ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Τ. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ...


«Μακάρι και οι Χριστιανοί της Τουρκίας να μπορούσαν να ανεγείρουν ναούς έστω και χωρίς καμπαναριά», τονίζει ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.
Με αφορμή πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελβετία, στο οποίο ποσοστό 57,5% των Ελβετών υπερψήφισαν πρόταση για απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων, και τις αντιδράσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, ο Τάσος Μητσόπουλος παρατηρεί ότι «ο κ. Ερντογάν, ασκώντας έντονη κριτική στην ετυμηγορία του ελβετικού λαού, ζητάει και ρέστα καταγγέλλοντας τη χώρα αυτή, η οποία διαθέτει εκατοντάδες ισλαμικά τεμένη, για το γεγονός ότι αποφάσισε να απαγορεύσει όχι την ανέγερση χώρων λατρείας και τζαμιών, αλλά μιναρέδων. Την ίδια ώρα», προσθέτει ο Τ. Μητσόπουλος, «ο κ. Ερντογάν ελέγχεται για τη χειραγώγηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που επικρατεί στη χώρα του. Να υπενθυμίσουμε μόνο τις δολοφονίες Χριστιανών ιερέων, τις βομβιστικές επιθέσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις δημεύσεις εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, τις απαλλοτριώσεις χώρων λατρείας και τη μετατροπή ιστορικών χριστιανικών μνημείων αλλά και συναγωγών σε μουσεία, ξενοδοχεία και αποθήκες».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ θυμίζει ακόμη το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τη μη αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, την απαγόρευση συντήρησης και αναστήλωσης χριστιανικών ναών και σωρεία άλλων διοικητικών μέτρων και διώξεων που εφαρμόζονται κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης και άλλων διεθνών Συνθηκών, με μοναδική επιδίωξη τον εξανδραποδισμό του χριστιανικού στοιχείου από την Τουρκία.
Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει ότι στον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχει μια μακρά παράδοση ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών και ομολογιών και η παράδοση αυτή εμπλουτίζει δημιουργικά το πολιτιστικό μωσαϊκό της Ευρώπης, θα πρέπει δίχως άλλο να διαφυλαχθεί με σεβασμό στην ετερότητα και με πνεύμα ανεκτικότητας και αλληλοαποδοχής.

Και καταλήγει ο κ. Μητσόπουλος:
«Μακάρι και οι χριστιανοί της Τουρκίας να μπορούσαν να ανεγείρουν ναούς έστω και χωρίς καμπαναριά. Την ίδια ώρα που ο κ. Ερντογάν καταγγέλλει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία, ο τουρκικός στρατός κατοχής αρνείται στον Επίσκοπο Καρπασίας να λειτουργήσει στα κατεχόμενα το ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα -ιερό προσκύνημα για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους- που κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση, ενώ εκατοντάδες ναοί, μοναστήρια και κοιμητήρια παραμένουν συλημένοι και βεβηλωμένοι χωρίς όλες αυτές οι πραγματικότητες να ενοχλούν τον κατά τα άλλα ευαίσθητο σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ασκεί κριτική. Θα πρέπει πρώτα να δει τα του οίκου του».

Το άρθρο είναι από την εφημερίδα "Σημερινή" της Κύπρου.