Το Υπουργείο "Παιδείας" ετοιμάζει Φοιτητική Εστία με ενοίκιο!

Το υπουργείο Παιδείας εγκαινιάζει την καθιέρωση ενοικίου στη στέγαση των φοιτητών, με τη μετατροπή του παλιού εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου «La Mirage» στην πλατεία Ομόνοιας σε φοιτητική εστία. Η διαμονή στη «φοιτητική εστία» θα κοστίζει 200 ευρώ το μήνα, ενώ προβλέπεται επιπλέον χρέωση για υπηρεσίες καθαριότητας δωματίου και φροντίδας ρουχισμού.

Το κτίριο, που παραχωρείται από το υπουργείο Αμυνας, ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η οποία ορίζει ως χρηματοδότη της δράσης το Πράσινο Ταμείο Ανάπτυξης και φορέα υλοποίησης το Δήμο Αθηναίων, στόχος είναι η μετατροπή του ξενοδοχείου σε «φοιτητική εστία» να προλάβει την έναρξη των μαθημάτων της πανεπιστημιακής χρονιάς 2012. Ετσι, παίρνουμε μια γεύση του τι εννοεί το υπουργείο Παιδείας όταν λέει ότι επανεξετάζεται το καθεστώς της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα).

Πηγή: εφημερίδα Κόντρα
*Η φωτογραφία είναι από ένα σχετικό άρθρο εδώ.

Σχόλιο: Η κίνηση αυτή προσωπικά δεν με εκπλήττει. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -ως κομμάτι της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής- έχει φανεί εξ αρχής προς τα που στοχεύει. Ξεκάθαρα πλέον οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο-μαγαζί όπου η εκπαίδευση-εμπόρευμα θα παρέχεται στους σπουδαστές-πελάτες.  Ένα πρώτο βήμα για την εμπορευματοποίηση  της φοιτητικής μέριμνας, ήταν η αποδέσμευση του κόστους της από τον κεντρικό κρατικό προϋπολογισμό και η ανάθεσή της στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, λόγω της εξαιρετικά μειωμένης χρηματοδότησης από το κράτος, δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τη λειτουργία των νέων παροχών που επωμίστηκαν. Οπότε στην κατάλληλη στιγμή έρχεται το υπουργείο να δώσει τη συγκεκριμένη "λύση". Προφανώς κι έτσι γράφεται το πρώτο κεφάλαιο του "νέου πανεπιστημίου" στο οποίο γίνεται σαφές ότι δεν έχουν θέση όλοι!