ΤΑ "ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΑ" ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ!


Ιδού η παταγώδης διάψευση όσων επιμένουν ότι η κυβέρνησή μας είναι διακοσμητική και απλά εκτελεί τις εντολές της τρόικας. Το μέτρο που εδώ και μέρες έχει σουξέ σε ηλεκτρονικά και γραπτά μίντια είναι καθαρά ελληνικό! Από την 1η Σεπτέμβρη 2010, μπήκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα καπνοαπαγόρευσης. Ανάμεσα στις πολλές δημόσιες εμφανίσεις της στα πλαίσια υποστήριξης των νέων μέτρων, η υπουργός Υγείας βγήκε και σε πρωινή «ενημερωτική» εκπομπή του Mega. Είπε πολλά και όλα χαμογελαστά, απαντώντας στις μάλλον φιλικές ερωτήσεις για ένα θέμα που επί της ουσίας κανείς δεν έχει βασικές διαφωνίες αν και υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες όσο αφορά στην πραγματική αξία του νέου εγχειρήματος αλλά και στη μεθοδολογία παρουσίασής του από υπουργείο και ΜΜΕ.

Ενώ λοιπόν θεωρούσα ότι η Μαριλίζα μας, απλά αναμασούσε ως συνήθως τα αυτονόητα, αυτή με ντρίπλαρε με στυλ Χατζηπαναγή, πετώντας δυο ατάκες που ναι, χρειάζονται περαιτέρω κουβέντα. Ας τις δούμε μαζί.

Είπε η Μαριλίζα μας, ότι μέσα στα διάφορα μέτρα που παίρνει το υπουργείο ήταν και η κατασκευή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού που το παιδί θα το παίζει και θα βλέπει τα στραβά του καπνίσματος. Και έδειξε πολύ χαρούμενη. Πολύ καλά μέχρι εδώ. Όταν ρωτήθηκε για το τι προσδοκά από το δημόσιο μοίρασμα του επιτραπέζιου παιχνιδιού, που σημειωτέον θα γίνει με έξοδα του υπουργείου, η Μαριλίζα είπε ότι θα έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και την πεποίθησή της αυτή τη στηρίζει στο ότι το συγκεκριμένο επιτραπέζιο άρεσε πολύ και στον πρωθυπουργό στον οποίο έγινε μια επίδειξη! Eδώ τολμούμε να πούμε ότι η γνώμη του πρωθυπουργού για ένα παιδικό παιχνίδι δεν είναι και η πιο αντιπροσωπευτική. Σαν να έρχεται τη Χ εταιρεία βιντεο-παιχνιδιών να διαφημίζει ότι το τελευταίο παιχνίδι για playstation έχει την έγκριση του πρωθυπουργού (ατυχές το παράδειγμα, αν και πριν λίγο καιρό δε θα ήταν…). Το σταματάω εδώ για να μη μακρηγορώ.

Είπε επίσης ότι για την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος υπεύθυνη θα είναι η δημοτική αστυνομία. Αυτή θα κάνει τους ελέγχους, αυτή θα κόβει τα τσουχτερά πρόστιμα. Και για να έχει κίνητρο η δημοτική αστυνομία, ο δήμος θα καρπώνεται το 80% των προστίμων. Έτσι η δημοτική αστυνομία κατά τη Μαριλίζα και θα συντηρείται από την ανταποδοτικότητα των προστίμων και θα έχει την άνεση να αναπτυχθεί με την πρόσληψη νέων ατόμων.

Μωρέ κάτι δε σας θυμίζει αυτή η ιστορία; Μήπως η εποχή της καπνοαπαγόρευσης που ευαγγελίζεται η Μαριλίζα το 2010, δε θυμίζει κάτι τις από την ποτοαπαγόρευση στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα; Μήπως αν ρωτούσε λίγο, τον πρωθυπουργό για το τι επακόλουθα αυθαιρεσίας και διαφθοράς έφερε η ποτοαπαγόρευση, το ξανασκεφτόταν λιγάκι το θέμα; Εκτός κι αν ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε…

Θα μου πείτε, βέβαια, ότι κάπως πρέπει να επιβληθεί η απαγόρευση του καπνίσματος. Συμφωνώ και επαυξάνω. Απλώς φοβούμαι ότι η εμπλοκή δημοτικών οργάνων μπορεί να μας οδηγήσει στα γνωστά χαριτωμένα που έφεραν την όμορφη πατρίδα μας στο μαύρο της το χάλι. Και κάτι ακόμα. Την ώρα που η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βγάζει πανηγυρικούς λόγους για τις «τομές» που επιχειρεί το υπουργείο της, κλινικές δημόσιων νοσοκομείων εξακολουθούν να κλείνουν λόγω ελλείψεως «πόρων». Δεν ξέρω αν θα ήταν φρόνιμο για την υπουργό να διεκδικήσει ποσοστό από τα πρόστιμα της καπνοαπαγόρευσης το οποίο θα διατίθεται υπέρ του συστήματος υγείας. Νομίζω ότι θα άλλαζε και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης...


Το παραπάνω άρθρο είναι από το protagon.gr.