.
Η τελευταία αλυσίδα, εξαιτίας της κρίσης, «πάγωσε» τις σκέψεις για εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά.
Από την άλλη πλευρά, κινήσεις συγκέντρωσης της αγοράς πραγματοποιεί η in.spot, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία εξετάζει την εξαγορά κάποιων από τις παραπάνω αλυσίδες καταστημάτων.

Έντονες αντιδράσεις στο νέο σχέδιο νόμου
Πάντως, την έντονη αντίδραση του κλάδου έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο νόμου για τα ψυχαγωγικά και τυχερά παιχνίδι που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξεύρεσης πρόσθετων εσόδων και ταυτόχρονα, αποφυγής νέας καταδίκης από την ΕΕ.
Η Συντονιστική Επιτροπή Ηλεκτρονικών Παιγνίων της Ελλάδας ετοιμάζει νέα προσφυγή στην ΕΕ, όπως και αρκετά internet καφέ, τα οποία έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του θέματος.
«Αυτή τη περίοδο, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο ‘ταφόπλακα’ για τον κλάδο των 70.000 εργαζομένων και 10.000 χιλιάδων επαγγελματιών στα ηλεκτρονικά ψυχαγωγικά παιχνίδια και internet café», αναφέρει ο πρόεδρος της
Συντονιστικής Επιτροπής Ηλεκτρονικών Παιγνίων στην Ελλάδα, Γιάννης Παντουβάς.
«Το νέο νομοσχέδιο δεν αναφέρει τίποτα για τα φρουτάκια, τίποτα για την απελευθέρωση των τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών που λειτουργούν μονοπωλιακά στα καζίνο.
Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, αν θα πάμε στο μοντέλο της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου λειτουργούν αδειοδοτημένα καταστήματα», συμπληρώνει ο κ. Παντουβάς.
Το ισπανικό μοντέλο προβλέπει, για τον παίχτη, χαμηλά πονταρίσματα (από 20 ως 50 λεπτά), αλλά και χαμηλό περιθώριο κέρδους (ως 50 ευρώ).
Μερικώς διαχωρίζει τη θέση του, ο κ. Νίκος Γκιουζέλης, εκπροσωπώντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα internet καφέ στην Ελλάδα, την in.spot.
«Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει ποια είναι τα τυχερά από τα ψυχαγωγικά παιχνίδια. Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύει, με το νέο νομοσχέδιο, την είσοδο σε internet καφέ παιδιών κάτω των 18 ετών και να μη μας επιτρέπει να λειτουργούμε μετά τις 1 τα μεσάνυχτα», επισημαίνει ενδεικτικά.
Η όλη ιστορία ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέσπισε το νόμο Ν. 3037/2002, απαγορεύοντας την εγκατάσταση και λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, είτε αυτών που διενεργούντο αυτοτελώς σε ανεξάρτητα μηχανήματα, είτε μέσω του διαδικτύου.
Τότε, αναγκάστηκαν όλα τα καφενεία, net café, χώροι ψυχαγωγίας, ακόμα και πλοία να απομακρύνουν τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια, καθώς κάθε λογής παιχνίδι είχε «ποινικοποιηθεί», εξαιτίας του μαύρου χρήματος που διακινούταν από τα «φρουτάκια» που ανθούσαν, τη περίοδο εκείνη, σε καφενεία και λέσχες.
Αρκετοί επαγγελματικοί φορείς κατήγγειλαν το καθεστώς αυτό στην ΕΕ, η οποία καταδίκασε με ημερήσιο πρόστιμο την Ελλάδα.
Τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να συντάξει ένα νέο σχέδιο νόμου, το οποίο θα αποσαφηνίζει τη διάκριση μεταξύ «ψυχαγωγικού» και «τυχερού» παιχνιδιού.

Η παραπάνω είδηση είναι από το capital.gr. H εικόνα είναι από το arrenaradio.com.