ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΤΟΥΣ "ΤΗΛΕΑΣΤΕΡΕΣ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!


Έβγαλαν κάλους τα δάχτυλά μου να γράφω τόσο καιρό να μην αγοράζει κανείς τις εφημερίδες των νταβατζήδων της διαπλοκής, αλλά έφτασε επιτέλους η ημέρα που το ζητάνε ακόμα και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτές. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται! Ολέ!



Το «Βήμα της Κυριακής» -μετά από κοινή απόφαση του εκδότη του Σταύρου Ψυχάρη και του διευθυντή του Παντελή Καψή- έκλεισε την ύλη του από την Πέμπτη, ώστε την επόμενη ημέρα να απολύσει ακόμα και δημοσιογράφους που γράφουν στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί. Αυτό λέγεται –και είναι- «πουστιά».

Κανείς δεν πρέπει να αγοράσει το «Βήμα της Κυριακής» - ενημερώστε τους πάντες (και τον παππού και τη γιαγιά). Πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ που έχασαν τη δουλειά τους και αυτούς που θα την χάσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Όποιος παρακολουθεί το μπλογκ μου καιρό ξέρει καλά πως τα έχω χώσει επανειλημμένως στους δημοσιογράφους. Εν τω μεταξύ, δούλεψα με δημοσιογράφους, έμαθα πώς ζουν και έμαθα να τους πονάω και να τους αγαπάω.

Έμαθα τι σημαίνει να είσαι δημοσιογράφος των 700 και 800 ευρώ και τι σημαίνει να είσαι δημοσιογράφος με μπλοκάκι. Επίσης, έμαθα να ξεχωρίζω τους κανονικούς δημοσιογράφους από τους τηλεδημοσιογράφους και τα λοιπά τσιράκια μεγαλοεκδοτών και πολιτικών.

Δούλευα σε ΜΜΕ, όταν απολύθηκαν δέκα εργαζόμενοι, οι οποίοι έμαθαν για την απόλυσή τους από το ATM – πήγαν να πληρωθούν και βρήκαν περισσότερα χρήματα (ήταν η αποζημίωση). Κατάπια την ντροπή μου, αλλά και την ντροπή των συναδέλφων τους που δεν αντέδρασαν καθόλου.

Οι δημοσιογράφοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τα δεινά της χώρας και έχουν ευθύνη που –τόσα χρόνια- δεν ξεχώρισαν τη θέση τους από τους τηλεδημοσιογράφους, με αποτέλεσμα στα μάτια του κόσμου να είναι ίδιοι με αυτούς. Στα μάτια ενός απλού πολίτη, δημοσιογράφοι είναι ο Πρετεντέρης και ο Τράγκας.

Οι Πρετεντέρηδες δεν χάνουν τη δουλειά τους. Οι δημοσιογράφοι που απολύονται τώρα δεν είναι τα πιστά σκυλιά των αφεντικών. Τα πιστά σκυλιά των αφεντικών παραμένουν στις θέσεις τους και –παρέα με το σάπιο πολιτικό κατεστημένο- θα δώσουν τον αγώνα για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους και να διασωθούν.

Πρέπει να τους συντρίψουμε. Αν τους αφήσουμε να επιβιώσουν, θα μας ξεσκίσουν. Τώρα πρέπει να τους αλλάξουμε τα φώτα. Τώρα είναι η ώρα.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ΕΣΗΕΑ -που τους πούλησε-, όπως και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από τη ΓΣΕΕ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι συνδικαλιστές ξεπουλήθηκαν και ξεπούλησαν τους εργαζόμενους.

Με την ευκαιρία, θέλω να κάνω μια πρόταση προς τους μπλόγκερ και τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους του διαδικτύου. Προτείνω να στηρίξουμε –χωρίς καμία εξαίρεση- όλους τους εργαζόμενους. Να στηρίξουμε όλες τις επαγγελματικές ομάδες.

Προτείνω να αποτελέσουμε τη δυναμική απάντηση στα κοράκια της τηλεόρασης, τα οποία –ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης- επιτίθενται κάθε εβδομάδα σε μια ξεχωριστή ομάδα εργαζομένων, την απομονώνουν, την διαπομπεύουν και την διαλύουν. Να μην αφήνουμε την κάθε επαγγελματική ομάδα να γίνεται παιχνίδι στα χέρια τους και να εξευτελίζεται. Είμαστε περισσότεροι απ’ αυτούς και είμαστε πολύ πιο δυνατοί απ’ αυτούς.

Το σύνθημα είναι «αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους». Να μη μείνουμε στο σύνθημα, όμως – η αλληλεγγύη να γίνει πράξη.

Στηρίζοντας τους εργαζόμενους, στηρίζουμε τους εαυτούς μας. Στηρίζουμε τη χώρα μας. Στηρίζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Μην αγοράζετε τις εφημερίδες τους. Διαλύστε τους.

Υ.Γ. Στην αφίσα γράφει «Οι εφημερίδες είναι οι δημοσιογράφοι τους». Με όλο το σεβασμό, το σωστό θα ήταν «οι εφημερίδες πρέπει να είναι οι δημοσιογράφοι τους». Γιατί μέχρι τώρα δεν ήταν.

Το παραπάνω πολύ ενδιαφέρον κείμενο προέρχεται από το blog του πιτσιρίκου.

Σχόλιο: Μπορεί ο οποιοσδήποτε σε κάποια πράγματα να διαφωνήσει, παρόλα αυτά είναι μεγάλη αλήθεια ότι η πλειοψηφία του κόσμου (και εγώ μέσα σ' αυτούς) έχει ταυτίσει την πλειοψηφία των δημοσιογράφων με τους λεγόμενους "μεγάλους" δημοσιογράφους κι αυτό μπορεί μέχρις ενός βαθμού να είναι λάθος. Όμως η δική μου ένσταση είναι ότι όλοι (συμπεριλαμβανομένων "μικρών" και "μεγάλων"), έχουν παραποιήσει γεγονότα και λένε μισές αλήθειες και σε αυτό φταίνε, άσχετα με το αν το έκαναν αναγκαστικά, με εκβιασμό ή με ευχαρίστηση...