ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: 105 ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!


Είχαμε ξαναγράψει για το θέμα το Γενάρη που μας πέρασε.
Μαθητές καλούνταν να δώσουν καταθέσεις και τους ζητούσαν να καταδώσουν συμμαθητές τους και καθηγητές τους για τη στάση που κρατούσαν κατά τη διάρκεια των διήμερων καταλήψεων. Και όχι απλά αν συμμετείχαν στις καταλήψεις ή όχι αλλά και το τι άποψη είχαν γι' αυτές. Τώρα η κρατική τρομοκρατία συνεχίζεται.
Εκατόν πέντε μαθητές θα βρεθούν ενώπιον του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων της Ορεστιάδας στις 29 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τα 15μελή συμβούλια των Λυκείων και των Γυμνασίων της περιφέρειας Ορεστιάδας. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ότι το φθινόπωρο είχαν παρεμποδίσει τη λειτουργία των σχολείων προχωρώντας σε κατάληψη για δύο ημέρες.
Εναντίον των μαθητών δεν υπήρξε καμιά κατηγορία ούτε από τις διευθύνσεις των σχολείων, ούτε από καθηγητές, ούτε από γονείς. Δεν υπάρχει επιπλέον καμιά κατηγορία για φθορές δημόσιας περιουσίας ή κάτι αντίστοιχο, αλλά αποκλειστικά για παρεμπόδιση της λειτουργίας των σχολείων για δύο ημέρες. Την όλη διαδικασία κίνησε η εισαγγελέας αυτεπάγγελτα.
Οι μαθητές έλαβαν ένα ειδοποιητήριο ώστε να προσέλθουν στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων μαζί με τους γονείς και τους κηδεμόνες τους προκειμένου να συζητήσουν με την επιμελήτρια ανηλίκων και να προετοιμαστούν ψυχολογικά για το δικαστήριο (να και η κοινωνική μέριμνα της ευαίσθητης εξουσίας!).
Τώρα να χρησιμοποιήσουμε και ΄μεις τη γνωστή φράση της διαφήμισης; Τυχαίο, το ότι γίνεται τώρα; Δε νομίζουμε! Και δε νομίζουμε γιατί πράγματι, όπως "παραδέχτηκε" η υπουργός παιδείας (Κρουέλα ντε Βιλ την αποκαλούν οι μαθητές) έρχεται μια δύσκολη χρονιά. Tο θέμα είναι για ποιόν θα είναι δύσκολη! Μια χρονιά όπου και στο χώρο της εκπαίδευσης θα φανεί πιο έντονα η επίθεση του συστήματος που ουσιαστικά έχει καταργήσει τη δωρεάν παιδεία. Με τις απολύσεις εκπαιδευτικών, τη διάλυση των εργατικών τους κατακτήσεων, με τις συμπτήξεις αιθουσών και σχολείων, με την κατηγοριοποίηση των σχολείων με την επιμήκυνση του ωραρίου για εκπαιδευτικούς και μαθητές και ένα σωρό άλλα η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει για το ...όραμά της (εφιάλτης για τους μαθητές) του "νέου σχολείου".
Η καταστολή και οι δίκες είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής. Αλλιώς δε μπορεί να περάσει. Το μαθητοδικείο της Ορεστιάδας είναι προειδοποίηση. Καθήστε καλά αλλιώς τη βάψατε! Αν όχι τότε δικαστήρια ανηλίκων και απειλή για φυλακή παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών.


Το παραπάνω κείμενο είναι από το blog "Αντίσταση στις γειτονιές".

Σχόλιο: Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι εναντιώνονται στις καταλήψεις και στις κινητοποιήσεις των μαθητών, είτε για κομματικούς, είτε για άλλους λόγους. Όμως αυτό που συμβαίνει είναι ξεκάθαρα τρομοκρατία. Ξέρουν όλοι ότι είναι πιο εύκολο να πείσεις τους εργαζόμενους να μην κατέβουν στον δρόμο και να μην απεργήσουν- αντιδράσουν στην κυβερνητική πολιτική, γιατί θα τους κάνουν να χάσουν πολλά (βλ. την δουλειά τους κλπ). Όμως οι μαθητές και οι φοιτητές δεν έχουν εξ' ορισμού πολλά πράγματα να φοβούνται και αυτός είναι ένας λόγος που οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από την νεολαία. Γι' αυτό και πολλοί νέοι (είτε μαθητές- είτε φοιτητές) χωρίς λόγο, ασκώντας δικαιώματα που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, όπως το να απεργείς και να διαδηλώνεις, περνούν από την ψυχοφθόρα διαδικασία του να περάσουν από δικαστήριο, μπας και κάτσουν στον καναπέ τους, μιας και καλή! Ας μην τους κάνει κανείς την χάρη!